avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Agentia pentru somaj mi-a taiat drepturile conferite ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Agentia pentru somaj mi-a taiat drepturile conferite prin lege

Buna ziua tuturor ,
Vineri mi-am adus aminte ca am uitat sa semnez fisa de somaj pe 21 iulie si am fost sa comunic acest lucru . Surpriza ! Am fost suspendat ca somer din cauza unei semnaturi ?!! Incepand cu 01 august m-am angajat . Iar surpriza; angajarea nu mai este considerata ca fiind facuta in timpul somajului , pentru ca am fost suspendat ca somer , intrucat nu am semnat fisa . Nu conteaza ca nu am fost angajat nicaieri in perioada aceasta . Doar pentru ca am uitat sa semnez o amarata de fisa ! Deci mi-am pierdut dreptul legal de a mi se plati 30% din somaj pana la terminarea perioadei de acordare al acestuia . Adica inca sapte luni . Nu este o suma mare dar totusi este dreptul meu , de contribuabil , la fondul de somaj . Avand peste 45 ani , firma care m-a angajat avea dreptul de a incasa din fondul de somaj , echivalentul unui salariu minim timp de sase luni . Surpriza: nu am semnat amarata de fisa , deci statul nu mai plateste nimic . Intrebare:
1.Au dreptate , sau abuzeaza de necunoasterea legislatiei de catre someri ?
2.Cum crede domnul boc (cu litere mici) ca cetateanul , pe care il indeamna sa dea dovada de spirit cetatenesc si sa-si plateasca darile , va reactiona cand constata cum procedeaza statul ? Va mai plati , sau va face ce face si statul ? Adica sa incerce sa fure cu toata puterea inteligentei sale acest stat care este cel mai mare hot ?
Eu unul am inteles care trebuie sa fie comportamentul meu fata de stat !
Dumneavoastra ati inteles ?
1. Legea 76/2002 spune:
Art. 41. - (1) Persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj au următoarele obligaţii:
a) să se prezinte lunar, pe baza programării sau ori de câte ori sunt solicitate, la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă la care sunt înregistrate, pentru a primi sprijin în vederea încadrării în muncă;
...
Art. 45. - (1) Suspendarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
a) la data la care nu şi-a îndeplinit obligaţia prevăzută la art. 41 alin. (1) lit. a);
...
d) să caute activ un loc de muncă.
(2) Repunerea în plată, după suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. a), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 60 de zile calendaristice de la data suspendării.
...
(4) Perioada de suspendare prevăzută la alin. (1) lit. a) face parte din perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 27. - (1) Masura suspendarii platii indemnizatiei de somaj, prevazuta la art. 45 alin. (1) lit. a) din lege, pentru neindeplinirea obligatiei prevazute la art. 41 alin. (1) lit. a) din lege, se revoca in situatia in care beneficiarul probeaza cu acte justificative ca nu si-a indeplinit aceasta obligatie din motive neimputabile lui.
(2) Se considera motive neimputabile beneficiarului urmatoarele situatii:
a) nasterea unui copil;
b) casatorie;
c) imbolnavire;
d) decesul sotului, sotiei sau al rudelor pana la gradul al doilea inclusiv;
e) forta majora.
(3) Beneficiarul trebuie sa prezinte actele justificative prevazute la alin. (1) in termen de 30 de zile de la data prevazuta la art. 45 alin. (1) lit. a) din lege.

3. Puteati sa faceti o cerere de repunere in plata (in termen de 60 de zile de la data suspendarii) in care sa spuneti ca ati fost in alta localitate sa va cautati de lucru.
4. Asa cum zice art.45 din lege a fost vorba de o SUSPENDARE a platii indemnizatiei de somaj, nu de o INCETARE asa cum aconsiderat AJOFM. In timpul suspendarii sunteti tot in somaj.
5. Cred ca AJOFM s-a grabit sa va inceteze plata indemnizatiei de somaj. Nu a asteptat nici macar cele 60 de zile cit spune legea.
6. Puteti sa actionati AJOFM in judecata, la Tribunal. Nu platiti taxe.
7. In prealabil vorbiti si la AJOFM sa va dea in scris baza legala a ceea ce au facut si spuneti-le ca ii veti da in judecata.

Deci daca fac o cerere prin care motivez neprezentarea la termen pentru semnatura , prin faptul ca am fost in Bucuresti (alta localitate,eu fiind din Giurgiu) pentru a-mi cauta loc de munca , dovada ca mi-am si gasit si am fost angajat de o firma din Bucuresti , pot fi repus in drepturi cu plata avantajelor pierdute ?
Multumesc ,
1. Incercati (cu textele de lege date de mine) dar sa nu spuna ca este prea tarziu.
2. In acest caz ramane sa apelati la instanta de judecata.
Multumesc,
Am si fost la AJOFM cu cererea , am vorbit si cu jurista , mi-a dat dreptate cu jumatate de gura , probabil ca va cauta sa contracareze cumva , ramane de vazut . Motiveaza ca puteam veni in localitate pentru semnatura . Oricum am inrtegistrat adresa si este in termenul legal pe care mi l-ati transmis . Inca o data va multumesc
si o sa va tin la curent .
Stefan
Buna ziua ,
Asa cum am promis va relatez raspunsul AJOFM la cererea mea . Respectiv sunt anuntat ca dreptul la indemnizatia de somaj a incetat la 01.08.2010 cand m-am angajat .( pana aici-corect) . "Pe de alta parte, prezentarea la viza pe baza programarii este una din obligatiile persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj , prevazuta la art 41 lit a) din Legea 76/2002 , nerespectarea acestei obligatii fiind sanctionata cu suspendarea platii indemnizatiei de somaj" . "De asemenea a cauta activ un loc de munca este o obligatie ce nu exclude indeplinirea obligatiei de prezentare la viza"(chiar daca nu esti in localitate si faci treaba pe care ar trebui sa o faca ei - a cauta locuri de munca pentru someri ? ) . Nu spun insa nimic de plata celor 30% din indemnizatie , pana la terminarea perioadei de somaj , eu fiind doar suspendat , motivand ca angajarea mea nu s-a facut in timpul somajului , fiind suspendat (dar totusi nu o incetare -asa cum mi-ati sugerat ), deci totusi fiind somer suspendat - nici nu mai stiu cum poate fi interpretat . Nu au atins faptul ca nu am fost in localitate ,etc .

Alte discuții în legătură

La angajare antonio123 antonio123 AM avut anul trecut depus un dosar ptr angajare la un angajator,am fost la acesta si ma trimis la A.J.O.F.M sa imi de repartitie la el sa ma angajeze ... (vezi toată discuția)
Nu s-a pus viza de somaj la timp ContSters166197 ContSters166197 daca un somer nu se prezinta la viza la data stabilita in cate zile se poate prezenta la viza sa nu isi piarda dreptul la somaj:(( (vezi toată discuția)
Somer marilenanistor2001 marilenanistor2001 Buna ziua, As dori o lamurire. Daca sunt somer si o societate ma angajeaza pe peroiada determinata de doua luni,primesc cei 30%din indemnizata de jomaj?Dupa ... (vezi toată discuția)