avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... la angajare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

la angajare

AM avut anul trecut depus un dosar ptr angajare la un angajator,am fost la acesta si ma trimis la A.J.O.F.M sa imi de repartitie la el sa ma angajeze
A.J.O.F.M mia spus ptr ca nu a declarat locuri vacante nu poate sa imi dea repartitie si sa declare firma la A.J.O.F.M ca are locuri vacante ca sa va ea din somaj.
MIA spus ca ma suna si da la firma mama sa dea la A.J.O.F.M sa ma ia din somaj este aproape trecut de 9 zile si nici firma nu ma anuntat nici A.j.o.f.m nu ma anuntat.
IN fata mia spus ca ma angajeaza firma.
DAR A.J.O.F.M mia spus daca te angajeaza firma aduci contractul si suspendam somajul sau il intrerupem.
ATUNCI ce trebuie sa ii spun angajatorului cum sa fie mai bine ori ma angajeaza direct sau ma ea din somaj si acasa sa stau e greu din somaj.
CUM trebuie sa ii spun ori ma angajeaza sau nu sa stiu ce am de facut.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:55, 10 Mai 2012
1. Dispozitia de repartizare de la AJOFM nu este obligatorie asa ca angajatorul va poate angaja si fara ea.

2. Obligatoriu pentru angajator este sa prezinte la AJOFM lista cu locurile de munca vacante; daca nu o face va putea fi amendat de AJOFM, dar asta nu va afecteaza pe dvs.

3. Dupa ce incheiati CIM cu angajatorul faceti o copie dupa el si o prezentati la AJOFM pentru a inceta sau suspenda indemnizatia de somaj.
IN caz de neprezentare la data cind se pune viza la somaj nu te prezinti ce se intampla in final imi taie somajul.
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
...
k) la expirarea termenelor prevãzute la art. 45 alin. (2), (3) şi (3.1);
...

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au urmatoarele obligatii:
a) sã se prezinte lunar, pe baza programãrii sau ori de câte ori sunt solicitate, la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã la care sunt înregistrate, pentru a primi sprijin în vederea încadrãrii în muncã;
...
Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
a) la data la care nu şi-a îndeplinit obligaţia prevãzutã la art. 41 alin. (1) lit. a);
...
(2) Repunerea în platã, dupã suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. a), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 60 de zile calendaristice de la data suspendãrii.
...
(4) Perioada de suspendare prevãzutã la alin. (1) lit. a) face parte din perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj.
...

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 27.
(1) Mãsura suspendãrii plãţii indemnizaţiei de şomaj, prevãzutã la art. 45 alin. (1) lit. a) din lege, pentru neîndeplinirea obligaţiei prevãzute la art. 41 alin. (1) lit. a) din lege, se revocã în situaţia în care beneficiarul probeazã cu acte justificative cã nu şi-a îndeplinit aceastã obligaţie din motive neimputabile lui.

(2) Se considerã motive neimputabile beneficiarului urmãtoarele situaţii:
a) naşterea unui copil;
b) cãsãtorie;
c) îmbolnãvire;
d) decesul soţului, soţiei sau al rudelor pânã la gradul al doilea inclusiv;
e) forţa majorã.

(3) Beneficiarul trebuie sã prezinte actele justificative prevãzute la alin. (1) în termen de 30 de zile de la data prevãzutã la art. 45 alin. (1) lit. a) din lege.

3. - Asadar daca nu va prezentati in ziua fixata pentru viza vi se suspenda indemnizatia de somaj.
- Daca in termen de 30 de zile nu prezentati Agentiei de Somaj acte justificative pentru a motiva neprezentarea la viza atunci va inceteaza plata indemnizatiei de somaj.
FIIND in somaj si imi gasesc de munca si aduc contractul de munca la A.J.O.F.M SA IMI SUSPENDE SOMAJUL angajatorul beneficiaza de facilitati fara sa fiu repartizat de A.J.O.F.M
1. Daca CIM este pe perioada determinata de pana in 12 luni atunci se suspenda plata indemnizatiei de somaj.

2. Daca CIM este pe perioada nedeterminata atunci inceteaza plata indemnizatiei de somaj iar dvs. veti primi 30% din indemnizatia de somaj, in fiecare luna, pana expira perioada de somaj la care ati avut dreptul.

3. - Angajatorul va beneficia de facilitatile legale numai daca va incheie CIM pe perioada nedeterminata si apoi sa incheie conventia cu AJOFM.
- Pentru asta trebuie sa mearga la AJOFM.

Alte discuții în legătură

Repartitie de la a.j.o.f.m ContSters237987 ContSters237987 SINT somer inregistrat si am avut un dosar la un angajator acesta ma chemat sa imi faca angajarea. ANGAJATORUL unde ma angajez ma trimis la A.J.O.F.M sa imi ... (vezi toată discuția)
Dispozitie repartizare somaj remuspr remuspr Este necesara dispozitie de repartizare in cazul unui contract de munca incheiat cu un pensionar ? Multumesc ! (vezi toată discuția)
Repartitie de la ajofm dumilor dumilor Buna ziua! Am o firma noua, fara salariati deocamdata. Vreau sa angajez un sofer. Trebuie sa solicit repartitie de la AJOFM? Pentru aceasta repartitie merge ... (vezi toată discuția)