avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 2 concedii de crestere ingrijire copil - tata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

2 concedii de crestere ingrijire copil - tata

Buna ziua
Am un salariat care este in concediu de crestere copil incepand cu data de 20.10.2008.Acum vrea sa intre intr-un nou concediu, deoarece a mai aparut un copil.Cei de la casa de sanatate l-au trimis la firma pentru "o prelungire a deciziei de suspendare".Dupa cum i-au facut ei calculele, salariatul ar trebui sa intre in cel de-al doilea concediu incepand cu data de 01.09.2010.Cel de-al doilea copil e nascut pe 30.07.2010.Eu stiam ca in cazul in care intra tatal in concediu, trebuie sa treaca 43 de zile calendaristice de la data nasterii copilului, ceea ce nu se incadreaza in termenul de 01.09.2010. Plus termenul acesta de "prelungire a deciziei"...nu trebuie o decizie noua?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: titiana , utilizator 14:01, 17 August 2010
Ar trebui sa faceti o noua decizie de suspendare si nu una de prelungire a suspendarii.
Poate intra in CIC incepand cu ziua imediat urmatoare a inplinirii varstei de 2 ani a primului copil sau la 42 de zile de la nasterea celui de al 2 lea copil.
Pentru tata nu se aplica regula celor 42 de zile.
art.10 b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
Multumesc.
Art. 20 din normele de aplicare a OUG 148/2005
(1)Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine şi se plăteşte după cum urmează:

a)începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptăţită care solicită dreptul, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
Pers. indreptatita - este persoana care indeplinseste conditiile legale prevazute la
Art. 1 din norme
Beneficiază de drepturile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare ordonanţă de urgenţă, oricare sau, în cazul prevăzut la art. 61 din ordonanţa de urgenţă, fiecare dintre părinţii fireşti ai copilului, precum şi persoana căreia i s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei, care a adoptat copilul, care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă, precum şi persoana care a fost numită tutore, denumite în continuare persoane îndreptăţite, dacă acestea îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a)sunt cetăţeni români sau, după caz, cetăţeni străini ori apatrizi;
b)au domiciliul sau reşedinţa în România, conform legii;
c)locuiesc împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.
titiana:
1. De ce rastalmaciti dvs. textele de lege numai pentru a fi asa ca dvs.?
2. Agentia de Prestatii Sociale este de parere ca tatal copilului poate intra in CCC din ziua nasterii acestuia, conform art.10 (1) lit.b):
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;

3. Tatal nu indeplineste conditiile pentru acordarea concediului de maternitate.
4. De ce nu redati si art.20(1), lit.b) din Norme:
b) începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;

5. Tot ce am spus pana aici nu contrazice cu nimic art.1din Norme (doar dvs. vreti sa fie altfel).

Alte discuții în legătură

42 zile halmagy halmagy As dori sa stiu daca dupa nasterea copilului sunt obligata sa stau in concediu 42 de zile pentru a depune cererea pentru indemnizatia pentru cresterea copilului (vezi toată discuția)
Concediu maternitate loredanad_1 loredanad_1 Buna ziua , Ce se poate face in cazul in care concediul prenatal a fost calculat gresit 88zile iar postnatalul ramane de 38zile , cum pot beneficia in ... (vezi toată discuția)
Buna C.Rita C.Rita Lucrez 6 ore pe zi incurand urmeaza sa nasc nu mi-am scos concediu neavand nevoie pot spune ca am o sarcina usaora si ma-am gandit ca nu am nevoie de ... (vezi toată discuția)