avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna

Lucrez 6 ore pe zi incurand urmeaza sa nasc nu mi-am scos concediu neavand nevoie pot spune ca am o sarcina usaora si ma-am gandit ca nu am nevoie de concediu.Itrebarea mea este ca,dupa ce voi naste pot sa imi scot concediu? si dupa cat timp dupa nastere?si cate zile?
Ultima modificare: Vineri, 27 August 2010
C.Rita , utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:20, 27 August 2010
Buna ziua !
Iata ce prevede OUG 148/2005
ART.18 – (1) Persoanele care au beneficiat de concediul de maternitate si plata indemnizatiei aferente în baza prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, beneficiaza de indemnizatie lunara pentru cresterea copilului sau, dupa caz, de stimulent, începând cu ziua urmatoare celei în care înceteaza plata indemnizatiei de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului, daca cererea este depusa în termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.
(2) Persoanele îndreptatite care nu îndeplinesc conditiile pentru acordarea concediului de maternitate si plata indemnizatiei aferente în baza prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate beneficiaza de indemnizatie lunara pentru cresterea copilului începând cu data nasterii copilului sau, dupa caz, cu data aprobarii adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau încredintarii în vederea adoptiei, daca cererea este depusa în termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.
(3) Persoanele îndreptatite care depun cererea peste termenele prevazute la alin.(1) si (2) beneficiaza de indemnizatie lunara pentru cresterea copilului sau stimulent de la data depunerii cererii.
Nastere usoara !
C.Rita a scris:

Lucrez 6 ore pe zi incurand urmeaza sa nasc nu mi-am scos concediu neavand nevoie pot spune ca am o sarcina usaora si ma-am gandit ca nu am nevoie de concediu.Itrebarea mea este ca,dupa ce voi naste pot sa imi scot concediu? si dupa cat timp dupa nastere?si cate zile?

Despre ce concediu este vorba ? ... pentru a intra in concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani , ar trebui sa aveti realizate in ultimul an anterior datei nasterii copilului, timp de 12 luni, venituri profesionale supuse impozitului pe venit.
Intrarea in CCC se face dupa ce ati efectuat concediul de lauzie (42 de zile de la data nasterii copilului).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent pentru mama anton75 anton75 Sotia s-a reintors la serviciu cu patru luni inainte ca micutul nostru sa implineasca varsta de 2 ani, dar nu a solicitat stimulent. Copilul a implinit aceasta ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna inaintea ccc pentru tata Florin0684 Florin0684 Buna ziua, 1.Urmeazasa ma duc in concediu de crestere a copilului in calitate de tata. Mai am 7 zile de concediu de odihna neefectuate. in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ccc MisuMiha MisuMiha Buna ziua. Nelamuririle mele sunt legate de concediul prenatal/postnatal si indemnizatia de crestere a copilului. Povestea mea pe scurt este ... (vezi toată discuția)