avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... stimulent pentru mama
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

stimulent pentru mama

Sotia s-a reintors la serviciu cu patru luni inainte ca micutul nostru sa implineasca varsta de 2 ani, dar nu a solicitat stimulent. Copilul a implinit aceasta varsta de curand. Mai poate depune dosar pentru a obtine stimulentul? Se poate obtine acesta retroactiv?
Cel mai recent răspuns: Kitte , utilizator 19:01, 10 Ianuarie 2010
1. Nu spuneti la ce stimulent va referiti. Banuiesc ca este vorba de un salariu mediu pe unitate platit mamei la nasterea unui copil, conform art.51, lit.c) din CCMUNN pe anii 2007-2010.
2. Daca despre acest salariu mediu este vorba, pentru a-l primi trebuia sa faceti cerere in termen de 6 luni de la nasterea copilului, conf. art.283(1), lit.e) din Codul Muncii.
3. Incercati sa faceti o cerere poate vi se aproba.
Este vorba de stimulentul de 100 RON care se acorda lunar mamelor care se intorc la serviciu pana la implinirea de catre copil a varstei de doi ani.
1. Legea 7/2007 a modificat OUG 148/2005 si art.3 suna acum asa:
"Art. 3. - (1) Persoanele care sunt îndreptăţite să beneficieze de indemnizaţia pentru creşterea copilului, reglementată de prezenta ordonanţă de urgenţă, şi realizează venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de un stimulent în cuantum lunar de 300 lei.

2. Norma metodologica de aplicare a OUG 148/2005 spune:
Art. 11. -
(1) Stimulentul prevazut la art. 3 alin. (1) din ordonanta de urgenta se acorda lunar persoanelor indreptatite care indeplinesc conditiile prevazute la art. 1 din ordonanta de urgenta, in perioada in care acestea realizeaza veniturile prevazute la art. 5.
(2) Pe perioada in care se acorda stimulentul, plata indemnizatiei de maternitate sau, dupa caz, a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului se suspenda.
Art. 12. -
(1) Stimulentul se acorda pe baza de cerere, semnata de persoana indreptatita, insotita de dovada eliberata de angajator sau, dupa caz, de dovada platilor anticipate ale impozitului ori de declaratia pe propria raspundere din care sa rezulte ca aceasta a reluat activitatea profesionala si realizeaza veniturile prevazute la art. 5.
(2) La stabilirea dreptului la stimulent, cererea este insotita de actele doveditoare necesare stabilirii acestui drept, dintre cele prevazute la art. 6, precum si de alte documente justificative stabilite prin instructiunile prevazute la art. 37.
(3) In cazul persoanelor beneficiare de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, care solicita dreptul la stimulent, se iau in considerare si actele doveditoare depuse in vederea solicitarii indemnizatiei.
Art. 21. - Dreptul reprezentand stimulentul lunar se cuvine si se plateste dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care persoana indreptatita isi reia activitatea profesionala si realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b) de la data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
c) de la data adoptiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-au aprobat ori, dupa caz, s-au instituit masurile de protectie a copilului;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a), b) si c);
e) incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul indemnizatiei pentru cresterea copilului realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, si plata acesteia se suspenda, daca cererea este depusa in termen de 30 de zile de la aceasta data.

3. Din cele de mai sus inteleg ca nu se plateste retroactiv.
Stimulentul este de 100RON, dar nu se pot depune actele dupa ce copilul a implinit 2 ani.

Indemnizaţie/stimulent:
Conform prevederilor OUG 148/2005 rep., drepturile reprezentând indemnizaţie/stimulent se cuvin şi se plătesc:

- Începînd cu ziua următoare celei în care încetează conform legii concediul şi indemnizaţia de maternitate (minim 42 zile calendaristice de la data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată.
- Începând cu data naşterii copilului, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile legale pentru acordarea concediului şi indemnizaţiei aferente, dacă cererea este depusă în termen de 60 zile lucrătoare de la acea dată.
- Începând cu data adopţiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau plasamentului în regim de urgenţă, dacă cererea este depusă în termen de 60 zile lucrătoare de la acea dată.
- De la data depunerii cererii în celelalte cazuri.

Dvs intrati in categoria "celelalte cazuri" si, daca copilul a implinit deja 2 ani, este prea tarziu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna C.Rita C.Rita Lucrez 6 ore pe zi incurand urmeaza sa nasc nu mi-am scos concediu neavand nevoie pot spune ca am o sarcina usaora si ma-am gandit ca nu am nevoie de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru ccc bodo gabriella bodo gabriella Doresc si eu sa ma interesez urmatoarele lucruri: Urmeaza sa nasc in decembrie in baza carei legi o sa primesc indemnizatia de crestere al copilului?cat ... (vezi toată discuția)
Stimulent intoarcere la munca dupa postnatal VerTrad1 VerTrad1 Buna ziua! As vrea sa stiu daca se mai acorda acel stimulent de 100 ron/luna, in cazul in care mama se intoarce la munca imediat dupa postnatal. Daca raspunsul ... (vezi toată discuția)