avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva intracomunitar chirii
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva intracomunitar chirii

buna ziua,

societatea noastra din Romania doreste sa inchirieze un teren unei societati din Ungaria, societate care inchiriaza respectivul teren in vederea depozitarii unor mijloace de transport pana la livrarea lor definitiva. Mentinez ca societatea noastra este inregistrata in scopuri de tva, decont lunar si societatea ungureasca de asemenea inregistrata cu cod valabil de tva in Ungaria. As dori sa stiu din pct de vedere al tva cum facturez? cu tva sau fara tva? net sau brut? este chiria un serviciu intracomunitar? care este locul prestarii?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 13:55, 27 August 2010
ok, si daca nu optez pentru taxare atunci pot sa-i fac factura fara tva, cu mentiunea scutit fara drept de deducere? in acest caz trebuie sa aplic prorata tva pentru deducere?
prorata se foloseste atunci cind achizitiile nu se pot identifica pe activitati cu drept de deducere si fara drept de deducere. Daca puteti identifica care sunt achizitiile aferenta activitatii fara drept de deducere (inchirierea in cazul dvoastra) aplicati prevederile art 147, alin 4
"(4) Achiziţiile destinate exclusiv realizării de operaţiuni care nu dau drept de deducere, precum şi de investiţii care sunt destinate realizării de astfel de operaţiuni se înscriu într-o coloană distinctă din jurnalul pentru cumpărări pentru aceste operaţiuni, iar taxa deductibilă aferentă acestora nu se deduce."
Prorata este 100, dar nu deduceti tva-ul aferent activitatii de inchiriere.

Daca nu optati pt taxare se procedeaza la ajustarea tva-ului dedus la achizitia bunului, cf art 149 sau 161.
pai bunul, adica terenul respectiv, a fost achizitionat de la o persoana fizica si nu s-a dedus tva la achizitie.
atunci nu optati pt taxare
asadar varianta optima este sa facturez in ungaria fara tva(scutit fara drept de deducere) si sa tin evidenta separata cheltuielilor legate de teren respectiv sa nu deduc tva aferenta acestor cheltuieli. right??

Alte discuții în legătură

Facturare prestari servicii chirie kty_20 kty_20 Buna ziua, Firma din Romania,platitoare de TVA a inchiriat in Romania un spatiu unei filiale cu sediul in Romania insa factura va fi emisa societatii mama din ... (vezi toată discuția)
Taxare inversa la dobanzi? Irina-2005 Irina-2005 Buna ziua M-ar interasa si pe mine urmatoarea problema: In cazul in care primesc factura de la o persoana juridica impozabila care nu este membra UE si ... (vezi toată discuția)
Facturare cursuri de formare profesionala anansc83 anansc83 Buna ziua, Furnizorul de formare profesionala \"A\" din RO are cod CAEN 8559 neplatitor de TVA, fiind autorizat de CNFPA, iar beneficiarul cursurilor este ... (vezi toată discuția)