avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Facturare prestari servicii chirie
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Facturare prestari servicii chirie

Buna ziua,
Firma din Romania,platitoare de TVA a inchiriat in Romania un spatiu unei filiale cu sediul in Romania insa factura va fi emisa societatii mama din Germania. Asta pentru ca filiala nu are venituri inca, nu ar putea plati factura.Va rog sa-mi spuneti cum este corect emiterea facturii fara TVA catre societatea din Germania? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters307306 , utilizator 16:04, 3 Decembrie 2013
Cod fiscal:

ART. 129 Prestarea de servicii
(3) Prestările de servicii cuprind operaţiuni cum sunt:

a) închirierea de bunuri sau transmiterea folosinţei bunurilor în cadrul unui contract de leasing;


ART. 133 Locul prestării de servicii
(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) şi (3), pentru următoarele prestări de servicii, locul prestării este considerat a fi:

a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestările de servicii efectuate în legătură cu bunurile imobile,
inclusiv serviciile prestate de experţi şi agenţi imobiliari, de cazare în sectorul hotelier sau în sectoare cu funcţie similară, precum tabere de vacanţă sau locuri amenajate pentru camping, de acordare de drepturi de utilizare a bunurilor imobile, pentru servicii de pregătire şi coordonare a lucrărilor de construcţii, precum serviciile prestate de arhitecţi şi de societăţile care asigură supravegherea pe şantier;



Norme:

14. (1) Serviciile prevăzute la art. 133 alin. (4) din Codul fiscal fac excepţie de la regulile generale prevăzute la art. 133 alin. (2) şi (3) din Codul fiscal în ceea ce priveşte stabilirea locului prestării. Aceste servicii nu se declară în declaraţia recapitulativă menţionată la art. 156^4 din Codul fiscal, indiferent de statutul beneficiarului, şi nici nu se aplică prevederile referitoare la înregistrarea în scopuri de taxă, care sunt specifice prestărilor şi achiziţiilor intracomunitare de servicii.

(2) Serviciile efectuate în legătură directă cu un bun imobil includ acele servicii care au o legătură suficient de directă cu respectivele bunuri imobile şi au locul prestării la locul unde este situat bunul imobil conform prevederilor art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal. Serviciile efectuate în legătură cu bunurile imobile cuprind, printre altele, operaţiuni precum:
...
g) arendarea, concesionarea, leasingul sau închirierea de bunuri imobile, altele decât cele reglementate la alin. (3), inclusiv depozitarea de bunuri pentru care este atribuită o anumită parte din bunul imobil pentru uzul exclusiv al clientului;


Factura cu TVA 24%.
In primul rind activitatea de inchiriere este una scutita de tva cf art 141, alin 2, lit e, caz in care se face ajustarea tva dedus la achizie sau constructia respectivului imobil cf art 149.

Se poate opta pt taxarea operatiunii printr-o notificare depusa la finante, caz in care nu se mai face ajustarea tva dedus la achizitie. In cazul in care se opteaza pentru taxare este valabil raspunsul de mai sus.
t.simona a scris:

In primul rind activitatea de inchiriere este una scutita de tva cf art 141, alin 2, lit e, caz in care se face ajustarea tva dedus la achizie sau constructia respectivului imobil cf art 149.

Se poate opta pt taxarea operatiunii printr-o notificare depusa la finante, caz in care nu se mai face ajustarea tva dedus la achizitie. In cazul in care se opteaza pentru taxare este valabil raspunsul de mai sus.


Corect. Eu nu am dat raspunsul referitor la ART. 141 Scutiri pentru operaţiuni din interiorul ţării:
(2) Următoarele operaţiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:
e) arendarea, concesionarea, închirierea şi leasingul de bunuri imobile, acordarea unor drepturi reale asupra unui bun imobil, precum dreptul de uzufruct şi superficia, cu plată, pe o anumită perioadă. Fac excepţie următoarele operaţiuni:

1. operaţiunile de cazare care sunt efectuate în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;

2. închirierea de spaţii sau locaţii pentru parcarea autovehiculelor;

3. închirierea utilajelor şi a maşinilor fixate definitiv în bunuri imobile;

4. închirierea seifurilor;



intrucat am considerat ca nu are sens intrebarea, inchirierea de bunuri imobile fiind scutita in general. Mea culpa.
Operatiunea este intr-adevar scutita de TVA, dar in acest caz trebuie respectate prevederile ART. 149 Ajustarea taxei deductibile în cazul bunurilor de capital:
(2) Taxa deductibilă aferentă bunurilor de capital, în condiţiile în care nu se aplică regulile privind livrarea către sine sau prestarea către sine, se ajustează, în situaţiile prevăzute la alin. (4) lit. a) - d):
a) pe o perioadă de 5 ani, pentru bunurile de capital achiziţionate sau fabricate, altele decât cele prevăzute la lit. b);
b) pe o perioadă de 20 de ani, pentru construcţia sau achiziţia unui bun imobil, precum şi pentru transformarea sau modernizarea unui bun imobil, dacă valoarea fiecărei transformări sau modernizări este de cel puţin 20% din valoarea totală a bunului imobil astfel transformat sau modernizat.

Altfel spus, in luna in care inchiriati fara TVA, trebuie sa introduceti in decont, intreaga valoare ajustata de TVA, conform celor spuse mai sus.(TVA colectat)

Daca vreti sa evitati obligatia ajustarii de TVA, in acest caz trebuie sa depuneti o notificare la organul fiscal, in care optati pentru livrarea cu TVA.

Mentionez, ca in cazul in care renuntati dupa o anumita perioada la inchiriere, iar spatiul este reutilizat in scopuri economice de catre firma dumneavoastra, reveniti cu o noua ajustare, de data aceasta in sensul deductibilitatii.(TVA deductibil) , pe perioada ramasa.
De asemenea, ajustarea are in vedere si suprafata inchiriata, in cazul in care nu inchiriati intreaga suprafata a spatiului, ci doar o fractie din el.
Ultima modificare: Marți, 3 Decembrie 2013
ContSters307306, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"facturare cu sau fara tva?" iacobandreea30 iacobandreea30 Avem o societate care este inregistrata ca platitor de tva, cu cod caen 5590 alte servicii de cazare. Este mai exact un fost hotel iesit din circuitul ... (vezi toată discuția)
Livrare intracomunitare facturare cu sau fara tva? maria.ilcusiu maria.ilcusiu Buna ziua Am o probleme ,firma X din Romania are un contract cu firma Y ,firma din Bulgaria (are patron roman dar e inregistrata in bulgaria ).Firma X ... (vezi toată discuția)
Notificare tva florentyna florentyna Se poate anula o notificare depusa la finante pentru taxarea operatiunilor prevazute l art141lit f????????? Stiu ca exista pentru lit e dar pentru livrari de ... (vezi toată discuția)