avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Livrare intracomunitare facturare cu sau fara TVA?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Livrare intracomunitare facturare cu sau fara TVA?

Buna ziua
Am o probleme ,firma X din Romania are un contract cu firma Y ,firma din Bulgaria (are patron roman dar e inregistrata in bulgaria ).Firma X executa o lucrare de constructie -montaj pt firma bulgareasca ,lucrare pe care o executa in bulgaria.Cum emit eu factura cu tva sau fara tva?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 23:02, 17 Ianuarie 2010
fara TVA (presupun ca ambele societati sunt inregistrate in scopuri de TVA)
Da firmele sunt inregistrate in scopuri de TVA fiecare in tara ei.
O emit fara TVA chiar daca fac lucrarea in Bulgaria ?Poti sa-mi dai si temeiul legal in caz ca-l stii?
Mersi
OUG 109/2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal
Art.133
(4) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) si (3), pentru următoarele prestări de servicii, locul prestării este considerat a fi:
a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestările de servicii efectuate în legătură cu bunurile imobile, inclusiv serviciile prestate de experti si agenti imobiliari, de cazare în sectorul hotelier sau în sectoare cu functie similară, precum tabere de vacantă sau locuri amenajate pentru camping, de acordare de drepturi de utilizare a bunurilor imobile, pentru servicii de pregătire si coordonare a lucrărilor de constructii, precum serviciile prestate de arhitecti si de societătile care asigură supravegherea pe santier;
Norme metodologice
(2) Serviciile efectuate în legătură directă cu un bun imobil au locul prestării la locul unde este situat bunul imobil conform prevederilor art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal. Pe lângă serviciile mentionate la art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, serviciile efectuate în legătură cu bunurile imobile cuprind, printre altele, operatiuni precum:
a) lucrările de constructii-montaj, transformare, finisare, instalare, reparatii, întretinere, curătare si demolare, efectuate asupra unui bun imobil prin natura sa, precum si orice operatiune ce se efectuează în legătură cu livrarea de bunuri mobile si încorporarea acestora într-un bun imobil astfel încât bunurile mobile devin bunuri imobile prin destinatia lor;
b) studiile si activitătile de supervizare, care fac parte în mod obisnuit din ocupatia arhitectilor, supervizorilor sau inginerilor si care au ca obiectiv pregătirea si coordonarea unei activităti prevăzute la lit. a);
c) activitătile de evaluare a unui bun imobil;
d) punerea la dispozitie de spatii de parcare;
e) punerea la dispozitie de spatii de depozitare a bunurilor
f) închirierea de seifuri ce sunt bunuri imobile prin natura lor;
g) operatiunile de închiriere, arendare, concesionare sau leasing a bunurilor imobile;
h) serviciile de administrare a bunurilor imobile prin natura lor;
i) acordarea accesului si a drepturilor de folosintă pentru căi rutiere si structuri care fac parte din acestea, ca de exemplu poduri si tuneluri;
j) serviciile de natură juridică în legătură cu cesiunea sau transferul titlului de proprietate asupra unui bun imobil, atâta timp cât acestea au drept scop modificarea naturii juridice a bunurilor imobile;
k) serviciile constând în elaborarea unui contract de vânzare sau de cumpărare a unui bun imobil, chiar dacă acestea reprezintă servicii distincte fată de cele mentionate la lit. j).
Ultima modificare: Duminică, 17 Ianuarie 2010
katica, utilizator
locul prestarii servicii lor e in Bulgaria - art. 133 alin. 4 lit. a din OUG 109/2009
persoana obligata la plata TVA este beneficiarul - art. 150 alin. 6 din OUG 109/2009
ca urmare consider ca factura se va emite fara TVA
aceste servicii nu se declara in declaratia recapitulativa
art 150 cod fiscal se refera la persoanele obligate la plata taxei pentru operaţiunile taxabile din România.

parerea mea este ca acest serviciu se va declara in 390 pentru ca se inscrie in regula generala de la art 133, alin 2 Cod Fiscal, beneficiarul fiind persoana impozabila stabilita si inregistrata in scopuri tva in acel stat membru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva intracomunitar - locul unde a prestat serviciu miraj miraj firma mea platitoare de tva are contract cu o firma din Austria ptr executare prestari servicii eu ca firma prestez servicii in Romania pentru firma din ... (vezi toată discuția)
Facturare prestari servicii chirie kty_20 kty_20 Buna ziua, Firma din Romania,platitoare de TVA a inchiriat in Romania un spatiu unei filiale cu sediul in Romania insa factura va fi emisa societatii mama din ... (vezi toată discuția)
Factura pentru cazare in bulgaria OOANA1977 OOANA1977 Buna ziua, Cum inregistrez o factura de cazare din Bulgaria? Se declara in D390? Multumesc Astept raspuns (vezi toată discuția)