avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Ordonanta privind regimul juridic al contraventiilor
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Ordonanta privind regimul juridic al contraventiilor

Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, privind regimul juridic al contraventiilor.

Ordonanta a fost adoptata la 12/07/2001. Ulterior, a fost modificata de: Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 16/2002, de Legea nr. 180/2002, de Ordonanta Guvernului nr. 61/2002, Legea nr. 357/2003, Ordonanta de Urgenta nr. 108/2003, Hotarârea Curtii Constitutionale nr. 3/2003, Legea nr. 526/2004, Ordonanta Guvernului nr. 8/2006, Legea nr. 352/2006, Legea nr. 353/2006, Legea nr. 182/2006, precum si de o serie de Decizii ale Curtii Constitutionale.

Ce ati modifica la textul acesteia?
Cel mai recent răspuns: truevio , utilizator 15:53, 6 Aprilie 2008
In primul rand asi specifica modelul procesului verbal in care sa se semneze diferit pentru obiectiuni si primirea procesului verbal.
S.au smecherit acum si procesul verbal se semneaza o singura data cu mentiunea am luat la cunostinta:((
Magarie pe fata, daca agentul nu vrea sa treaca obiectiunile tale ti-o iei in freza de nu te vezi:O
interesant..., chiar nu stiam :)

inseamna ca, odata ce ai semnat si nu ai scris obiectiuni, chiar e de rau :D
Nu stiam de modificare. Azi am invatat un kucru nou.
Trebuie introduse norme speciale de procedura contraventionala. Codul de procedura civila este inadecvat in unele privinte. In general organul din are face parte agentul constatator depune o intampinare in care se opune audierii de martori "rude cu petentul" sau care "au interes in cauza (sic!)". Asadar:
- trebuie prevazuta prezumtia de nevinovatie a contravenientului (vezi Anghel impotriva Romaniei)
- specificat clar ca proba vinovatiei petentului revine agentului constatator (pentru a evita o decizie in interesul legii dupa cateva luni)
- audierea oricarui martor care - ex propri sensibus - cunoaste fapte sau imprejurari in legatura cu cauza
- posibilitatea persoanei vatamate prin contraventie de a se constitui ca parte civila in cauza contraventionala, daca judecarea impreuna nu conduce la amanrea judecarii plangerii contraventionale (exclus expertize, etc. situatie in care actiunea civila se va disjunge de plangere, urmand a fi judecata separat).
- scutirea persoanei vatamate prin contraventie de la plata taxelor de timbru si a timbrului judiciar.

Plangerile cntraventionale sunt scutite de plata taxelor de timbru si timbru judiciar.
Eu as modifica art. 17 din OG2/2001 in sensul ca as introduce mai multe situatii care atrag nulitatea absoluta a pv de contraventie. de exemplu nerspectarea limitelor sanctiunilor cf art 21 alin.3
eliminarea prezumtiei de adevar relativ de care se bucura pv de contraventie-sarcina probei si probele sa se administreze exact ca in penal- instituirea prezumtiei de nevinovatiei pct 6.1 CEDO

Alte discuții în legătură

Proces verbal de contraventie CALIN74 CALIN74 la un control de rutina in oras dupa ce i-am inmanat actele cerute de catre politist acesta mi-a facut pv contraventie cu motivul ca m-a vazut inainte de a ma ... (vezi toată discuția)
Mai este în vigoare prevederea potrivit cãreia petentul a cãrui plângere era respinsã era obligat la cheltuieli judiciare? traian23 traian23 Prin introducerea obligatiei platii taxei de timbru la formularea plangerilor contraventionale, a fost abrogat art. 36 care prevedea obligarea petentului ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de amenda incheiat in lipsa carmen ala carmen ala Ce putem face in situatia in care o institutie de control sustine ca a incheiat un proces verbal de amenda in lipsa, in conditiile in care nu ne-a fost adus ... (vezi toată discuția)