avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Proces verbal de contraventie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Proces verbal de contraventie

la un control de rutina in oras dupa ce i-am inmanat actele cerute de catre politist acesta mi-a facut pv contraventie cu motivul ca m-a vazut inainte de a ma opri ca am vb. la celular;i-am oferit pt. verificare ambele telefoane dar acesta a refuzat verif. apelurilor intrate si iesite;nu am semnat pv ,i-am cerut politistului sa scrie in proces obiectiunile mele si acesta a luat de pe strada un martor pt. faptul ca eu refuz a semna pv de contraventie.a mai adaugat de fapt si ca nu aveam centura pusa;am depus plingere si acum astept termenul...;ce pot face conducatorii auto in cazul unor astfel de situatii
Cel mai recent răspuns: ContSters201507 , utilizator 22:32, 19 Aprilie 2011
Formulati plangere contraventionala in termen de 15 zile de la comunicarea la domiciliu a procesului verbal , la instanta competenta teritorial locului constatarii contraventiei.
Sarcina probatiunii apartine politiei , iar dvs cea de a dovedi ca politistul a facut consemnari care nu respecta adevarul.
Solicitati de la politie fotografia (daca a fost facuta) care v-a surprins vorbind la telefon.
Puteti dovedi cu listingul telefonic ca la ora indicata in procesul verbal nu ati folosit telefonul
exact ceea ce a-ti facut!!! f bn va felicit, solicitati instantei judecarea cu precadere in 30 de zile a cererii de la data inregistrarii pe art 33si art. 34 din
OG 2/2001, tot din prezennta ordonanta pregatiti-va ptr proces pe baza prezentei se formuleaza plangerile contraventionale.
'Procedura standard este consemnarea unui martor asistent deoarece dvs a-ti refuzat semnarea si atunci este obligatorie prezenta unui martor.
pregatiti probatoriul dvs, vb colegului listing telefonic ,si solicitati-le documentatia care a stat la baza intocmirii p-v , inregistrare video etc.
Cererea se depune la registratura, fara sa achitati taxa judiciara de timbru deoarece este scutita de taxa plangerea contraventionala, in dublu exemplar, instata competenta material fiind judecatoria din raza sediului politiei rutiere deci sediul paratei.
Ultima modificare: Marți, 19 Aprilie 2011
ContSters201507, utilizator
In termen de 15 zile de la comunicare,formulati plangere contraventionala la judecatoria responsabila locatiei unde a fost constatata si consemnata contraventia
Verificati la sosire consemnarile din procesul verbal pentru a putea sesiza daca se pot invoca clauzele de nulitate prev.de art.16 sii 17 din OG nr.2/2002
CALIN74 a scris:

... ce pot face conducatorii auto in cazul unor astfel de situatii?

Afara de plangerea, pe care inteleg ca ati inaintat-o deja instantei, banuiesc ca intrebarea se referea la o solutie generala pentru situatii ca si cea in care ati ajuns d-voastra dupa ce agentul constatator a consemnat in procesul verbal savarsirea unor fapte fara sa existe nicio dovada, afara de consemnarile sale, ca fapta ar fi existat.

art. 109 alin. 2 din OUG 195/2002
Constatarea contraventiilor se poate face si cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate si verificate metrologic, consemnandu-se aceasta in procesul-verbal de constatare a contraventiei.

Exista o idee cat se poate de gresita in ceea ce priveste procesele verbale incheiate in materia contraventiilor, idee gasita de mine in nenumarate locuri si in multiple forme si care este formulata astfel: "procesul verbal de constatare a contraventiilor se bucura de prezumtia de legalitate de temeinicie pana la dovada contrara".
Haideti sa vedem in ce masura o astfel de afirmatie este rationala. Pornind de la ipoteza ca este corect si cat se poate de rational (exista chiar si practica judiciara in acest sens) ca procesul verbal sa faca dovada savarsirii faptei contraventionale daca nu exista proba contrara trebuie sa acceptam ca, pentru identitate de ratiune, aceasi valoare ar trebui sa aiba si ordonanta procurorului prin care s-a dispus, sa zicem, inlocuirea raspunderii penale cu o masura administrativa. :O Pai ... nu-i deloc asa, veti zice. Daca la dosarul instrumentat de procuror nu exista NICI O dovada ca s-ar fi savarsit o fapta urmeaza dispozitia de scoatere de sub urmarire penala, daca aceasta a inceput, sau neinceperea urmaririi penale pentru motivul prevazut de art. 10 lit. a Cod pr. pen. "fapta nu exista". Nu se poate aplica o sanctiune cu caracter administrativ veti zice, decat DACA fapta exista si a fost savarsita de invinuit sau inculpat!
CAT SE POATE DE FALS! va va zice politistul din coltul strazii. Nu se poate dispune o sanctiune administrativa fara nici o dovada daca actul e intocmit de procuror! Daca e intocmit de mine, se poate.
Este absurd? :weg: Asta voiam si eu sa scriu :bow:
Exista si argumente suplimentare: materia contraventiilor s-a despartit de dreptul penal numai de curand iar in multe tari europene este inca nedespartita deoarece contraventia este o fapta care difera de infractiune intr-un singur punct respectiv natura normelor care le prevad, contraventionale sau penale. Insa aceasta diferenta este esentiala numai pentru aplicarea unei pedespe pentru infractiuni ori a unei sanctiuni contraventionale pentru contraventii, nu in ceea ce priveste materia probatiunii

Alte discuții în legătură

Amenda contravenþionalã conform legii nr. 61/1991 Caps Caps Bună ziua. Deşi speram să nu ajung niciodată într-o asemenea situaţie, iată că s-a întâmplat. În seara de 8 februarie am fost coborât din ... (vezi toată discuția)
Pv contraventie - tulburarea linistii si ordinii publice wwalentin wwalentin Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea chestiune:intr-o seara ,deranjat de un grup de indivizi care tulburau linistea publica in dreptul ... (vezi toată discuția)
Dubla calitate, martor si agent constatator koleus koleus As dori sa va supun atentiei, aceasta anomalie dupa parerea mea, agentul constatator sa fie citatat si ca martor. Exista vreo reglementare in acest sens? Nu ... (vezi toată discuția)