avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... actul sexual cu un minor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

actul sexual cu un minor

in cazul actului sexual cu o ruda in linie dreapta sau frate si sora daca unul dintre ei nu a implint 15 ani este act sexual cu un minor in concurs cu incest?sau doar incest?
Este doar incest.Incestul este caracterizat,definit din punct de vedere al el.material al laturii obiective de intretinerea unui raport sexual consimtit, intre rude in linie directa sau intre frati si surori.Consimtirea rap.sexual de catre parteneri caracteristica a infr.de incest nu inseamna insa si excluderea pe calea de consecinta a existentei infractiunii atunci cand au intretinut profitandu-se de imposibilitatea partenerului de a se exprima vointa.Pt.ca valorile, relatiile sociale care formeaza obiectul de protectie al L. penale prin incriminarea acestuia sunt periclitate prin intretinerea raportului sexual intre rude in linie directa sau frati si surori, indiferent daca acesta a fost consimtit ori a impus, sau intretinut profitand de imposibilitatea victimei de a se apara sau de a-si exprima vointa. Ceea ce este periculos pt. valorile si relatiile sociale supuse protectiei L.pen prin incriminarea incestului este intretinerea rap. sexual intre rude in linie directa sau frati si surori, si nu modalitatea de realizare a acestuia.
Impartasesc punctul de vedere al distinsilor consilieri juridici( d-nii.legally si Radu Alexandru),in sensul ca este vorba despre doua infractiuni distincte aflate in concurs ideal,intrucat indiferent de situatie minora avand sub 15 ani sunt intrunite si elemente constitutive ale celei de-a doua infractiuni,cea de act sexual cu un minor,prev.de art.198 c.pen,cu toate consecintele juridice care decurg din aceasta.
In mod cert prin actvitatea sa infractionala,in cadrul celei de-a doua infractiuni in discutie(art.198 c.pen)fratele a "beneficiat"de varsta si de lipsa de experienta de viata a surorii minore,incalcand in mod vadit tocmai una dintre valorile aparate de lege-protectia minorului.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Septembrie 2010
Radu Gabrian, Mediator
Dragut a scris:

in cazul actului sexual cu o ruda in linie dreapta sau frate si sora daca unul dintre ei nu a implint 15 ani este act sexual cu un minor in concurs cu incest?sau doar incest?

1. Ca regula generala, absorbtia unei infractiuni in alta opereaza daca si numai daca obiectul juridic al celor doua infractiuni este acelasi. De ce? Pentru ca este vatamata aceeasi valoare (relatie sociala) ocrotita de legea penala.
2. In cazul actului sexual cu o ruda in linie dreapta sau frate si sora daca unul dintre ei nu a implint 15 ani avem doua valori sociale vatamate: a) relatiile sociale privind ocrotire libertatii sexuale a minorilor si b) relatiile sociale privitoare la respectarea cerintelor minime biologice si morale referitor la viata sexuala.
Asadar cele doua infractiuni se afla in concurs.
Ultima modificare: Joi, 16 Septembrie 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Buna ziua! Trebuie sa incep prin a spune ca sunt suprins cu cata lejeritate si superficialitate se dau unele raspunsuri, care mai mult sunt incorecte.
In opinia mea, probabil corecta, infractiunea de incest ( subiectii activi avand calitatea de frate - sora) si cea de act sexual cu un minor ( unul din cei doi subiecti avand sub 15 ani) se afla intr-un evident concurs . In acest caz este imposibila absorbtia unei infractiuni in cealalta, in cazul de fata fiind un concurs ideal de infractiuni, deoarece prin aceeasi actiune ( in cazul de fata raportul sexual) si prin urmarile ei se intrunesc elementele constitutive a doua infractiuni.
Cu stima, avocat Vlad Aurelian Ionescu.
Ultima modificare: Joi, 16 Septembrie 2010
Cabinet Avocat Ionescu , Avocat
Infractiunea de act sexual cu un minor se afla in concurs cu infractiunea de viol , concursul este unul ideal , printr-o actiune ilicita producandu-se urmarile a doua infractiuni.
Este si cazul infractiunii de viol .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Discutie pe tema incestului Cabinet Avocat Ionescu Cabinet Avocat Ionescu Buna seara ! Conform codului penal art.203 \"Raportul sexual între rude în linie directa sau între frati si surori se pedepseste cu închisoare de la 2 la ... (vezi toată discuția)
Incestul ContSters178374 ContSters178374 Buna seara tuturor! Sunt oarecum revoltata in privinta infractiunii de incest din art 203 C.pen si de cum a ales legiuitorul sa incrimineze aceasta ... (vezi toată discuția)
Se pedepseste incestul sau nu? nicoleta_leta nicoleta_leta buna tuturor! http://www.mediafax.ro/social/noul-cod-penal-nu-incrimineaza-incestul-intre-adulti-4046693 dezbateam aseara acest subiect cu niste ... (vezi toată discuția)