Angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi încadrări pe locurile de muncă ale salariaţilor concediaţi timp de 9 luni de la data concedierii acestora.
În situaţia în care în această perioadă se reiau activităţile a căror încetare a condus la concedieri colective, angajatorul are obligaţia de a transmite salariaţilor care au fost concediaţi o comunicare scrisă în acest sens şi de a-i reangaja pe aceleaşi locuri de muncă pe care le-au ocupat anterior, fără examen sau concurs ori perioadă de probă.
Deci, dupa trecerea unei perioade de 9 luni se pot face angajari fara a mai fi obligat angajatorul sa-i reangajeze pe salariatii concediati.
1. In cazul concedierii individuale reinfiintarea postului se poate face oricand.
2. Cel mai bine insa ar fi ca postul sa fie reinfiintat dupa minimum 30 de zile de la comunicarea deciziei de concediere, acesta fiind termenul in care fostul salariat concediat poate ataca decizia in instanta.
Iar in cazul in care fostul salariat ataca in instanta decizia de concediere si procesul dureaza.......ceva timp, se poate reinfiinta totusi postul respectiv desi nu s-a solutionat si nu s-a dat o hotarare judecatoareasca?
1. Se poate infiinta deoarece angajatorul considera asta necesar si nu avea obligatia sa-l recheme pe fostul salariat.
2. Dar, pentru a nu avea probleme, reinfiintati postul sub alta denumire (pana se termina procesul) si ati scapat de necazuri.
Buna
andu86
am avut un contract de munca individual, si am fost trecut in somaj cu art 65. pt desfiintare post de munca. Patronul are voie sa angajeze pe acel post? (vezi toată discuția)