avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 308 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reinfiintare posturi desfiintate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reinfiintare posturi desfiintate

La ce interval de timp se pot reinfiinta posturile desfiintate dar prin concediere colectiva?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:45, 18 August 2010
Angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi încadrări pe locurile de muncă ale salariaţilor concediaţi timp de 9 luni de la data concedierii acestora.
În situaţia în care în această perioadă se reiau activităţile a căror încetare a condus la concedieri colective, angajatorul are obligaţia de a transmite salariaţilor care au fost concediaţi o comunicare scrisă în acest sens şi de a-i reangaja pe aceleaşi locuri de muncă pe care le-au ocupat anterior, fără examen sau concurs ori perioadă de probă.

Deci, dupa trecerea unei perioade de 9 luni se pot face angajari fara a mai fi obligat angajatorul sa-i reangajeze pe salariatii concediati.
Dar in cazul concedierilor individuale pe motive ce nu tin de persoana salariatului?
1. In cazul concedierii individuale reinfiintarea postului se poate face oricand.
2. Cel mai bine insa ar fi ca postul sa fie reinfiintat dupa minimum 30 de zile de la comunicarea deciziei de concediere, acesta fiind termenul in care fostul salariat concediat poate ataca decizia in instanta.
Iar in cazul in care fostul salariat ataca in instanta decizia de concediere si procesul dureaza.......ceva timp, se poate reinfiinta totusi postul respectiv desi nu s-a solutionat si nu s-a dat o hotarare judecatoareasca?
1. Se poate infiinta deoarece angajatorul considera asta necesar si nu avea obligatia sa-l recheme pe fostul salariat.
2. Dar, pentru a nu avea probleme, reinfiintati postul sub alta denumire (pana se termina procesul) si ati scapat de necazuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand pot face angajari cflori2002 cflori2002 buna ziua, daca am facut disponibilizari, nu concedieri colective, mai pot face angajari pe posturile disponibilizate ? dar pe alte posturi ? sau trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Buna andu86 andu86 am avut un contract de munca individual, si am fost trecut in somaj cu art 65. pt desfiintare post de munca. Patronul are voie sa angajeze pe acel post? (vezi toată discuția)
Contract individual de munca Patroi Sebastian Patroi Sebastian Am avut calitatea se salariat cu CIM pe perioada nedeterminata pana la 31.12.2009, cand societatea la care lucram a efectuat concedieri colective. La acea data ... (vezi toată discuția)