Am fost casatorita cu un american si am divortat in anul 2009. Mentionez ca am inregistrat aceasta casatorie in RO, in acest sens detin si certificat casatorie romanesc.
Divortul care este definitiv si irevocabil a fost pronuntat in Ianuarie 2009 de catre autoritatile americane prin Final Decree of Divorce. Stiu ca trebuie sa-l trimit la Secretary of Stat din statul unde s-aa oficiat casatoria pt aplicarea apostilei.
Vreau sa-i trimit mamei mele o Procura Speciala pt a ma putea Reprezenta in RO in ceea ce priveste acest divort (recunoastere, etc)
Am cateva intrebari la Dvs:
1. EU trebuie sa fac cererea de divort pe care mama o va depune la Judecatorie? Sau deoarece mama detine aceasta Procura Speciala poate face cererea in numele meu?
2. Daca cineva ma poate ajuta cu un model de CERERE DIVORT (pt cazul meu, am domiciliul permanent in America)
3. De asemenea, model PROCURA SPECIALA
Da, se poate cu procura sa va reprezinte, dar nu poate pune concluzii in fata instantei.
Daca am inteles bine va trebuie recunoasterea hotararii de divort in Romania, caz in care ar fi indicat sa va angajati avocat.
Da, se poate cu procura sa va reprezinte, dar nu poate pune concluzii in fata instantei.
Daca am inteles bine va trebuie recunoasterea hotararii de divort in Romania, caz in care ar fi indicat sa va angajati avocat.
Ce inseamna mai exact " nu poate pune concluzii in fata instantei" ??? apreciez daca veti fi mai explicit.
Multumesc!
Cererea o va completa mama dumneavoastra, in baza procurii speciale pe care i-o trimiteti si se depune la tribunalul ultimului domiciliu pe care l-ati avut in tara.
In ce priveste autentificarea procurii, v-as sugera sa contactati cea mai apropiata misiune diplomatica sau oficiu consular romanesc acreditat in SUA. Puteti apela si la serviciile unui notar american, dar pentru a fi recunoscuta in Romania procura (ca si sentinta) trebuie certificata cu apostila conform Conventiei de la Haga din 1961. In principal, procura trebuie sa contina datele de identificare ale dumneavoastra si ale mandatarului, datele sentintei de divort americane, numele fostilor soti, data si locul incheierii casatoriei, numele pe care il purtati dupa desfacerea casatoriei, iar ca obiect al mandatului ar trebui sa mentionati obtinerea unui duplicat al certificatului de castorie - daca este cazul, efectuarea demersurilor necesare in legatura cu recunoasterea efectelor juridice ale sentintei de divort americane in Romania, eliberarea si ridicarea hotararii judecatoresti emise de instanta romana competenta, precum si inscrierea mentiunii de desfacere a casatoriei si a numelui purtat dupa divort pe marginea actului dumneavoastra de nastere, la oficiul starii civile sau la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor.
In cazul in care sentinta americana nu poarta mentiunea "definitiva si irevocabila" este necesar sa obtineti de la Curtea care a emis sentinta un Certificate of Non-Apeal. Daca sentinta nu precizeaza clar numele pe care il purtati dupa divort si vreti sa pastrati numele fostului sot, aveti nevoie de acordul lui in forma autentica (cu apostila).
Toate documentele americane trebuie traduse in limba romana. Daca traducerile sunt efectuate in SUA, trebuie sa obtineti pe fiecare apostila secretarului de stat american din statul in care functioneaza traducatorul.
Bafta!