avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sentinta de divort din Spania
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sentinta de divort din Spania

Buna ziua, vas ruga sa imi spuneti si mie daca sentinta de divort din spania tradusa, legalizata si cu apostilla de la haga este valabila in tara, in principiu mi-au spus ca e buna iar acum mi sa spus ca nu, ca prima data trebuie sa ne ducem la un judecator roman si acolo sa se faca un nou proces, (eu m-am casatorit si am divortat in spania).
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 10:33, 11 August 2013
Este vorba de un proces prin care dvs trebuie sa cereti recunoasterea hotararii straine in Romania sau , mai poarta denumirea de exequator.Ca sa poata produce efecte juridice in Romania trebuie ca acea sentinta , chiar daca e apostilata si tradusa in limba romana , sa fie recunoscuta in Romania...iar acest lucru se poate face printr-o hotarare judecatoreasca de recunoastere.
Ultima modificare: Miercuri, 7 August 2013
Luciana Guraliu-Macovei, Avocat
multumesc, si ce acte trebuiesc prezentate, si daca prezenta fostilor soti este necesara, sau putem imputernici pe cineva?
Nu e nevoie de exequator pt hotarari judecatoresti pronuntate in Uniunea Europeana, doar pt celelalte tari.
Cine va zice ca nu este valabila?
Inregistrarea in Romania a divortului pronuntat in strainatate



Orice modificare intervenita in statutul civil al unei persoane, ca urmare a intocmirii unui act de stare civila sau, dupa caz, dispusa printr-o printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, ori printr-un act administrativ, se comunica autoritatii administratiei publice locale unde s-a intocmit actul de nastere, de casatorie sau de deces al persoanei la care aceasta modificare se refera, in vederea inscrierii mentiunilor corespunzatoare (art.9 din Legea 119/1996 privind actele de stare civila).

Hotararile straine privind desfacerea casatoriei trebuie sa fie investite cu formula executorie de catre instanta judecatoreasca din Romania, prilej cu care se va inregistra noul statut civil al fostilor soti si va fi clarificat numele pe care acestia urmeaza sa-l poarte.

Inscrierea divortului pronuntat in strainatate, privind un cetatean roman, se va face numai dupa ce hotararea straina, definitiva si irevocabila, a fost recunoscuta de catre tribunalul judetean competent (sau tribunalul municipiului Bucuresti, dupa caz), conform prevederilor art.166 si 170 din Legea nr.105/1992.

Pentru inregistrarea divortului in Romania, trebuie sa aveti:
a) copia hotararii straine ;
b) dovada caracterului definitiv al acesteia - certificatul de divort sau hotararea definitiva;
c) copia dovezii de inmanare a citatiei si actului de sesizare, comunicate partii care a fost lipsa in instanta straina sau orice alt act oficial care sa ateste ca citatia si actul de sesizare au fost cunoscute, in timp util, de catre partea impotriva careia s-a dat hotararea (cand este cazul);

Se vor anexa declaratii autentificate ale fostilor soti precizand numele pe care il poarta dupa casatorie, intrucat in hotararile de divort din strainatate este posibil ca acest lucru sa nu fie mentionat; cei care si-au inregistrat in Statele Unite ale Americii schimbarea de nume si sunt in posesia certificatului change of name, il vor anexa pe acesta.

Toate actele oficiale straine vor fi apostilate de catre Secretarul de Stat din tara respectiva. Durata procedurii variaza in functii de volumul de activitate al tribunalului competent.

Pentru demersurile de recunoastere ale sentintei de divort de catre o instanta din Romania, persoanele interesate pot da procura speciala unui avocat din Romania care sa ii reprezinte.
Ultima modificare: Miercuri, 7 August 2013
Luciana Guraliu-Macovei, Avocat
va multumesc la toti,

Alte discuții în legătură

Sentinta divort MariaSeresan MariaSeresan Buna...Sunt cetatean roman cu domiciliul in strainatate,am fost casatorita cu un cetatean german si am divortat.Ptr un pasaport nou am nevoie de sentinta de ... (vezi toată discuția)
Divort, probleme cu numele Pichoncita Pichoncita Cum poate ramane o persoana in urma divortului fara nume de familie? Ce e de facut pentru a recupera fostul nume, cel dinainte de casatorie? Va rog sa -mi ... (vezi toată discuția)
Divortul pronuntat in spania ana0006 ana0006 Asi avea o intrabare pentru dumneavoastra: am divortat in Spania si asi vrea sa stiu ce trebue sa fac pentru a inregistra sentinta in Romania. Precizez ca avem ... (vezi toată discuția)