avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Sentinta divort
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Sentinta divort

Buna...Sunt cetatean roman cu domiciliul in strainatate,am fost casatorita cu un cetatean german si am divortat.Ptr un pasaport nou am nevoie de sentinta de divort romaneasca..Eu am divortat in Germania si am sentinta de divort germana..Cum obtin si unde sentinta de divort romaneasca? Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 11:18, 16 Septembrie 2016
Buna ziua,
Hotararile straine privind desfacerea casatoriei trebuie sa fie investite cu formula executorie de catre instanta judecatoreasca din Romania, prilej cu care se va inregistra noul statut civil al fostilor soti si va fi clarificat numele pe care acestia urmeaza sa-l poarte.
Inscrierea divortului pronuntat in strainatate, privind un cetatean roman, se va face numai dupa ce hotararea straina, definitiva si irevocabila, a fost recunoscuta de catre tribunalul judetean competent (sau tribunalul municipiului Bucuresti, dupa caz), conform prevederilor art.166 si 170 din Legea nr.105/1992.
Pentru inregistrarea divortului in Romania, trebuie sa aveti:
a) copia hotararii straine ;
b) dovada caracterului definitiv al acesteia - certificatul de divort sau hotararea definitiva;
c) copia dovezii de inmanare a citatiei si actului de sesizare, comunicate partii care a fost lipsa in instanta straina sau orice alt act oficial care sa ateste ca citatia si actul de sesizare au fost cunoscute, in timp util, de catre partea impotriva careia s-a dat hotararea (cand este cazul);
Se vor anexa declaratii autentificate ale fostilor soti precizand numele pe care il poarta dupa casatorie, intrucat in hotararile de divort din strainatate este posibil ca acest lucru sa nu fie mentionat; cei care si-au inregistrat in Statele Unite ale Americii schimbarea de nume si sunt in posesia certificatului change of name, il vor anexa pe acesta.
Toate actele oficiale straine vor fi apostilate de catre Secretarul de Stat din tara respectiva. Durata procedurii variaza in functii de volumul de activitate al tribunalului competent.
Pentru demersurile de recunoastere a sentintei de divort de catre o instanta din Romania, persoanele interesate pot da procura speciala unui avocat din Romania care sa ii reprezinte

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sentinta de divort din spania steluta1977 steluta1977 Buna ziua, vas ruga sa imi spuneti si mie daca sentinta de divort din spania tradusa, legalizata si cu apostilla de la haga este valabila in tara, in principiu ... (vezi toată discuția)
Recunoastere divort al unei casatorii in sua dachelaro dachelaro M-am casatorit in aprilie in SUA cu un cetatean american de origine romana. Anterior el a fost casatorit tot in SUA si a divortat inainte de a ne casatori noi. ... (vezi toată discuția)
Pronuntare divort in strainatate Marrabou Marrabou De ce acte as avea nevoie sa pot inregistra divortul si in Romania? (vezi toată discuția)