avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divortul pronuntat in Spania
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divortul pronuntat in Spania

Asi avea o intrabare pentru dumneavoastra: am divortat in Spania si asi vrea sa stiu ce trebue sa fac pentru a inregistra sentinta in Romania. Precizez ca avem un copil de 9 ani in comun si sentinta s-a pronuntat in tribunal. Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: ana0006 , utilizator 23:39, 25 Februarie 2012
In mod normal hotararea ar trebui recunoscuta in Romania.
Mergeti la starea civila cu hotararea tradusa si legalizata.
Nu e nevoie sa o inregistrez la tribunal? La ambasada Romaniei in Spania mi-a spus ca trebue depusa o cerere de recunoastere a sentintei la tribunal si sa astept pana iese sentinta in tara.
Cererea de recunoastere presupune o judecata.
Casatoria a fost transcrisa in Romania?
Trebuie sa introduceti la Tribunal o actiune avand ca obiect recunoasterea hotararii pronuntate in Spania si de incuviintare ca aceasta sa produca efecte in Romania. Sentinta pronuntata in Spania trebuie sa poarte apostila. Procedura se numeste exequator.
Pe baza sentintei pe care o veti obtine in Romania se va face mentiune la starea civila despre desfacerea casatoriei dvs.
Nu se aplica exequator in acest caz, este sentinta a unei instante europene, este recunoscuta de drept. Mergeti la Starea Civila (daca sunteti in tara) sau la consulat si va fi transcrisa.

Legea 187/2003
Art. 35. - O hotarare pronuntata intr-un stat membru este recunoscuta de plin drept in Romania, in conditiile prezentei legi.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Februarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Inscriere casatorie si divort in romania cristiancosmin cristiancosmin buna. am o problema si sper sa ma puteti ajuta. eu locuiesc din 2002 in spania. m-am casatorit in barcelona cu o spaniola in 2003 si m-am divortat in 2010 dar ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am si eu o nelamurire si as avea nevoie de un sfat, ... gatoula gatoula Buna ziua, am si eu o nelamurire si as avea nevoie de un sfat, am dubla cetatenie deci si Romana, cu domiciliu in strainate acum m\'am intors acasa si ma ... (vezi toată discuția)
Inregistrare sentinta de divort din spania G Darie G Darie Buna ziua, Doresc sa înregistrez sentința de divort efectuat in Spania, in România deoarece am nevoie pentru a renova pașaportul Imi puteți spune va ... (vezi toată discuția)