avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1086 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divortul pronuntat in Spania
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divortul pronuntat in Spania

Asi avea o intrabare pentru dumneavoastra: am divortat in Spania si asi vrea sa stiu ce trebue sa fac pentru a inregistra sentinta in Romania. Precizez ca avem un copil de 9 ani in comun si sentinta s-a pronuntat in tribunal. Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: ana0006 , utilizator 23:39, 25 Februarie 2012
dar ce inseamna transcrierea sentintei? eu m-am casatorit in Romania si am divortat in Spania si in tara cred ca apara casatorita cu fostu sot. Vreau sa ma casatoresc cu un cetatean spaniol si cred ca am nevoie de hotararea de sivort din Romania.
Scuze, am crezut ca ati fost casatorita tot in Spania. Cel mai simplu ar fi sa veniti in tara cu sentinta apostilata si sa mergeti la starea civila unde v-ati nascut sau casatorit cu fost sot si sa depuneti hotararea pentru transcriere.

Nu aveti nevoie de o sentinta din România, este de ajuns sentinta spaniola. Suntem totusi membri cu drepturi depline in UE.

Inscrierea menţiunii de divorţ pronunţat în străinătate

Competenţă: Primaria care are in pastrare actul de casatorie pentru care s-a pronuntat divortul in străinătate;
Acte necesare:
- Cerere;
- Actul de divort (din strainatate) în original care să contină apostila conform Convenţiei de la Haga, sau supralegalizate, după caz,
- Copie legalizata de un notar public;
- Traducere autentificata în limba româna în original.
- In situatia în care din sentinta de divort nu reiese numele pe care sotii îl vor purta dupa divort, se vor prezenta declaratii pe proprie raspundere din partea sotilor, din care sa rezulte numele pe care acestia doresc sa-l poarte în urma divortului.
- Copia certificatelor de stare civila ( nastere/casatorie) ;
- Procura speciala ;
Atenţie! Dacă hotărârea se referă la statutul civil al cetăţenilor statului în care au fost pronunţate sau dacă, fiind pronunţate într-un stat terţ, au fost recunoscute mai întâi în statul de cetăţenie al fiecărei părţi sau au fost pronunţate într-unul din statele membre ale Uniunii Europene ele SUNT RECUNOSCUTE DE PLIN DREPT ÎN ROMÂNIA (Circulara nr. 214529 din 06.04.2005 a I.N.E.P. Bucureşti).
Cererea persoanei interesate se trimite, pentru avizare, la Inspectoratul Naţional pentru Evidenţa Persoanelor – Serviciul Central de Stare Civilă, de către primăria care a primit-o, însoţită de actele menţionate mai sus, după care se înscrie menţiunea corespunzătoare şi se eliberează noile certificate, după caz.

Notă: PROCURA poate fi dată la la un notar din străinătate, caz în care procura trebuie să conţină: Apostila conform Convenţiei de la Haga din 1961, sau dacă ţara nu este membră a Convenţiei de la Haga, Supralegalizarea semnăturii de către oficiul consular român din ţara respectivă.
PROCURA poate fi întocmită la misiunea diplomatică sau oficiul consular de carieră al României din ţara în care mandantele îşi are domiciliul, reşedinţa, ori se află temporar.
PROCURA va cuprinde în mod obligatoriu următoarele elemente:
- Numele, prenumele şi domiciliul celui care mandatează;
- Numele, prenumele şi domiciliul celui care este mandatat;
- obiectul mandatului, care trebuie să fie special (persoana împuternicită îi reprezintă pe solicitanţi in vederea depunerii documentelor, pentru înscrierea menţiunii de divorţ pe actul de căsătorie şi/sau de naştere).


[ link extern ]


9) ÎNSCRIEREA DE MENŢIUNI ÎN ACTELE DE STARE CIVILÃ ROMÂNE PRIVIND HOTÃRÂRILE DE DIVORŢ PRONUNŢATE ÎN STRÃINÃTATE

Cererea prin care se solicită înscriere mențiunilor de căsătorie și de desfacere a acesteia se depune la S.P.C.L.E.P./primăria care are în păstrare actul de naștere al soțului care solicită înscrierea acestora. În situația în care căsătoria a fost înregistrată în România, cererea de înscriere a mențiunii de divorț se depune la S.P.C.L.E.P./primăria care are în păstrare actul de căsătorie.

Toate deciziile de divorț (hotărâri judecătorești, decizii emise de autoritățile administrative și religioase) pronunțate în statele terțe (în afara celor din spațiul UE și ale celor cu care România are încheiate tratate/convenții) vor fi recunoscute de tribunalul competent, conform prevederilor Legii nr.105/1992, şi vor fi înscrise în registrele de stare civilă române fără avizul D.E.P.A.B.D. Bucureşti.

În acest caz, cererea va fi însoțită de hotărârea străină și traducerea acesteia, în copie, hotărârea de recunoaștere pronunțată de instanța competentă din România, definitivă și irevocabilă, în original, precum și de declarația notarială a soților/soțului care solicită înscrierea mențiunii de divorț, din care să rezulte numele pe care aceștia/acesta îl poartă în urma divorțului, în situația în care din sentință nu reiese acest lucru.

Avizul D.E.P.A.B.D. se solicită pentru înscrierea pe marginea actelor de stare civilă prin menţiune a hotărârilor pronunţate în statele membre ale Uniunii Europene şi în statele cu care România are încheiate tratate/convenții sau acorduri privind asistența juridică în materie civilă şi care sunt recunoscute de plin drept în România.

În acest caz, cererea va fi însoțită de hotărârea străină în original, copie și traducerea legalizată, precum și declarația notarială a soților/soțului care solicită înscrierea mențiunii de divorț, din care să rezulte numele pe care aceștia/acesta îl poartă în urma divorțului, în situația în care din sentință nu reiese acest lucru.

Observaţie: în situația în care se solicită și înscrierea mențiunii de căsătorie, se va atașa certificatul/extrasul de căsătorie străin apostilat sau supralegalizat, după caz, în original, copie și traducerea legalizată.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Februarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Multumesc din suflet pentrul raspunsul clar si detaliat pe care mi l-ati dat un bun profesional unde aveti biroul dumneavoastra?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscriere casatorie si divort in romania cristiancosmin cristiancosmin buna. am o problema si sper sa ma puteti ajuta. eu locuiesc din 2002 in spania. m-am casatorit in barcelona cu o spaniola in 2003 si m-am divortat in 2010 dar ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am si eu o nelamurire si as avea nevoie de un sfat, ... gatoula gatoula Buna ziua, am si eu o nelamurire si as avea nevoie de un sfat, am dubla cetatenie deci si Romana, cu domiciliu in strainate acum m\'am intors acasa si ma ... (vezi toată discuția)
Inregistrare sentinta de divort din spania G Darie G Darie Buna ziua, Doresc sa înregistrez sentința de divort efectuat in Spania, in România deoarece am nevoie pentru a renova pașaportul Imi puteți spune va ... (vezi toată discuția)