avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divortul pronuntat in Spania
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divortul pronuntat in Spania

Asi avea o intrabare pentru dumneavoastra: am divortat in Spania si asi vrea sa stiu ce trebue sa fac pentru a inregistra sentinta in Romania. Precizez ca avem un copil de 9 ani in comun si sentinta s-a pronuntat in tribunal. Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: ana0006 , utilizator 23:39, 25 Februarie 2012
Parerea mea este in sensul opiniei ambasadei insa ar fi de stiut daca casatoria a fost transcrisa in Romania, ceea ce inca nu stim.
Hotararile de divort pronuntate in state membre ale Uniunii Europene sunt recunoscute de plin drept în Romania.

Cererea prin care se solicita inscrierea mentiunilor de casatorie si de desfacere a acesteia prin divort se depune, personal sau prin imputernicit cu procura speciala, la primaria care are in pastrare actul de nastere al sotului care solicita inscrierea acestora, iar in situatia in care casatoria a fost inregistrata in Romania, cererea de inscriere a mentiunii de desfacere a acesteia prin divort se depune le primaria care are in pastrare actul de casatorie.

Documentele straine (sentinta de divort si certificatul de casatorie - daca nu a fost inregistrat) trebuie apostilate si sunt necesare traduceri legalizate in limba romana.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Februarie 2012
yvk, utilizator
Locuesc in Spania atat eu cet si fostul sot si nu a fos transcrisa casatoria in Romania acum vreau sa stiu daca trebue sa merg la tribunal cu sentinta si apoi la starea civile. Multumesc
la consulat a spus ca nu poate face nimic ei eu trebue sa imputernicesc pe cineva din tara si sa fac o cerere de transcriere a divortului. In sentinta nu spune nimic de preluarea numelui de inainte de casatorie si asi vrea sa stiu ce pot face pentru ami prelua numele de inaintea casatoriei. Multumesc.
Nu aveti de ce sa mergeti in instanta pentru recunoastere, legea spune ca sunt de drept recunoscute.

Totusi, de ce vreti sa transcrieti divortul in registrele românesti daca nu ati transcris casatoria? Acum dvs. in registrele românesti apareti ca fiind necasatorita, dupa divort veti apararea la fel.

Alte discuții în legătură

Inscriere casatorie si divort in romania cristiancosmin cristiancosmin buna. am o problema si sper sa ma puteti ajuta. eu locuiesc din 2002 in spania. m-am casatorit in barcelona cu o spaniola in 2003 si m-am divortat in 2010 dar ... (vezi toată discuția)
Sentinta de divort din spania steluta1977 steluta1977 Buna ziua, vas ruga sa imi spuneti si mie daca sentinta de divort din spania tradusa, legalizata si cu apostilla de la haga este valabila in tara, in principiu ... (vezi toată discuția)
Inregistrare divort in romania moni3463 moni3463 Buna ziua. Am fost casatorita in SUA, s-a pronuntat divortul recent tot in SUA. Eu, venita in tara, nu am inregistrat inca casatoria la starea civila. Am ... (vezi toată discuția)