avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Inregistrare divort in Romania
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Inregistrare divort in Romania

Buna ziua. Am fost casatorita in SUA, s-a pronuntat divortul recent tot in SUA. Eu, venita in tara, nu am inregistrat inca casatoria la starea civila. Am certificatul de casatorie tradus si apostilat in SUA, urmeaza sa-l primesc si pe cel de divort tradus si apostilat. Mentionez ca, dupa casatorie, am luat numele sotului, dar nu sunt inregistrata cu numele lui, deci am in continuare numele de fata, desi stiu ca nu este corect, dar am asteptat sa se termine divortul, gandindu-ma ca nu are rost sa-mi schimb actele de 2 ori intr-un timp scurt. Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez (care sunt pasii ) pentru a-mi inregistra divortul si casatoria odata. De asemeni, trebuie facuta vre-o cerere in care sa mentionez ca vreau sa-mi pastrez numele de fata? Nu as vrea sa schimb actele de identitate. Ce acte mai imi trebuiesc in afara de certificatul de casatorie si de divort? Certificatul de schimbare al numelui nu il am. Cu fosta familie nu am ce discuta, nu am cu cine, m-au mintit, m-au umilit, s-au purtat mizerabil.
VA MULTUMESC FRUMOS,
moni3463
Cel mai recent răspuns: elif , utilizator 16:23, 11 Octombrie 2009
Trebuie sa faceti recunoasterea hotararii de divort, in fata instantei si apoi transcrierea certificatului de castorie si a hotararii de divort la primaria de domiciliu-procedura administrativa. In privinta numelui nu am inteles exact.
Va multumesc frumos. CUM SE FACE RECUNOASTEREA HOTATRARII DE DIVORT? eu am gasit pe net 2 modalitati, A SI B, iar daca acestea sunt, varianta B mi se pare cea mai simpla (sunt mai jos cele doua variante). Referitor la nume, ce am vrut sa spun: casatorindu-ma, am luat numele lui, dar, familia sotului nu m-a lasat sa vin in tara cu nici o dovada a faptului ca sunt casatorita, si ca ii port numele. Deci, eu nu sunt inregistrata in tara cu numele primit dupa casatorie. Cand voi inregistra actele ma va afecta acest lucru, ADICA CA SUNT IN NELEGALITATE? DE FAPT, EU ACUM AR TREBUI SA AM NUMELE SOTULUI DAR EU AM TOT NUMELE DE FATA, DAR VREAU SA PASTREZ NUMELE DE FATA, DUPA CE TERMIN CU INREGISTRAREA DOCUMENTELOR.
Asa cum am spus am certificatul de casatorie tradus si apostilat, dar trimis de cineva din SUA care a inteles prin ce am trecut ai ce am indurat cu toate ca sotul si familia lui sunt cetateni romani stabiliti in SUA. As vrea sa-mi spuneti daca prin procedura de recunoastere a divortului o sa am de-a face cu familia sotului , pt ca mie imi e teama de ei, nu sunt oameni.
va multumesc!
"Transcrierea hotararilor de divort emise in strainatate
Cetateanul roman ajuns intr-o asemenea situatie are la dispozitie urmatoarea varianta:
A. sa ia legatura cu un avocat roman, pentru a demara procedura de Exequatur, procedura prin care instantele judecatoresti romane examineaza regularitatea internationala a hotararilor judecatoresti emise in strainatate, in vederea recunoasterii si executarii acestora in Romania;
Procedura de Exequatur este demarata in baza legii 105/ 1992, mai exact, in baza prevederilor legale enuntate mai sus. Aceasta procedura este insa destul de greoaie, costisitoare si implica prezentarea la minim 2 termene intr-un Tribunal romanesc, adica cateva luni bune, asa ca, in cazul transcrierii unei hotarari de divort, cetatenii romani au la dispozitie o procedura alternativa:

B. aceasta procedura poate depasi, de asemenea, o luna de zile, dar sfatul nostru este ca, daca aveti posibilitatea, sa optati pentru aceasta varianta. Iata si care sunt detaliile de catre trebuie sa tineti cont:

Hotararea Judecatoreasca emisa in strainatate trebuie sa fie definitiva si executorie;
Pentru a-i fi recunoscuta autenticitatea in Romania, Hotararea Judecatoreasca emisa in strainatate, trebuie, mai intai, apostilata (supralegalizata) de catre autoritatile statului in care a fost emisa;
Dupa venirea in Romania Hotararea Judecatoreasca emisa in strainatate trebuie tradusa de catre un traducator autorizat, iar traducerea trebuie legalizata un Notar Public;
Dupa ce ati parcurs toate etapele de mai sus, puteti depune o cerere de transcriere a Hotararii Judecatoresti emise in strainatate, insotita de traducerea legalizata a acesteia la Serviciul de Stare Civila al Primariei, care a emis Certificatul de Casatorie;
Primaria respectiva va trimite dosarul la Bucuresti la I.N.E.P. (Inspectoratul National de Evidenta Informatizata a Persoanelor), care va analiza dosarul, dupa care il va trimite inapoi primariei insotit de un Referat. In baza acestui Referat primaria respectiva va aplica mentiunea "Divortat" pe marginea Certificatului de Casatorie initial. "
Actele de stare civila ale cetatenilor romani, intocmite de autoritatile SUA, au putere doveditoare in tara numai daca au fost transcrise/inscrise in registrele de stare civila romane.
Actele de stare civila ale cetatenilor romani intocmite in SUA, la autoritatile locale competente, se TRANSCRIU, obligatoriu, in registrele de stare civila romane, in termen de 6 luni de la intoarcerea in tara sau de la primirea din SUA a certificatului ori extrasului de stare civila.
Transcrierea certificatelor ori extraselor de stare civila procurate din SUA, pentru cetatenii romani, se face cu aprobarea Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor, scop in care, prin verificari, se stabileste daca titularul certificatului ori extrasului de nastere, casatorie sau deces este cetatean roman si nu mai exista un alt act transcris sau reconstituit.
Cererea de transcriere se adreseaza primariei localitatii pe raza careia are domiciliul titularul documentului (in cazul certificatelor de deces, cererea se adreseaza primariei pe raza careia are domiciliul solicitantul), insotita de:
a) certificatul original;
b) fotocopie legalizata a certificatului;
c) traducerea legalizata in limba romana a certificatului.

Actele oficiale (documente, acte administrative, acte de stare civila si declaratii oficiale) intocmite pe teritoriul SUA si care urmeaza sa fie prezentate autoritatilor romane trebuie sa poarte Apostila, conform Conventiei de la Haga din data de 5 octombrie 1961.

Este mai buna varianta B, cu specificarea ca termenul este mai mare de o luna de zile.
Buna dimineata, Dnul elis. Va multumesc frumos. Deci sa inteleg ca nu trebuie sa merg la tribunal pentru recunoasterea actelor ci direct la primarie. In tot acest demers (de inregistrare), daca eu am actele apostilate, traduse si legalizate, trebuie sa iau legatura cu fostul sot? intreb asta pentru ca imi e teama de el si familia lui. Pot sa inregistrez si casatoria si divortul in acelasi timp? Eu am acum in acte numele de fata, desi nu este normal, trebuia sa le schimb cu numele sotului, dar nu am facut acest lucru pt ca asteptam sa se termine divortul si sa le inregistrez impreuna. Nu avea rost ca in cateva luni sa schimb actele de 2 ori, adica pana la terminarea divortului.
va multumesc!
Doamna Moni, v-ati auto-citat de 5 ori fara rost, va rog sa nu mai procedati in acest fel, e o incalcare a regulamentului si un lucru foarte obositor pentru cititor.

Alte discuții în legătură

Exequator ANDREEAMIAMI ANDREEAMIAMI Buna seara,am si eu nevoie de ajutor pt a demara aceasta procedura.Trebuie sa obtin transcrierea unui certificat de divort din SUA.In 4 luni max!!!! Am nevoie ... (vezi toată discuția)
Divort anglia blackpool blackpool Buna ziua. Sunt casatorita cu un cetatean britanic, casatoria a fost efectuata la Cluj. Divortul nostru se va pronunta pe data de 8 mai. Cand ne-am ... (vezi toată discuția)
Referitor la inregistrare hotarare divort pronuntata in sua coldmountain coldmountain Buna ziua, as dori sa aflu care este procedura prin care un cetatean roman (avand si cetetanie americana) poate inregistra la starea civila din Romania ... (vezi toată discuția)