avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Referitor la inregistrare hotarare divort pronuntata ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Referitor la inregistrare hotarare divort pronuntata in SUA

Buna ziua,
as dori sa aflu care este procedura prin care un cetatean roman (avand si cetetanie americana) poate inregistra la starea civila din Romania sentinta de divort pronuntata in SUA in urma cu 10 ani? Cand a avut loc procesul de divort ambii soti erau in SUA. Este nevoie doar de sentinta de divort sau mai sunt necesare si alte formalitati pe care acesta trebuie sa le faca in SUA inainte de a veni aici sa inregistreze sentinta ? Si cam cat ar dura daca aveti idee ....... Multumesc
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 19:37, 7 Februarie 2015
Hotararea de divort daca este pronuntata in SUA trebuie recunoscuta ami intai de instantele romanesti, in baza legii 105/1996 - execuator.Apoi se poate inscrie in registrul de stare civila roman. Nu trebuie sa fiti prezenti la acest proces, trebuie sa va angajati un avocat. in schimb cu privire durata procesului nu se poate estima fiind un proces in instanta ci aceasta este cea care stabileste termenele
Citeam pe forum diverse cazuri in care li s-au solicitat oamenilor copii de pe certificatul de nastere al fostului sot, certificatul de casatorie in original (ori ala a fost anulat acolo odata cu ocazia divortului, nu? ) + alte nebunii ......Deci ar trebui facuta o cerere in instanta sa inteleg ? Persoana in cauza ar putea sa isi angajeze avocat si sa ii trimita sentinta in original pt.ca acesta sa inceapa demersurile la judecatorie?
Ultima modificare: Miercuri, 4 Februarie 2015
coldmountain, utilizator
Exact, in cazul acesta si o procura speciala data la ambasada in cazul in care nu vin in tara sa ia legatura cu un avocat
Ultima modificare: Miercuri, 4 Februarie 2015
Cabinet Avocat Anda Belea, Avocat
Pentru inceput sentinta definitiva din SUA, apostilata, se traduce si se legalizeaza. La Tribunal se depun: sentinta ramasa definitiva, apostilata in original, traducerea in limba romana legalizata la un notar din Romania in original, declaratia cu privire la ce nume vor purta sotii dupa divort, in original, certificatul de casatorie, in copie si certificatele de nastere in copie, actele de identitate in copie. Daca sentinta nu cuprinde numele dupa divort ambii parteneri vor da declaratii la un notar din Romania ori la un notar din SUA dar care are apostila de la Haga, cu privire la acest aspect. Nu aveti nevoie de avocat daca va prezentati personal. Faceti doar o cerere, anexati documentele si asteptati pana la ramanerea definitiva a sentintei pronuntata de tribunal. Dupa care mergeti la starea civila unde s-a incheiat casatoria din nou cu toate actele mentionate mai sus.
Multumesc jusititarul ....ce ma nedumereste este ca trebuie adus certificatul de casatorie in orignal (nu mai exista , s-a predat odata cu cererea de divort)/; apoi: certificatele de nastere ale fostilor soti ..........este aberant ........odata ce ai divortat nu mai ai treaba cu fostul-fosta .....cel putin in cazul meu .......nici nu astpet sa imi dea vreodata copie dupa actul de nastere, numai asa de -a naibii nu mi-ar da .....si daca ar fi murit de unde luam aceste documente? Este incredibil ce se intampla; aduci o hatarare de divort supra si para legalizata si apostilata si astia vor copii ale actelor de stare civila ale fostului sot? Inimaginabil .........Asta insemana ca sunt la mana fostei ...daca dumneai nu vrea sa fie recunoscut divortul aici in tara eu nu mai pot hotari asupra viitorului meu? Vreau sa ma recasatoresc si nu pot pana nu inregistrez divortul in Romania.......trebuie sa imi dea fosta nevasta voie sa ma recasatoresc ?

Alte discuții în legătură

Casatorie si divort in sua, procedura recunoasterii in romania. Nonynel Nonynel In cursul anului 2012 un cetatean roman a fost casatorit pentru 5 luni cu o cetateanca americanca. Casatoria s-a incheiat in SUA si divortul definitiv s-a ... (vezi toată discuția)
Inregistrare divort in romania moni3463 moni3463 Buna ziua. Am fost casatorita in SUA, s-a pronuntat divortul recent tot in SUA. Eu, venita in tara, nu am inregistrat inca casatoria la starea civila. Am ... (vezi toată discuția)
Inscriere casatorie si divort in romania cristiancosmin cristiancosmin buna. am o problema si sper sa ma puteti ajuta. eu locuiesc din 2002 in spania. m-am casatorit in barcelona cu o spaniola in 2003 si m-am divortat in 2010 dar ... (vezi toată discuția)