avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Casatorie si divort in SUA, procedura recunoasterii in ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Casatorie si divort in SUA, procedura recunoasterii in Romania.

In cursul anului 2012 un cetatean roman a fost casatorit pentru 5 luni cu o cetateanca americanca. Casatoria s-a incheiat in SUA si divortul definitiv s-a pronuntat tot in SUA. Nu au avut copii sau bunuri de impartit. Acum este rezident permanent in SUA, are doar cetatenie romana si doreste sa-si schimbe pasaportul romanesc care urmeaza sa expire. Autoritatile consulare refuza sa-i elibereze un nou pasaport pe motivul ca acea casatorie si divort nu au fost recunoscute si inregistrate in Romania. Nu detine actele originale, respectiv certificatul de casatorie si hotararea definitiva de divort ( au ramas la fosta sotie ) A obtinut copii legalizate si apostilate conform Conventiei de la Haga. Care este procedura de urmat la autoritatile din Romania ? Ultimul domiciliu din Romania a fost in Bucuresti si actul de nastere se afla la Primaria Satu-Mare. Informatiile pe care le-am primit sunt contradictorii.....Unele institutii imi comunica ca se face doar mentiunea casatoriei si divortului pe marginea actului de nastere, iar alte institutii si persoane oficiale sustin ca este nevoie de recunoasterea prin instanta de judecata a divortului din SUA ( procedura "Exequator" ) si abia dupa aceea se poate face mentiunea casatoriei si divortului. Va rog sa-mi oferiti o parere avizata si argumentele legale pro sau contra !
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 18:33, 2 Mai 2017
Fara recunoasterea hotararii din SUA nu va fi recunoscut divortul in Romania si nu vor fi recunoscute efectele juridice ale divortului de catre statul roman.
Este necesara o judecata, o verificare a conditiilor desfacerii casatoriei...
Va trebui sa se adreseze primariei de la locul sau de nastere. Pentru aceasta va avea nevoie de certificatul de casatorie original(nu copie legalizata) apostilat, de sentinta de divort originala definitiva si apostilata recunoscuta de tribunalul de la ultimul sau domiciliu avut in Romania, ambele acte traduse si legalizate la un notar din tara, actul de identitate valabil, certif. de nastere, declaratie cu privire la numele dupa casatorie si numele dupa divort, declaratie cu privire la regimul matrimonial ales la casatorie, daca in urma casatoriei au rezultat sau nu copii. Cred ca este CRDS de aceea solicita doar pasaportul, ma gandesc. Mentiunile se vor aplica doar pe marginea actului sau de nastere si doar dupa obtinerea aprobarii de la DEPABD Bucuresti. Dupa care solicita un certificat de nastere cu mentiuni ...si gata. Sa se grabeasca deoarece dupa ce-i expira pasaportul este mult mai grava situatia. Vina ii apartine oricum. Avea 6 luni de la casatorie sa solicite certif de casatorie romanesc. A asteptat cam mult.
Va multumesc pentru raspuns. Problema lui este ca nu mai are acte originale ( au ramas la fosta sotie si nu le mai poate recupera ) Casatoria a durat mai putin de 6 luni, nu au avut copii si nici bunuri comune. De ce trebuie sa fie asa complicat ?
Copiile legalizate nu-l ajuta. Daca nu se poate duce personal in SUA poate sa imputerniceasca pe cineva din SUA (un prieten, un avocat)care sa-l reprezinte si sa solicite un nou certificat de casatorie si o noua sentinta de divort definitiva, pe care le apostileaza. Ulterior sentinta va trebui recunoscuta de tribunalul roman de la locul sau de domiciliu, dupa care se va indrepta catre starea civila de la locul sau de nastere in vederea obtinerii aprobarii DEPABD Bucuresti de inregistrare a mentiunilor de casatorie respectiv de divort pe marginea actului de nastere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apostila certificat divort din austria DAN_ZISU DAN_ZISU Va salut cu respect pe toti ! Problema acestei \\"apostile \\" este veche , dar nu am gasit solutii clare , sper sa ma ajutati . Tribunalul din Iasi a ... (vezi toată discuția)
Inregistrare sentinta de divort din spania G Darie G Darie Buna ziua, Doresc sa înregistrez sentința de divort efectuat in Spania, in România deoarece am nevoie pentru a renova pașaportul Imi puteți spune va ... (vezi toată discuția)
Inregistrare acte in romania din spania sabina84 sabina84 O persoana nascuta in Romania s-a casatorit cu un cetatean tot roman in Spania si acolo au si divortat. La aceasta data ea a trimis in Romania Actul de ... (vezi toată discuția)