Va salut cu respect pe toti !
Problema acestei "apostile " este veche , dar nu am gasit solutii clare , sper sa ma ajutati .
Tribunalul din Iasi a cerut apostilarea hotararii de divort din Austria ,pentru a recunoaste divortul si in Romania ( altfel cei de la evidenta populatie nu fac act de indentitate) dar autoritatile austriece spun ca exista acea conventie si nu pun apostila iar de aici un balamuc intreg .
Cum se poate rezolva aceasta problema ??
Austria fiind stat membru UE, nu trebuie recunoscuta de tribunal. Dvs. va adresati la starea civila unde s-a incheiat casatoria in Romania, care va face corespondenta cu DEPABD Bucuresti in vederea recunoasterii sentintei de divort. Dupa aprobare puteti solicita un nou certificat de casatorie in care sa va fie inscrisa mentiunea de divort. La buletin veti merge cu sentinta in original si copie si traducerea sentintei legalizata de un notar din tara in original.
Casatoria a fost in Austria , divortul de asemenea deci nu cred ca este valabila varianta scrisa de dumneavoastra :"va adresati la starea civila unde s-a incheiat casatoria in Romania, care va face corespondenta cu DEPABD Bucuresti in vederea recunoasterii sentintei de divort".
"Austria fiind stat membru UE, nu trebuie recunoscuta de tribunal" asa este , dar autoritatile din Romania nu recunosc un act de stare civila netranscris in Romania , pentru aceasta transcriere cer apostila , ceea ce statul austriac nu aplica si nici nu pretind cetatenilor romani conform conventiei existente intre aceste doua state .
La evidenta populatiei este cunoscut faptul ca nu trebuie apostila , dar judecatorii ori nu cunosc ori ........ ceva ce nu inteleg si nici nu se explica .
Nu ati mentionat faptul ca v-ati casatorit in Austria, deci nu aveam de unde sa cunosc acest detaliu.Aveati obligatia ca in 6 luni de la casatorie sa solicitati transcrierea actului din strainatate.Teoretic sunteti pasibil de amenda intre 100-200 lei. In acest caz va adresati personal sau prin imputernicit, la starea civila de la locul dvs. de nastere in vederea inscrierii mentiuni de casatorie si divort pe marginea actului dvs. de nastere. Ma indoiesc ca ati fost la starea civila si nu va spus nimeni acest lucru. Faceti o cerere personal sau prin imputernicit la locul de nastere, insotita de cetificatul de casatorie in original si copie, traducerea legalizata a certificatului in original si copie, sentinta de divort ramasa definitiva in original si copie, traducerea sentintei in original si copie, certif de nastere si actul dvs. de identitate in original si copie, declaratie data de dvs. si de exsot cu privire la numele dvs. si al sotului dupa casatorie si dupa divort in cazul in care acestea nu sunt mentionate in certif.de casatorie respectiv in sentinta de divort, taxa de timbru 2+2=4 lei. Mentiunea se inscrie dupa obtinerea aprobarii de la DEPABD Bucuresti, conf. Legii 119/1996 si HG 64/2011, dupa care solicitati eliberarea unui nou certificat de nastere de aceasta data cu mentiuni -casatorie si divort- pentru a putea face dovada existentei casatoriei si divortului dvs.
Multumesc frumos !
"Aveati obligatia ca in 6 luni de la casatorie sa solicitati transcrierea actului din strainatate" s-a facut acest lucru , la Consulatul Roman din Viena . A solicitat la Starea Civila din Iasi un duplicat al certificatului de nastere ,asa cum spuneti si dumneavostra cum mentiunile de stare civila , insa nu stiu din ce motiv Starea Civila nu au in baza lor de date aceasta casatorie , desi la Evidenta Populatiei exista .
Ce cale sa mai urmeze ??
M-ati zapacit. Ba aveti act romanesc, ba nu aveti. Deci ati solicitat transcrierea certificatului, din moment ce declarati ca ati facut acest lucru la consulatul din Viena. Inseamna ca sunteti in posesia unui certificat de casatorie in limba romana. Atunci mergeti la Sc.1 Bucuresti unde casatoria dvs. trebuie sa existe ca fiind inscrisa in actele de stare civila romane cu privire la casatorie din Austria. Acolo veti depune cererea insotita de sentinta definitiva. Cei de la starea civila a sc.1 Bucuresti vor face corespondenta cu DEPABD Bucuresti in vederea recunoasterii sentintei dvs.de divort. Dupa aprobare puteti solicita un nou certificat de casatorie tot de la sc.1 Bucuresti in care sa va fie inscrisa mentiunea de divort. Faptul ca cei de la Iasi nu stiu de casatorie este cat se poate de credibil intrucat mentiunile probabil nu au fost trimise de cei de la sc.1. Dar, din moment ce aveti inscrierea si certificatul de casatorie pe baza cererii dvs. cei de la Iasi puteau sa va inscrie casatoria pe marginea actului dvs. de nastere. Oricum nu prin cei de la Iasi va solicitati divortul din moment ce aveti certificat de casatorie emis de aut. romane ci prin cei de la sc.1. Mergeti la Sectorul 1 Bucuresti.