Buna ziua. Am urmatoarea situatie si multumesc celor care vor avea amabilitatea sa ma indrume.
Cetatean roman cu domiciliul stabilit in Germania, s-a casatorit acolo cu un cetatean german, la 4 ani au divortat tot in Germania. Hotararea tribunalului german a fost recunoscuta in Romania de catre tribunalul pe raza caruia s-a nascut femeia cu sentinta pronuntata chiar in 2012 (de demers s-a ocupat o sora de-a ei, mandatar cu procura intocmita la consulatul din Munchen). Dar in continuare i s-a cerut transcrierea hotararii din Germania recunoscuta in Romania la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti (avand in vedere ca este cetatean roman cu domicilul in strainatate). Din cate stiu eu, transcrierile pentru romanii din strainatate se fac la Starea Civila a sectorului 1, nu la judecatorie, insa la OSC este practic imposibil sa obtii informatii.
Intrebarea este urmatoarea: in ce consta aceasta procedura, la care institutie sa ma adresez? Daca este vorba de inscrierea hotararii in sententierul judecatoriei sectorului 1, va rog sa ma ajutati cu un temei juridic, am studiat legea 105/1992 si metodologia 1/1997, dar nu am gasit referinte la aceasta procedura, poate mi-a scapat.
Va multumesc.
Tinand cont ca este o hotarare de divort din Germania, hotararea de divort trebuia sa fie apostilata si impreuna cu traducerea , cu certificatul de casatorie la fel apostilat si cu traducerea acestuia legalizata, cu certificatul de nastere si pasaportul in copie se inainteaza de catre ofiterul de stare civila de la locul nasterii spre aprobare DEPABD Bucuresti . Este vorba de art.78, art.72 alin 6 si art.93 alin 2 si 3 din HG 64/2011. Nu cred ca ati inteles bine, nu este vorba de Sc.1 ci de Directia de Evidenta Bucuresti care aproba aceste inscrieri prin mentiune pe marginea actului de nastere , atat a casatoriei cat si a divortului. De asemenea daca in sentinta sau in certif. de casatorie nu sunt stipulate numele dupa casatorie respectiv dupa divort trebuie sa dea d.na declaratie pe proprie raspundere. Termenul de transcriere era de 6 luni de la casatorie, dar daca intre timp d.na a divortat nu se mai procedeaza la transcriere si apoi divort ci se merge cu ambele deodata si se inscriu ambele doar la locul nasterii fara a se face un certificat de casatorie romanesc, pentru ca nu i-ar mai folosi la nimic intrucat a divortat.
Pe de alta parte daca dvs. afirmati ca sentinta a fost recunoscuta de Tribunal d.na de la starea civila putea sa o opereze fara acordul DEPABD Bucuresti numai daca era transcris certificatul de casatorie. Insa din moment ce acesta nu a fost transcris in termenul de 6 luni, acum nu aveti incotro decat sa asteptati pana vine aprobarea de la Bucuresti doar pentru operarea mentiunilor la locul nasterii. Este singura solutie perfect legala dupa opinia mea. Legile pe care dvs.le pomeniti sunt abrogate.