avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Inregistrare divort in Romania
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Inregistrare divort in Romania

Buna ziua. Am fost casatorita in SUA, s-a pronuntat divortul recent tot in SUA. Eu, venita in tara, nu am inregistrat inca casatoria la starea civila. Am certificatul de casatorie tradus si apostilat in SUA, urmeaza sa-l primesc si pe cel de divort tradus si apostilat. Mentionez ca, dupa casatorie, am luat numele sotului, dar nu sunt inregistrata cu numele lui, deci am in continuare numele de fata, desi stiu ca nu este corect, dar am asteptat sa se termine divortul, gandindu-ma ca nu are rost sa-mi schimb actele de 2 ori intr-un timp scurt. Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez (care sunt pasii ) pentru a-mi inregistra divortul si casatoria odata. De asemeni, trebuie facuta vre-o cerere in care sa mentionez ca vreau sa-mi pastrez numele de fata? Nu as vrea sa schimb actele de identitate. Ce acte mai imi trebuiesc in afara de certificatul de casatorie si de divort? Certificatul de schimbare al numelui nu il am. Cu fosta familie nu am ce discuta, nu am cu cine, m-au mintit, m-au umilit, s-au purtat mizerabil.
VA MULTUMESC FRUMOS,
moni3463
Cel mai recent răspuns: elif , utilizator 16:23, 11 Octombrie 2009
Buna ofelia, eu am facut toate apostileel in Turcia in Italia nu stiu exact dar cred ca si acolo e posibil sa fie la fel ori la consulat ori la un tribunal mai exact pe hotararea de divort apostila o poti obtine de la tribunalul care a eliberat aceasta hotarare si evident cred ca aceasta trebuie sa fie definitiva si irevocabila. Bafta ciao!
Buna seara d-na ofelia,
Dupa ce aveti sentinta cu passagio in giudicato obtinuta de la Tribunalul din Italia va adresati Procuraturii districtuale care functioneaza pe langa Tribunalul unde s-a dat sentinta respectiv Ministero della giustiizia Procura distrituale della republica di. CATANIA... In discutie am intrat eu , mama care am ajutat-o pe fiica mea sa obtina apostila si ea primind tot un raspuns negativ din partea autoritatilor italienesti. La ea divortul s-a produs in CATANIA. La noi apostila se aplica de Tribunal , la ei de Procuratura distrectuala a Republicii di Udine cred.
Va multumesc din suflet! Aici ma mint in fata ca nu stiu despre ce este vorba#-o.... Mi-ar fi fost greu daca nu mi-ar fi spus nimeni la care usa pot SIGUR sa ma revolt X-(... De fapt ei vor sa ne impiedice practica actelor prin orice mijloace posibile. Iar pe noi ne crede numai cine a trecut prin asta. :(( Birocratia italiana! :((
Buna seara.
Sunt intr-o situatie similara si anume m-am casatorit in Romania, apoi in 2000 am divortat in S.U.A. M-am interesat despre inregistrarea divortului in Romania pe site-ul Consulatului General al Romaniei la Chicago. Pe langa actele care sunt metionate de catre DS, se mai spune ca trebuie sa adaugi la dosar hartia prin care ai fost informat de catre cel care a cerut divortul la tribunal(in cazul meu fosta sotie) si un formular de la fosta sotie prin care confirma schimbarea numelui(ea s-a recasatorit din cate stiu). Nu detin aceste doua documente. In cazul primului document voi incerca sa obtin o copie de la autoritatile statului Illinois, dar despre cel cu schimbarea numelui este posibil sa nu il pot obtine vreodata deoarece nu am tinut legatura cu dansa. Exista o alta modalitate de a inregistra divortul prin care sa evit cele doua documente mai sus mentionate? Sunt in posesia documentelor care dovedesc actul de divort dar nu realizez daca au aplicata apostila Scretarului de Stat din Illinois(nu cunosc ce inseamna termenul "apostilare").

Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 5 Octombrie 2009
Gianni1971, utilizator
buna gianni1971, uite cum e cu hartia sau formularul de a demonstra anuntarea partii in lipsa, daca din hotararea straina reiese ca ambele parti au fost de acord cu divortul nu-ti mai trebuie dovada de instiintare a partii in lipsa
si cat despre numele de dupa casatorie nu cred ca este si cazul tau iar sotia ce nume si-a luat si ce afacut nu trebuie sa aduci tu nici o dovada la cererea de recunoastere. Apostila nu o puneau ei decat daca mergei tu s-o ceri si ea trebuie sa se afla pe ultima pagina a hotararii este un patrat destul de mare si trebuie sa scrie ca este de la haga acolo pe undeva daca ai facut traducerea este imposibil sa nu-ti dai seama si o s-o poti avea aceasta apostila de la consulat sau acolo unde s-a pronuntat divortul, este pur si simplu o supra legalizare mai autentica decat cea a notarului nimik complicat bafta!!! eu astep acum raspunsul caci am reusit sa depun dosarul la tribunal va tin informati ceau!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exequator ANDREEAMIAMI ANDREEAMIAMI Buna seara,am si eu nevoie de ajutor pt a demara aceasta procedura.Trebuie sa obtin transcrierea unui certificat de divort din SUA.In 4 luni max!!!! Am nevoie ... (vezi toată discuția)
Divort anglia blackpool blackpool Buna ziua. Sunt casatorita cu un cetatean britanic, casatoria a fost efectuata la Cluj. Divortul nostru se va pronunta pe data de 8 mai. Cand ne-am ... (vezi toată discuția)
Referitor la inregistrare hotarare divort pronuntata in sua coldmountain coldmountain Buna ziua, as dori sa aflu care este procedura prin care un cetatean roman (avand si cetetanie americana) poate inregistra la starea civila din Romania ... (vezi toată discuția)