avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Inregistrare divort in Romania
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Inregistrare divort in Romania

Buna ziua. Am fost casatorita in SUA, s-a pronuntat divortul recent tot in SUA. Eu, venita in tara, nu am inregistrat inca casatoria la starea civila. Am certificatul de casatorie tradus si apostilat in SUA, urmeaza sa-l primesc si pe cel de divort tradus si apostilat. Mentionez ca, dupa casatorie, am luat numele sotului, dar nu sunt inregistrata cu numele lui, deci am in continuare numele de fata, desi stiu ca nu este corect, dar am asteptat sa se termine divortul, gandindu-ma ca nu are rost sa-mi schimb actele de 2 ori intr-un timp scurt. Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez (care sunt pasii ) pentru a-mi inregistra divortul si casatoria odata. De asemeni, trebuie facuta vre-o cerere in care sa mentionez ca vreau sa-mi pastrez numele de fata? Nu as vrea sa schimb actele de identitate. Ce acte mai imi trebuiesc in afara de certificatul de casatorie si de divort? Certificatul de schimbare al numelui nu il am. Cu fosta familie nu am ce discuta, nu am cu cine, m-au mintit, m-au umilit, s-au purtat mizerabil.
VA MULTUMESC FRUMOS,
moni3463
Cel mai recent răspuns: elif , utilizator 16:23, 11 Octombrie 2009
Eu am divortat in Italia, in mod consensual. Dar la tribunal mi se spune ca ei nu au o mentiune de ''definitiva si irevocabila'', intrucat sentinta devine automat definitiva dupa transcrierea ei la starea civila.
Apoi nu stiu unde se poate obtine apostilul aici, in Italia. Chiar nu inteleg la care autoritate trebuie sa ma prezint pentru asta.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
lA PROCURATURA DISTRICTUALA din orasul in care s-a produs divortul.O sa fie probleme ca nu stiti data cand sentinta a devenit definitiva, adica passata in giudicata, eu am gasit in extrasul rezumativ de casatorie italian solicitat de la primaria orasului unde s-a incheiat casatoria unde este trecuta data sentintei si data devenirii sentintei definitive Dar daca au trecut termenii legali de atac al sentintei de divort 1 an si 45 zile, sentinta devine definitiva DECI NU S-A FACUT APEL, RECURS.. Solicitati tribunalului sa aplice stampila in care certifica ca sentinta e passata in giudicato. Pe sentinta mea scrie manual cu semnatura si stampila grefierului ca sentinta-copie conform cu originalul s-a transmis la Starea civila din primaria.... azi, data... In cazul meu.la primaria italiana, starea civila, s-a trecut pe certificatul de casatorie rezumativ nr. sentintei de divort , data si anul precum si data cand a adevenit definitiva ,adica passata in giudicato. Primaria din Romania cere data cand sentinta a devenit definitiva si irevocabila, doar dupa ce am citit codul de procedura civil italian si forumul am tras concluzia ca passagio in giudecato corespunde mentiunii cerute de Romania, adica definitiva si irevocabila.
Va multumesc din suflet. Dar tot nu inteleg apostilul unde se pune, la care institutie? sau in acest caz nu mai este necesar?....
Buna Moni am citit cazul tau si raspunsurile, elena 66 vorbeste de transcriere (inregistrarea) divort tara apartenta UE dar tu vorbesti despre USA deci nu cred ca ajunge doar sa mergi la primarie unde se elibereaza certificatul de casatorie acesta cel din urma exact cum sa- spus se elibereza la stare civila dar divortul pronuntat intr-o tara non UE se inregistreaza la un tribunal asa cum spunea consilierul si avocatul mai sus procedura exequator procedura de care incerc sa ma pregatesc si eu asa ca daca cineva a mai facut procedura asta de exequator la un tribunal il rog sa ne scrie si noua cum a procedat in cat timp se obtine si acte necesare. Va multumesc ( sa nu uit: trebuie si apostila evident )
Apostila in Italia unde trebuie ceruta? La ce institutie?

Alte discuții în legătură

Exequator ANDREEAMIAMI ANDREEAMIAMI Buna seara,am si eu nevoie de ajutor pt a demara aceasta procedura.Trebuie sa obtin transcrierea unui certificat de divort din SUA.In 4 luni max!!!! Am nevoie ... (vezi toată discuția)
Divort anglia blackpool blackpool Buna ziua. Sunt casatorita cu un cetatean britanic, casatoria a fost efectuata la Cluj. Divortul nostru se va pronunta pe data de 8 mai. Cand ne-am ... (vezi toată discuția)
Referitor la inregistrare hotarare divort pronuntata in sua coldmountain coldmountain Buna ziua, as dori sa aflu care este procedura prin care un cetatean roman (avand si cetetanie americana) poate inregistra la starea civila din Romania ... (vezi toată discuția)