avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Inregistrare divort in Romania
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Inregistrare divort in Romania

Buna ziua. Am fost casatorita in SUA, s-a pronuntat divortul recent tot in SUA. Eu, venita in tara, nu am inregistrat inca casatoria la starea civila. Am certificatul de casatorie tradus si apostilat in SUA, urmeaza sa-l primesc si pe cel de divort tradus si apostilat. Mentionez ca, dupa casatorie, am luat numele sotului, dar nu sunt inregistrata cu numele lui, deci am in continuare numele de fata, desi stiu ca nu este corect, dar am asteptat sa se termine divortul, gandindu-ma ca nu are rost sa-mi schimb actele de 2 ori intr-un timp scurt. Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez (care sunt pasii ) pentru a-mi inregistra divortul si casatoria odata. De asemeni, trebuie facuta vre-o cerere in care sa mentionez ca vreau sa-mi pastrez numele de fata? Nu as vrea sa schimb actele de identitate. Ce acte mai imi trebuiesc in afara de certificatul de casatorie si de divort? Certificatul de schimbare al numelui nu il am. Cu fosta familie nu am ce discuta, nu am cu cine, m-au mintit, m-au umilit, s-au purtat mizerabil.
VA MULTUMESC FRUMOS,
moni3463
Cel mai recent răspuns: elif , utilizator 16:23, 11 Octombrie 2009
Buna ziua,

Ma aflu intr-o situatie similara cu a doamnei de mai sus (astfel am ajuns pe acest forum) insa mai am cateva nelamuriri:

1) casatoria s-a produs in SUA, pentru a inregistra divortul (finalizat in SUA) este necesara intai inscrierea casatoriei, sau nu?
2) este necesar vreun document de acord de la fostul sot pentru inscrierea acestor documente, sau le pot face pe cont propriu?

Puteti sa-mi spuneti daca aceasta este lista completa a actelor necesare sau mai este nevoie de altceva?

1) certificat de casatorie cu apostila
2) fotocopie certificat de casatorie
3) traducere legalizata certificat de casatorie
4) sentinta de divort cu apostila
5) fotocopie sentinta de divort
6) traducere legalizata sentinta de divort

Copiile documentelor trebuie sa fie copii legalizate? Casatoria a avut loc in 2001 iar divortul in 2004, se mai pot transcrie, desi a trecut mai mult de 6 luni?

Cu multumiri,

DS
Nu aveti nevoie de acordul fostului.
Da, fotocopiile trebuie sa fie legalizate.
Daca nu apareti casatorita, cam greu sa fiti inregistrata divortata, logic, nu? Deci da, se inregistreaza intai casatoria.
Actele acestea de stare civila nu le-ati inregictrat nici la ambasada, nu le-ati comunicat niciodata vreunei oficialitati romane?
Le puteti transcrie dupa orivcat de mult timp, insa daca ati revenit in tara de mai mult de 6 luni, ar trebui sa luati o amenda. Atat si nimic mai mult.

@ moni: cu ce nume spune hotararea ca ramaneti dupa divort? Al dv. de fata ori al sotului? Nu zice nimic?
Multumesc mult pentru raspuns.
Actele nu au fost inregistrate niciodata la oficialitatile romanesti deoarece pana acum nu am avut nevoie.
Eu am intrebat la consulatul din NY si mi s-a spus ca nu este nevoie sa inregistrez intai casatoria trebuie doar sa depun si actul de casatorie o data cu sentinta de divort la judecatorie. Va copiez mai jos raspunsul exact:

"Pentru ca prima casatorie a fost desfacuta prin divort, nu mai faci recunoasterea casatoriei ci direct recunoasterea divortului, dar trebuie sa anexezi si certificatul de casatorie american legalizat cu apostila de secretarul de stat din statul in care a avut loc divortul si cu o traducere legalizata in limba romana"

Care este procedura corecta?

Nu imi este clar ce inseamna daca am revenit in tara de mai mult de 6 luni. Practic revin in fiecare an pentru cateva saptamani, de unde incep sa numar cele 6 luni.

Multumesc
Deoarece casatoria si divortul au avut loc in SUA trebuie sa faceti demersurile pentru recunoasterea hotararii de divort in Romania, nu trebuie sa mai solicitati recunoasterea casatoriei. Procedura de recunoastere a hotararii de divort se numeste exequator si veti depune si certificatul de casatorie american legalizat cu apostila, ca o dovada ca ati fost casatorita. Pentru aceste demersuri puteti contacta un avocat pentru a va reprezenta in instanta, nu e nevoie sa va prezentati si dvs.
Nu am inteles ce e cu cele 6 luni?

Av. Ana Florea
Da, raspunsul lor e ciudat, insa procedura recomandata e corecta...
Evident ca nu faceti procedurile pe rand, ci un fel de 2 in 1.
Insa ca urmare a depunerii actelor asa cum va recomanda ei, veti avea recunostuta casatoria si divortul in Romania.
Adica pe actul dv. de nastere vor fi mentionate amandoua, nu numai divortul.
Nu am vazut mentiuni pe actele de nastere ca omul e divortat, fara sa fie transcris nimic despre incheierea unei casatorii.
Practic, daca ati transcrie pe rand, efectul al fi acelasi ca atunci cand depuneti actele odata.
Dv. depuneti toate actele ca au ei grija sa le transcrie in ordine cronologica, nu ca ar mai conta...
Explicatia lor insa nu e corecta juridic, dar asta nu influienteaza faptul ca v-au recomandat procedura buna.

Daca vreti sa verificati, la ceva timp dupa ce depuneti actele, solicitati un extras de uz oficial dupa actul dv. de nastere si o sa vedeti acolo (sau asa ar trebui) inregistrate ambele acte: si cel de casatorie si cel de divort.

Succes!

Alte discuții în legătură

Exequator ANDREEAMIAMI ANDREEAMIAMI Buna seara,am si eu nevoie de ajutor pt a demara aceasta procedura.Trebuie sa obtin transcrierea unui certificat de divort din SUA.In 4 luni max!!!! Am nevoie ... (vezi toată discuția)
Divort anglia blackpool blackpool Buna ziua. Sunt casatorita cu un cetatean britanic, casatoria a fost efectuata la Cluj. Divortul nostru se va pronunta pe data de 8 mai. Cand ne-am ... (vezi toată discuția)
Referitor la inregistrare hotarare divort pronuntata in sua coldmountain coldmountain Buna ziua, as dori sa aflu care este procedura prin care un cetatean roman (avand si cetetanie americana) poate inregistra la starea civila din Romania ... (vezi toată discuția)