avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Buna ziua, am si eu o nelamurire si as avea nevoie de ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Buna ziua, am si eu o nelamurire si as avea nevoie de un sfat, ...

Buna ziua, am si eu o nelamurire si as avea nevoie de un sfat, am dubla cetatenie deci si Romana, cu domiciliu in strainate acum m'am intors acasa si ma lovesc de 2 probleme, una este de a obtine buletinul , deoarece hotarirea de divort, nu are apostila pe ea, mentionez ca atunci cand am divortat era in statul respectiv, si dupa ce am divortat la cativa ani m'am recasatorit, insa statul roman mi'a trascris actul de casatorie inainte in Romania si acum ca sa il anuleze imi cere hotarirea de divort cu apostila pe ea, mentionez ca statul Roman nu are coventie cu acel stat care sa poate elibera la consulat o apostila, si neputind sa obtin aceea apostila cum as putea totusi sa imi obtin buletinul de identitate in Romania doriind sa ma stabilesc cu domiciliu in Romania, si un al doilea aspect ar fi daca am drept de munca si care este este procedura ca cetatean roman cu domiciliu in strainate sa pot munci in Romania eu doresc sa'mi stabilesc domiciliu permanent in Romania)! Multumesc
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 18:01, 3 Aprilie 2021
Fiti mai explicit. V-ati casatorit prima data in Romania? In ce stat ati divortat? Si cum ati reusit transcrierea celei de-a 2-a casatorii fara ca prima sa fie desfacuta? Este adevarat ca aveti nevoie de sentinta ramasa definitiva, de declaratie cu privire la nume si de declaratie daca aveti copiii rezultati din casatorie. Daca statul unde ati divortat ( ca omiteti intentionat sa-l precizati) nu detine apostila inseamna ca sentinta trebuie supralegalizata, Iar daca statul nu e stat UE sentinta trebuie recunoscuta de Tribunalul de la ultimul dvs. domiciliu din Romania. Daca v-ati complicat existenta acum nu dati vina pe functionari. Dvs. erati obligat sa solicitati inscrierea mentiunilor in registrele de stare civila imediat.
da, se pare ca nu sa inteles e vorba despre prima casatorie care a fost transcris certificatul si ptr. hotarirea de divort de la prima casatorie se cere apostila, statul este in U.E dar statul Roman nu are intelegere cu statul Cipriot ptr. apostilare la consulat , doar de acolo se poate apostila, deci a doua casatorie este dupa ce am divortat ,nu sunt copiii dar statul roman imi cere apostila la hotarirea de divort ptr. a anula acest certificat transcris in romania
Buna ziua,

Daca nu sunt indeplinite conditiile legale pentru inregistrarea pe cale administrativa a divortului pronuntat in strainanate, este necesar sa va adresati instantei de judecata.

Recunoasterea divortului se face de catre Tribunalul din circumscriptia ultimului domiciliu din tara – printr-o
procedura care se numeste exequator.
Inscrierea divortului pronuntat in strainatate, se va face numai dupa ce hotararea straina, definitiva, a fost recunoscuta de catre tribunalul competent.

Aveti aici documentele prevazute de lege pentru inregistrarea pe cale administrativa a divortului pronuntat in strainatate:
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 31 Martie 2021
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Multumesc pentru raspuns, insa la link'ul extern am citit si remarc ca tot cu apostila , problema e ca nu se poate apostila in Romania si ar trebui sa ma duc in Cipru ptr. apostila, as fi vrut sa pot sa obtin apostila fara acest drum pina in cipru mai ales ca in contextul covid 19 e mai dificil ;(
V-am raspuns in mesajul anterior, daca nu indepliniti conditiile pentru inregistrarea hotararii pe cale administrativa, una din conditii fiind ca hotararea judecatoreasca sa fie apostilata, trebuie sa va adresati instantei de judecata.

Exista si posibilitatea sa imputerniciti un avocat din Cipru care sa se ocupe de apostilarea hotararii.
Ultima modificare: Joi, 1 Aprilie 2021
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

Alte discuții în legătură

Divortul pronuntat in spania ana0006 ana0006 Asi avea o intrabare pentru dumneavoastra: am divortat in Spania si asi vrea sa stiu ce trebue sa fac pentru a inregistra sentinta in Romania. Precizez ca avem ... (vezi toată discuția)
Legalizarea divortului extracomunitar stoianav stoianav Buna ziua! As dori o lamurire daca este posibil, la problema mea si anume: Am fost casatorita cu un cetatean japonez, de care am divortat in mai 2012. ... (vezi toată discuția)
Sentinta pronuntata intr-un stat u.e. bep bep O sentinta pronuntata in Italia in care se desface casatoria dintre doi cetateni romani iar copilul este incredintat mamei, in ce forma trebuie prezentata la ... (vezi toată discuția)