avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Cine anunta expertul consilier?
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Cine anunta expertul consilier?

Buna ziua,dosar civil de partaj la care una din parti,nemultumita fiind de prestatia expertului desemnat de instanta, cere numirea unui expert consilier dupa ce expertiza a fost facuta ca la carte cu citarea partilor etc.
In incheierea de sedinta instanta specifica numele expertului consilier, suma si partea care- va plati ( partea care l-a cerut in mod expres) dar nu pomeneste nimic de instiintarea acestui expert-parte.
Cum va decurge aceasta expertiza? Cine trebuie sa instiinteze expertul consilier? Expertiza depusa de expertul desemnat de instanta ( de fapt raspunsul la obiectiunile partii adverse ) poate fi depusa fara semnatura expertului parte? Acesta poate depune o expertiza separata?
Cum se procedeaza?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 03:48, 13 Septembrie 2010
Cel de-al doilea expert va fi desemnat de catre instanta cu acordul partilor si de asemenea va fi anuntat cu privire la expertiza tot de catre instanta. Expertul consilier isi va spune parerea personala in legatura cu acest litigiu.
Priocedura complet incorecta.
Partile au dreptul sa angajeze pe cheltuiala lor, experti consilieri. Nominalizarea expertilor consilieri se face odata cu desemnarea expertului de catre instanta, nu dupa finalizarea raportului de expertiza. In aceasta situatie expertul consilier nu isi poate exercita drepturile si anume de a participa la efectuarea expertizei si sa-si exprime opinia, deobicei printr-o anexa la raportul expertului desemnat de instanta.
Expertul consilier nu se numeste de instanta, ci de partea care il angajeaza. Expertul consilier va fi adus la cunostinta instantei.
Daca raportul de expertiza este finalizat expertul consilier va putea sa formuleze obiectiuni la respectivul raport de expertiza.
Suntetisigura ca este numirea unui expert consilier? Nu cumva este vorba de numirea de catre instanta a unui alt expert pentru efectuarea unei noi expertize? Daca da, partile au dreptul sa-si angajeze experti consilieri in conditiile aratate mai inainte.
Succes!!!
Acest expert consilier a fost ALES de una din parti, indicand numele in instanta,adresa,telefon. Instanta a luat act de aceasta cerere,desi cealalta parte nu a fost de acord, a incuviintat aceasta expertiza ba mai mult a stabilit cine il plateste pe acest expert consilier si cu ce suma si a dat termen pentru depunerea expertizelor.ATAT.
Instanta nu a precizat: ...se va instiinta expertul parte...etc.
In aceste conditii cui ii revine obligatia de a instiinta acest expert si ramane valabila si intrebarea cu intocmirea expertizelor, adica se face o singura expertiza semnata de ambii experti sau fiecare depune expetiza lui?( ma refer la expertul desemnat de instanta vis-a-vis de expetul consilier)
Pentru domnul expert judiciar Cioan,

Este vorba de un expert evaluator caruia i s-a cerut sa evalueze valoarea unor bunuri,avand facturi de achizitie, strict pe o perioada determinata de 3 ani.Mai concret, sa determine perioada de viata a acestor bunuri,sa scada uzura si sa evalueze aceste bunuri la o data anume.
Precizez aceste lucruri pentru a intari ideea ca ,acest expert consilier, chiar daca nu a participat la expertiza propriuzisa, in baza facturilor si datelor concrete precizate de instanta,poate sa-fi faca treaba corect.
Expertiza s-a desfasurat in 2008, expertul consilier a fost cerut in 2010...instanta a aprobat aceasta cerere...dar nimeni nu a instiintat acest expert consilier si termenul este f.f. scurt...
Poate face expertul desemnat de instanta expertiza lui ( raspuns la obiectiuni + cererile concrete ale instantei ) fara expertul consilier?
Expertul consilier sau asistent, ales de d-voastra , ar fi trebuit fi anuntat si de catre instanta; daca instanta nu a facut-o, o faceti d-voastra ptr. ca aveti interes, iar acesta, la randul lui, va lua legatura cu expertul principal; in mod normal, daca are un alt punct de vedere decat cel al expertului principal, in cuprinsul aceleiasi expertize, isi va insera si d-lui propriile pareri si constatari, numai ca, in cazul d-voastra, expertiza a fost efectuata si nici nu ati specificat daca au fost formulate obiectiuni si daca acestea au fost incuviintate de instanta, pentru ca, eventual, cei doi sa raspunda la aceste obiectiuni.
avocat Cristina Popescu

Alte discuții în legătură

Expertiza extrajudiciara ContSters315143 ContSters315143 Daca refuz o expertiza tehnica extrajudiciara, pentru ca nu mi se pare subiectiva, pot fi totusi de acord cu propunerea expertului (care a facut-o) in ... (vezi toată discuția)
Cum refuz o expertiza imobiliara? adumitroaie florin adumitroaie florin instanta a aprobat o expertiza imobiliara partii adverse cu care ma judec. Evaluarea se face asupra locuintei mele,daca nu sunt acasa la data cand sa stabilit ... (vezi toată discuția)
Expertiza contabila judiciara CONSTANTINNICU CONSTANTINNICU varog rag urgent o parere Intr-un dosar civil privind raspunderea patriminiala privind o lipsa in gestiune instanta a aprobat cerea reclamantei de efectuare ... (vezi toată discuția)