Sotul meu are restante la o banca,nu a mai platit ratele de cateva luni. Acum cateva zile,a vrut sa-si scoata salariul de pe card si a constatat ca are sold 0. A mers la ghiseul bancii sa vada ce s-a intamplat. A fost informat ca banii au fost virati in contul lui, dar si scosi in aceiasi zi, si virati catre ratele lui restante . A avut voie banca sa procedeze asa? Bun , am inteles,trebuie sa recupereze restantele,(nimic de zis pana aici) , aveau nr lui de telefon in baza de date din aprilie 2010,nu l-au sunat niciodata...!Cine a imputernicit banca sa-i ia tot venitul,mai ales ca era salariu, nu alte venituri ... ? Din putinele mele cunostinte,stiu ca trebuie sa anunte angajatorul, ca se face oprire pe salariu, si nu 100% din salariu... Acum acest om, ce face o luna de zile,pana la urmatorul salariu...,moare de foame???
Este bine cum a procedat banca?
Contul de salariu nu este acelasi cu contul de credit.Ne-am uitat pe contract dar nu prea ne-am dat seama de ce este scris acolo, acei termeni ne depasesc... !!!Dar vom vorbi cu cineva autorizat , un avocat sa studieze contractul , ... si apoi sa vedem ce avem de facut!!!
Cheia problemei se afla in continutul prevederilor contractului de credit, deoarece banca isi rezerva dreptul de a debita contul. Aceasta clauza ar trebui sa o gasiti la capitolul privind drepturile bancii. In caz ca gasiti o astfel de clauza, ar trebui sa se mai prevada ca aceasta operatiune se face doar in urma unei notificari prealabile.
In caz de abuz va puteti duce la OPC, dar o masura mai rapida ar fi schimbarea contului de salarii la o alta banca...daca acest lucru este posibil. In plus, ar trebui sa cereti in scris bancii sa va dea explicatii scrise cu privire la aceasta situatie.
Succes!
Ne-am tot uitat noi in contract dar nu am vazut nimic deosebit, in semnsul ca noi nu stim toti termenii,nu le stim intelesul...,din pacate.Oricum,nu stiu nici daca OUG50/2010 ,da voie bancii sa procedeze asa.Trebuie sa aratam unui avocat contractul "sa ne traduca" .,sa intelegem si noi cei termeni.Normal ca vom cere si bancii o explicatie.Sotul meu nu a fost anuntat in niciun fel de faptul ca o sa se intample asta... !!!
Trebuie sa faceti contestatie la executare in termen de 15 zile pentru a reglementa situatia. Intr-adevar termenii din cadrul contractului de credit nu ii puteti intelege, intrucat nu aveti pregatire juridica. Luati legatura cu un avocat pentru a rezolva problema.