avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Registrul Comertului
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Registrul Comertului

Doresc consultanta in urmatoarea problema: sotul meu este cetatean strain non- UE, posesor al cartii de rezidenta membru de familie. Doreste sa se inregistreze la Registrul Comertulului ca PFA, insa am primit o rezolutie prin care i se amana dosarul pe motiv ca poseda cartea de rezidenta in temeiul legii 192/2002 art. 46 pentru reintregirea familiei si nu se incadreaza in OUG 44/2008. Ni s-a comunicat telefonic ca trebuie sa mergem la Oficiul pentru Imigrari pentru a obtine o adresa in care se specifica ca are dreptul sa lucreze si sa presteze servicii ca PFA. Mentionez ca am atasat la dosar si doua copii cu acte aditionale de contracte individuale de munca inregistrate la ITM, ale fostilor angajatori unde nu a fost nevoie de autorizatie de munca sau permis de munca. Cei de la ORI ne-au comunicat ca ne incadram in OUG 56/2007, unde am gasit specificat cazul nostru la art 5 alin g, precum ca sotii membri de familie nu au nevoie de autorizatie de munca, deoarece au aceleasi drepturi ca un cetatean roman cu exceptia votului.
In acest caz, cei de la Registrul Comertului ne-au cerut sa atasam certificatul de casatorie in copie certificata olograf, desi cardul de rezidenta membru de familie era concludent, fiind un act eliberat pe baza certificatului de casatorie.
Avand in vedere aceasta confuzie si frustrare creata de functionarii de la Registrul Comertului si drumurile pe care ne-au pus sa le facem deoarece ei nu cunosc legile privind regimul strainilor, ce demersuri ar trebui sa facem?
Ultima modificare: Joi, 19 August 2010
julyana2010, utilizator
Cel mai recent răspuns: Iuliana Banateanu , Avocat 12:15, 19 August 2010
Stimata doamna,

Este adevarat ca sotul dumneavoastra, in calitate de membru de familie al unui cetatean roman, are acces neingradit pe piata forţei de munca din România în aceleasi conditii cu cele aplicabile cetãţenilor romani, fiind exceptat de la obligatia detinerii unei autorizatii de munca in acest sens, conform dispozitiilor art. 5 lit g din OUG 56/2007privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei.

Accesul liber pe piata fortei de munca din Romania si desfasurarea de activitati economice in calitate de persoana fizica autorizata sunt insa doua lucruri diferite, reglementate distinct prin acte normative separate.

Sotul dumneavoastra poate fi încadrat în muncã pe teritoriul României pe baza unui contract individual de muncã la orice persoanã fizicã sau juridicã din România ori la o reprezentanţã, sucursalã sau filialã din România a unei persoane juridice cu sediul în strãinãtate, in aceleasi conditii ca si cetatenii romani, dar nu poate fi inregistrat si desfasura activitati economice in calitate de persoana fizica autorizata intrucat aceasta facilitate este permisa doar cetatenilor romani, respectiv cetatenilor statelor Uniunii Europene ori ai Spaţiului Economic European.
Conform dispozitiilor art. 3, alin 1 din OUG 44/2008, privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale,
" În temeiul dreptului la liberă iniţiativă, al dreptului la liberă asociere şi al dreptului de stabilire, orice persoană fizică, cetăţean român sau cetăţean al unui alt stat membru al Uniunii Europene ori al Spaţiului Economic European, poate desfăşura activităţi economice pe teritoriul României, în condiţiile prevăzute de lege. "
Cu alte cuvinte, pot desfasura activitati economice in calitate de persoana fizica autorizata numai cetatenii romani sau cetatenii altui stat membru al Uniunii Europene ori al Spatiului Economic European.

Sotul dumneavoastra are optiunea de a infiinta o societate comerciala, in acest sens neexistand astfel de restrictii.



Cred ca art. 3 din OUG 44/2008 este interpretabil deoarece cei de la ORI mi-au confirmat ca are aceleasi drepturi ca un cetatean roman cu exceptia votului, fiind posesorul unui card de rezident membru de familie ce ii confera si dreptul de a se infiinta ca PFA platitor de taxe si de prestare activitati fizice sau comerciale.
Daca cei de la Oficiul Roman pentru Imigrari v-au precizat cele spuse de dumneavoastra, ar fi bine sa o fi facut in scris pentru a va veni in ajutor la Registrul Comertului si sa va fi indicat si temeiul legal.
Fiindca nu ati precizat ce fel de carte de rezidenta detine sotul dumneavoastra va fac urmatoarele precizari:
Conform Oug 194/2002 privind regimul strainilor in Romania actualizata ,art. 114 alin 1, sunt doua tipuri de carti de rezidenta pentru membrii de familie ai unui cetatean roman, astfel-"(1) Străinului, membru de familie al unui cetăţean român, căruia i s-a acordat sau, după caz, i s-a prelungit dreptul de şedere în România i se eliberează de către Oficiul Român pentru Imigrări, prin formaţiunile sale teritoriale, o carte de rezidenţă, după cum urmează:
a) carte de rezidenţă pentru străinii membri de familie - străinului membru de familie al cetăţeanului român, căruia i s-a acordat sau, după caz, i s-a prelungit dreptul de şedere temporară;
b) carte de rezidenţă permanentă pentru străinii membri de familie - străinului membru de familie al cetăţeanului român, căruia i s-a acordat dreptul de şedere permanentă."
Cartea de rezidenţă permanentă se eliberează în baza obţinerii dreptului de şedere permanentă, pentru o perioadă de 10 ani, şi se reînnoieşte succesiv, pentru aceeaşi perioadă, conform dispozitiilor art. 115 alin.2 din acelasi act normativ.
Numai daca sotul dumneavoastra are drept de sedere permanenta pe teritoriul Romaniei si este posesorul unei carti de rezidenta permanenta pentru membru de familie, beneficiaza ,conform art. 75 din Oug 194/2002 privind regimul strainilor in Romania actualizata, de tratament egal cu cetăţenii români în ceea ce priveşte:
a)accesul la piaţa muncii, inclusiv în privinţa condiţiilor de angajare şi de muncă, la activităţi economice în mod independent şi la activităţi profesionale, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor OUG 44/2008 privind autorizarea persoanelor fizice şi a asociaţiilor familiale care desfăşoară activităţi economice în mod independent, cu condiţia ca activitatea desfăşurată să nu presupună, chiar şi ocazional, exercitarea unor prerogative ale autorităţii publice;
b) accesul la toate formele şi nivelurile de învăţământ şi de pregătire profesională, inclusiv la acordarea burselor de studiu;
c) echivalarea studiilor şi recunoaşterea diplomelor, a certificatelor, a atestatelor de competenţă şi a calificărilor profesionale, în conformitate cu reglementările în vigoare;
d) securitatea socială, asistenţa şi protecţia socială;
e) asistenţa de sănătate publică;
f) deduceri de impozit pe venitul global şi scutiri de taxe;
g) accesul la bunuri şi servicii publice, inclusiv obţinerea de locuinţe;
h) libertatea de asociere, afiliere şi apartenenţă la o organizaţie sindicală sau profesională.

Daca sotul dumneavoastra detine numai o carte de rezidenta temporara pentru membru de familie, imi mentin parerea data anterior privind neincadrarea in dispozitiile OUG 44/2008.

Daca nu aveti un raspuns scris din partea Oficiului Roman pentru Imigrari rugati-i respectuos sa va formuleze o astfel de opinie scrisa.
In conditiile existentei unei opinii scrise din partea ORI, cei de la Registrul Comertului nu ar trebui sa va mai solicite nici un fel de acte suplimentare pe acest aspect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis de sedere in ro pentru cetateni turci marinelacotta marinelacotta Am rugamintea daca imi puteti spune care sunt actele necesare pentru obtinerea permisului de sedere in Romania pentru niste cetateni turci care detin viza tip ... (vezi toată discuția)
Rezident in romania - pfa? liana_lascu liana_lascu Un cetatean strain, casatorit cu un cetatean roman, si deci implicit rezident in romania, poate fi persoana fizica autorizata? (vezi toată discuția)
Drept de rezidenta? vrabie.alina vrabie.alina sper ca pun intrebarea la \"rubrica\" potrivita si ca ma veti ajuta cu un raspuns :) am o prietena cu dubla cetatenie (algeriana si libaneza); are nevoie de ... (vezi toată discuția)