In cazul in care un chirias solicita proprietarului respectarea clauzelor contractului de inchiriere semnat de ambele parti in comun acord ,care contine reglementarea ca in cazul in care una dintre parti nu respecta contractul incheiat va plati celuilalt o penalitate pentru fiecare zi pana la indeplinirea clauzelor contractuale , iar acesta - desi chiria este platita regulat in fiecare luna - din contra la invocarea clauzelor ameninta cu bataia , cu scoaterea fortata din imobil , ba chiar cu aprinderea bunurilor chiriasului ,ce se poate face ? In cazul in care proprietarul staruie in nerespectarea contractului poate fi obligat prin vreo metoda sa achite penalitatea prevazuta in contract ,sa chiriasul poate locui in imobiol pana la epuizarea sumei datoprata cu titlu de penalitate fara sa plateasca chiria ?
Pentru orice neintelegeri cu privire la nerespectarea clauzelor contractuale puteti apela la instanta de judecata, singura abilitata sa oblige o parte sau alta la a respecta sau a obtine daune in urma nerespectarii contractului.
Nu puteti stabili dvs.. singur daca proprietarul va datoreaza o anumta suma de bani drept penalitate si in contul acesteia sa locuiti in imobil pana la epuizarea sumei considerata a fi datorata. Acest lucru numai instanta o poate face.
Cat priveste faptul ca va ameninta cu bataia,scoaterea fortata din imobil, aprinderea bunurilor... puteti formula plangere la sectia de politie de pe raza de domiciliu unde este inchiriata camera/apartamentul.
Chiriasul acuma a aflat , ca persoana care s-a prezentat ca proprietar nu este aceeasi cu cea , care figureaza la fisc ca proprietar , si nici impozit pentru chiria incasata de la el nu a fost niciodata impozitata .Ar fi cumva in avantajul lui ? Sau care este procedura in aceasta situatie ?
Exista posibilitatea ca proprietarul sa nu fie inscris la la fisc cu actul de proprietate.
Impozitul nu avea cum sa-l plateasca daca nu exista incheiat si inregistrat, in mod legal, un contract de inchiriere.
Nu ar avea nici un avantaj din aceasta situatie, poate dezavantaj in sensul ca poate fi dat afara oricand fara interventia instantei de judecata.
Daca exista un contract incheiat acesta trebuia inregistrat in termen de maxim 15 zile la Ad-tia financiara. In cazul depasirii acestui termen proprietarul poate fi amendat. Daca se poate face dovada existentei materiale a contractului , acesta nefiind inregistrat in termenul prevazut de lege, proprietarul poate fi cercetat pentru evaziune fiscala.