avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... pasaport minor, parinti despartiti, fara hotarare de ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

pasaport minor, parinti despartiti, fara hotarare de incredintare

buna ziua!
va rog sa-mi explicati sa procedez ca sa merg cu fiul meu intr-o vacanta in strainatate. noi parintii suntem despartiti dar nu ne-am judecat pentru incredintarea minorului carel se afla in grija mea cu acordul scris al tatalui, dat in fata oficiului de stare civila. mentionez ca sunt in relatii destul de relaxate cu tatal copilului care se declara de acord cu aceasta vizita.
pasaportul meu este expirat din 2009, imi voi face altul. copilul se inscrie pe pasaportul meu sau ii fac si lui? ( copilul are 14 luni)
excursia noastra este destul de bine delimitata in timp dar exista posibilitatea sa vizitam si alte tari in acea perioad.
pe langa actele necesare pentru pasaportul copilului (sau inscrierea in pas meu) trebuie sa am si alte acte care sa dovedeasca acordul tatalui pentru trecerea acestor granite? ( de exemplu, mergem o luna in franta dar prietenii nostri vor sa petrecem un weekend lung in tunisia)
o problema ar fi ca tatal locuieste la cateva sute de km de noi si este foarte ocupat. este nevoie de prezenta lui fizica la indeplinirea acestor formalitati sau se poate rezolva totul prin documente facute la notariat?
ipotetic vorbind, daca as avea o hotarare judecatoreasca de incredintare ar fi mai simplu?
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: uglyduckling , utilizator 10:01, 19 August 2010
Cel mai simplu este sa dea o declaratie notariala, la notarul din localitatea unde se afla, ca este de acord ca minorul sa poata pleca in strainatate, insotit de mama acestuia, pe o perioada de.....zile...sau pe o perioada nelimitata (sa fiti ok...puteti pleca si altatada cu minorul) Procura poate fi trimisa prin serviciul de curierat. Rugati sa o intocmeasca in doua exemplare sa aveti. Sa aveti asupra dvs. un original cand parasiti tara sau treceti prin vamile tarilor de tranzit.
Copilul sa-l inscrieti pe pasaportul dvs.
Succes!
Minorul are nevoie de pasaport individual valabil . Dvs la fel de pasaport valabil .
Mai aveti nevoie de declaratia acord a tatalui data in fata unui notar ca este de acord sa calatoreasca in strainatate cu dvs ( se specifica statele care urmeaza a fi tranzitate ) . O poate face la un notar de la domiciliul sau si sa v-o trimita apoi dvs .
puteti sa il treceti pe pasaportul dvs insa va trebuie acordul tatalui dat la notar.
radusava a scris:

Copilul sa-l inscrieti pe pasaportul dvs.
Succes!

Minorii nu se mai includ in pasapoartele parintilor din decembrie 2008: [ link extern ]

@uglyduckling: Aveti nevoie de acordul tatalui si la emiterea pasaportului pentru copil si la iesirea din tara. Daca ati avea o hotarare judecatoreasca de incredintare a minorului nu ar mai fi necesar (in ambele situatii).
multumesc!
asa ma gandeam si eu
mi se pare aberant sa fim obligati sa ne juecam cand noi de fapt ne intelegem bine. el vine in vizita cand ar timp, asa ca nici orarul de vizitare nici altceva nu trebuie sa ajunga la tribunal pentru ca noi avem un copil impreuna nu un litigiu. groaznic de complicat a fost si sa declar copilul la domiciliul meu, sa cer drepturile banesti in judetul meu, desi omul a venit cu mine la starea civila in orasul lui (unde am si nascut) mai trebuia sa vina si cu mine pentru livretul de familie care trebuia in dosarul de alocatie.
si mai e si indolenta functionarilor care iti spun senini a doua zi cu totul altceva decat ce spusesere la inceput incat pare ca ei lucreaza doar pentru pensionari si someri sau cine alticneva are timp sa umble sute de kilometri pentru niste aberatii.
si daca ne judecam si el e de acord cu ce spun eu in inaintare si nu se prezinta si nu aducem martori si nu ne spurcam acolo, cat poate sa dureze o astfel de actiune pana am hotararea jud?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plecare strainatate fara acordul tatalui ADRIENUTA ADRIENUTA As vrea sa stiu daca pentru a pleca in strainatate cu copilul, fiind divortata si avand o sentinta definitiva si irevocabila prin care copilul imi este ... (vezi toată discuția)
Scoatere minor din tara magdacj magdacj Buna seara, Sunt o mama divortata a unei fetite de 12 ani care mi-a fost incredintata mie in urma divortului (tatal are drept de vizita). Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Casatorie cu un cetatean strain magal magal Buna ziua! Am un baietel de 2 ani rezultat dintr-o relatie de concubinaj. Copilul sta cu mine, este recunoscut de tatal lui si ii plateste pensie alimentara. ... (vezi toată discuția)