Buna ziua.
As doi sa stiu daca este legal ca fostul sot sa depuna cerere de reducere pensie alimentara in conditiile in care se afla pe rol, in stadiul de recurs, un proces avand drept cauza majorarea pensiei alimentare.
Multumesc,
Luminita
depuneti certificat de grefa la instanta unde se judeca a doua cerere prin care probati ca mai exista un dosar cu acelasi obiect si care se afla in faza de recurs.
Este perfect legal.Sunt doua instante diferite,judecatoria si tribunalul.Daca se solutioneaza recursul,aratati instantei unde se judeca actiunea sotului faptul ca exista s sentinta definitiva si irevocabila prin care s-a judecat majorarea pensiei.
Eu zic ca este perfect legal, chiar daca nu este "uzual".
Recomandarea este sa incercati sa le judecati impreuna pe cele doua procese, depunand, cum zice @athe, un certificat de grefa la instanta unde se judeca majorarea, in recurs adica, certificat de grefa care sa cerifice obiectul, partile si termenul procesului de reducere.
@ athe: eu zic ca cele doua n-au acelasi obiect.
nu putem vorbi de litispendenta sau autoritate de lucru judecat (aceasta din urma nici nu exista la pensii alimentare), ci cel mult de conexitate (aceleasi parti, dar nu acelasi obiect).
Acum, ce nu stiu si n-am cum sa caut este daca se mai poate admite conexarea unui dosar de recurs cu unul de fond. Daca nu se poate admite, atunci vom avea doua litigii diferite, cu doua hot. foarte apropiate care se vor aplica succesiv, chiar daca la un termen foarte scurt si ambele pentru o perioada din urma ...
Executarea silita va fi o incurcatura mica...
Dar, repet: in materie de obligatii de intretinere, nu avem autoritatea de lucru judecata, ca daca am avea, ambele actiuni prezente (si de reducere si de majorare) ar fi respinse pe exceptia autoritatii de lucru judecat.
Este foarte probabil ca, intr-un timp foarte scurt, mama a promovat "majorarea" fiindca, sa zicem, nevoie minorului au crescut, si la fel si veniturile tatalui, iar la scurt timp, tatal a promovat o "reducere" fiindca i s-a mai nascut un copil, a ramas fara venituri, sau mai stiu eu ce motiv... Existenta ambelor nu le face inadmisibile :)
Intr-adevar intre timp s-a nascut un copil si, fiind bugetar, i s-a micsorat si venitul fostului sot deci acesta va depune copie dupa certificatul de nastere al copilului si o noua adeverinta de venit.In aceste conditii nu vad cum as mai putea avea castig de cauza in faza recursului. Mai mult, cred ca risc sa pierd si ceea ce am castigat (s-a admis cererea de marire a pensiei alimentare insa sub 1/4 din veniturile tatalui) Probabil ca risc sa pierd si ceea ce am castigat pentru fiica mea. Spuneti-mi va rog daca pot renunta la recurs si cum sa procedez.
Multumesc.