avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA - Declaratie somaj
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA - Declaratie somaj

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu lamurirea unor aspecte privind completarea declaratiei privind asigurarea in sistemul asigurarilor pentru somaj a persoanelor fizice care realizeaza venituri de natura profesionala (...).
Concret, cazul meu este urmatorul: PFA, ce are activitate de la inceputul anului 2009 si care, lunar, realizeaza venituri variabile. Mai precis: intr-o luna, venitul net poate fi 5.000 RON, iar in alta, 0 RON.

In masura in care este posibil, va rog sa imi raspundeti punctual la urmatoarele intrebari:

1. La punctul 5 din declaratie se cere data de la care se realizeaza venituri profesionale: aceasta data va fi, de ex: 01.02.2009 sau 01.07.2010 pentru declaratia aferenta lunii iulie, 01.08.2010 pentru declaratia aferenta lunii august s.a.m.d?

2. La punctul 6 se cere venitul net realizat: va referiti la venitul net realizat in luna de raportare?

3. La punctul 7 se cere sa precizez salariul mediu brut: aceste este 1836 RON, lunar?

4. La punctul 8, baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj (0.50%) va fi maximul dintre venitul net realizat (punctul 6) si valoarea de la punctul 7? Revin cu precizarea ca PFA in cauza, obtine venituri variabile de la luna la luna, astfel incat aceasta declaratie va fi depusa lunar, deoarece venitul net din luna iulie va fi diferit de cel din luna august etc.
Contributia la asigurarile de somaj este sau nu plafonata la nivelul a 5 salarii medii brute pe economie?

Banuiesc ca in delclaratia de CAS pastrez aceleasi reguli, iar la sanatate... inteleg ca nu se schimba nimi,c

Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 18:14, 19 August 2010
1. OUG nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte măsuri financiar-fiscale se aplica de la data de 01.07.2010
2. Venitul net realizat din luna de raportare
3. 1836 lei
4. Baza de calcul se determină prin însumarea veniturilor nete realizate, dar nu mai mult de salariul mediu brut pe economie prevăzut la punctul 7 din declaratie.
Delclaratiile de CAS si CASS difera cu privire la baza de calcul (limitare)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie nelda nelda Buna ziua Cine ma poate ajuta si pe mine cu informatii referitoare la completarea declaratie privind asigurarea in sistemul asigurarilor pt.somaj a ... (vezi toată discuția)
Cas si somaj dupa noua oug mariana calin mariana calin Pentru PFA independent cu carte de munca si implicit taxe platite (CAS, CASS, somaj) in alta parte, ce trebuie sa fac avand in vedere noua OUG 58? Se depun ... (vezi toată discuția)
a aparut formularul declaratia de somaj Alexandru Suteu Alexandru Suteu Astazi pe site-ul AVOCATNET am citit stirea si am descarcat formularul: \"DECLARATIE privind asigurarea in sistemul asigurarilor pentru somaj a persoanelor ... (vezi toată discuția)