avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... cas si somaj dupa noua OUG
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

cas si somaj dupa noua OUG

Pentru PFA independent cu carte de munca si implicit taxe platite (CAS, CASS, somaj) in alta parte, ce trebuie sa fac avand in vedere noua OUG 58? Se depun declaratii pentru CAS si somaj si pana cand? Platile se fac trimestrial? La ce valoare se plateste ( ce inseamna in limita a 5 salarii medii pe economie?).Plata trimestriala a impozitului pe venit este de 120 ron.
Multumesc oricui poate sa ma lamureasca !!!
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 19:41, 28 Iulie 2010
Si pana la 01.07.2010 se plarea contributie de asigurari sanatate si impozit de 16% din venitul net realizat de PFA, chiar in cazul unui contract individual de munca.
Normele de aplicare a Ordonanţei 58/2010 privind Codul Fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale, printre care şi aplicarea contributiilor de la data de 01.07.2010, sunt discutate astăzi în şedinţa de Guvern.
In Ziarul Adevarul, cu privire la aplicarea OUG nr. 58/2010, se precizeaza:
- ,,În articolul III al Ordonanţei se arată că baza de calcul la care se aplică aceste contribuţii este limitată la cinci salarii medii brute pe economie - aproximativ 9.810 lei. Nu se specifică însă dacă plafonul este anual sau lunar. Mihai ªeitan, ministrul Muncii, a explicat pentru „Adevărul" că plafonul maxim luat în calcul este unul lunar,,.
- „Dacă venitul dintr-o lună depăşeşte cinci salarii medii brute, CAS se aplică în limita a cinci salarii. Dacă venitul este mai mic, se aplică în întregime", a explicat ªeitan. De exemplu, pentru un venit lunar brut din drepturi de autor de 5.000 de lei, sub limita de 9.810 lei, se vor plăti contribuţii lunare de 825 de lei. În cazul unui venit lunar brut de 15.000 de lei, plata CAS se face doar în limita a cinci salarii medii brute, adică 9.810 lei, pentru diferenţă de până la 15.000 de lei neplătindu-se CAS. În acest caz, contribuţia va fi de 1.618 lei,,.
- ,,Din venitul mediu brut se vor scădea lunar contribuţiile pentru asigutări sociale, de 16,5% - 10,5% pentru pensie, 5,5% pentru sănătate şi 0,5% pentru şomaj,,.
mariana calin a scris:

Pentru PFA independent cu carte de munca si implicit taxe platite (CAS, CASS, somaj) in alta parte, ce trebuie sa fac avand in vedere noua OUG 58? Se depun declaratii pentru CAS si somaj si pana cand? Platile se fac trimestrial? La ce valoare se plateste ( ce inseamna in limita a 5 salarii medii pe economie?).Plata trimestriala a impozitului pe venit este de 120 ron.
Multumesc oricui poate sa ma lamureasca !!!

Pentru PFA-activitate independenta nu se schimba nimic(aproape nimic). Deci procedati exact la fel ca si pana acum.

Singura schimbare pe care o aduce OUG nr. 58/2010 afecteaza baza de calcul pentru impozitare. Conform noului cod fiscal nu poate sa fie mai mica decat 12 salarii minime pe economie, pe an.
Iar in acelasi timp este limitata(superior) la 5 salarii medii pe economie pe luna.

Da, sumele de plata am inteles cum se calculeaza, dar nu stiu daca se depun declaratii ( lunar sau trimestrial) si cand se fac platile.
Trebuie sa merg la Casa de pensii si la somaj pentru contract?
Se depune o singura declaratie la inceput in baza carea se vireaza contributiile. Se depune alta declaratie in momentul cand se doreste schimbarea cuatumul sumei pentru asigurare.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Iulie 2010
George David, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Birou notar public lylyan lylyan Buna ziua Un birou notarial constituit ca si PFA cu declaratie de impunere anuala si plati anticipate pt impozit si sanatate( decl. 200 si 220). Notarul ... (vezi toată discuția)
Art.iii din oug58/2010 Sorin Cristian Sorin Cristian Am ramas fara serviciu si de curand am incheiat un contract de �asistenta in brokeraj� la un Broker de Asigurare, inregistrandu-ma apoi la ... (vezi toată discuția)
Notar public - noile reglementari lylyan lylyan Buna ziua BNP - decl 220 /2010 - venit net 99000 lei la care se calc plati anticipate trimestriale si sanatate. Am ctr. cu casa de pensii pt suma de venit ... (vezi toată discuția)