avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul la mostenire al copilului din prima casatorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul la mostenire al copilului din prima casatorie

buna ziua! situatia se prezinta astfel :X a decedat.In urma lui au ramas mostenitori atat din prima sa casatorie cat si din a doua.Din prima casatorie a defunctuluiX au rezultat doi copii. Unul dintre copii a decedat dar in urma sa a ramas un mostenitor ce poarta numele defunctului X.Din a doua casatorie exista alti descendenti +sotia supravietuitoare.Intrebarile mele ar fi: care e cota parte ce va reveni nepotuluidin prima casatorie a defunctului? care e cota ce va reveni copilului din prima casatorie?

acceptarea in termen de 6 luni se face la notariat? este necesara prezenta simultana a tuturor mostenitorilor la notar ?
Ultima modificare: Joi, 19 August 2010
ContSters163511, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 03:34, 28 Septembrie 2018
Indiferent ca opteaza sau nu in acel termen prevazut de art. 700 C. civ., daca nu isi contesta drepturile nu conteaza sub aspect practic.
Notarii nu ridica niciodata aceasta problema intrucat si-ar pierde clientii.De asemenea, nici instantele de judecata nu invoca din oficiu aceasta exceptie.Ba chiar mai mult, se enerveaza teribil daca cineva o invoca...

Prin urmare, din punct de vedere practic, atata timp cat mostenitorii nu isi contesta drepturile nu exista probleme de ordin juridic si art. 700 C. civ. este de-a dreptul ignorat.

avocat Claudiu Lascoschi
avocat Claudiu Lascoschi a scris:

Notarii nu ridica niciodata aceasta problema intrucat si-ar pierde clientii.De asemenea, nici instantele de judecata nu invoca din oficiu aceasta exceptie.Ba chiar mai mult, se enerveaza teribil daca cineva o invoca...


Dar ar avea notarii sau instantele CALITATEA sa invoce o astfel de chestiune din oficiu? B-)
Nu, n-au nici o treaba cu asta, nu e de ordine publica asa ca este doar treaba comostenitorilor sa-si conteste (daca asta doresc) calitatea.
Buna seara, am și eu o întrebare.
Eu am cumpărat un apartament cu soțul meu, avansul de 27.000 de euro l-am dat eu din moștenirea pe care am luat-o ca a murit tatăl meu, diferența pentru apartament am dat-o noi doi împreuna, întrebarea este dacă copilul soțului meu din prima căsătorie are dreptul la apartamentul cumpărat de noi in condițiile in care jumătate i-am dat eu din moștenirea mea.
Mulțumesc
@Alexandrampopa

1. Ar fi fost preferabil să deschideți un subiect separat (ați scris într-unul deschis în anul 2010)

2. Copiii își moștenesc părinții (sunt rude de gradul 1). Nu contează dacă un copil este din prima căsătorie, din a doua și așa mai departe ori dacă sunt copiii din afara căsătoriei. Contează calitatea de rudă în raport cu defunctul.

În speță, copilul soțului dvs. își va moșteni tatăl. (nu și pe dvs. pentru că nu vă este rudă, este doar copilul soțului dvs. și atât).
Din cele ce povestiți, rezultă că în moștenirea tatălui său va intra o parte din ap.
Intinderea părții din ap. care va intra în moștenirea tatălui său depinde de multe aspecte, inclusiv de ordinea deceselor (a dvs. și a soțului).
Ultima modificare: Vineri, 28 Septembrie 2018
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenirea copiilor nelegitimi Elena59 Elena59 Buna ziua! Spuneti-mi, va rog, care este cota mostenirii legale pe care sotul supravietuitor o primeste dupa decesul sotiei(celuilalt sot)? Situatia (speta) ... (vezi toată discuția)
Drepturile copiilor din afara casatoriei gabrielapopa gabrielapopa Buna ziua, va rog sa ma consiliati in urmatoarea speta: ce drepturi au copii majori dintr-o casatorie anterioara la decesul tatalui care, la momentul ... (vezi toată discuția)
Succesiune MariaDr MariaDr Cum se realizeaza succesiunea in urmatoarea speta: sot si sotie; sotia decedata; au avut 2 copii, unul decedat ( anterior decesului mamei lui), care are la ... (vezi toată discuția)