avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Contestare cesiune societate comerciala
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Contestare cesiune societate comerciala

Exista o anumita perioada de timp in care se poate contesta/anula o cesiune a doi actionari catre o terta persoana?
Nu este vorba de unul dintre actionari, ci de sotul unuia dintre acestia. Nu exista nicio dovada ca acesta nu si-a dat acordul pentru aceasta cesiune, aceasta facandu-se catre o persoana apropiata.
Legea 31/1990 rep.
Art. 202
(1)Părţile sociale pot fi transmise între asociaţi.
(2)Transmiterea către persoane din afara societăţii este permisă numai dacă a fost aprobată de asociaţi reprezentând cel puţin trei pătrimi din capitalul social.
(21)Hotărârea adunării asociaţilor, adoptată în condiţiile alin. (2), se depune în termen de 15 zile la oficiul registrului comerţului, spre a fi menţionată în registru şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
(22)Oficiul registrului comerţului va transmite de îndată, pe cale electronică, hotărârea prevăzută la alin. (21) Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti.
(23)Creditorii sociali şi orice alte persoane prejudiciate prin hotărârea asociaţilor privitoare la transmiterea părţilor sociale pot formula o cerere de opoziţie prin care să solicite instanţei judecătoreşti să oblige, după caz, societatea sau asociaţii la repararea prejudiciului cauzat, precum şi, dacă este cazul, atragerea răspunderii civile a asociatului care intenţionează să îşi cedeze părţile sociale. Dispoziţiile art. 62 se aplică în mod corespunzător.
(24)Transmiterea părţilor sociale va opera, în lipsa unei opoziţii, la data expirării termenului de opoziţie prevăzut la art. 62, iar dacă a fost formulată o opoziţie, la data comunicării hotărârii de respingere a acesteia.


IN CONCLUZIE:
Termenul de opozitie este de 30 zile de la data publicarii Hotararii AGA, AGEA in M.O.


Art. 62
(1)Opoziţia se face în termen de 30 de zile de la data publicării hotărârii asociaţilor sau a actului adiţional modificator în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, dacă prezenta lege nu prevede un alt termen. Ea se depune la oficiul registrului comerţului care, în termen de 3 zile de la data depunerii, o va menţiona în registru şi o va înainta instanţei judecătoreşti competente.
(2)Dispoziţiile art. 133 referitoare la suspendare se aplică în mod corespunzător. Opoziţia se judecă în camera de consiliu, cu citarea părţilor, fiind aplicabile dispoziţiile art. 114 alin. 5 din Codul de procedură civilă.
(3)Hotărârea pronunţată asupra opoziţiei este supusă numai recursului.
Art. 63
Cererile şi căile de atac prevăzute de prezenta lege, de competenţa instanţelor judecătoreşti, se soluţionează de instanţa locului unde societatea îşi are sediul principal.
Art. 64
Citarea părţilor în faţa judecătorului delegat şi comunicarea actelor sale se fac, de către oficiul registrului comerţului, prin poştă, cu scrisoare recomandată, ataşându-se recipisa la dosar, sau prin agenţi ai oficiului registrului comerţului, ori în condiţiile Codului de procedură civilă.
Multumesc frumos pentru raspuns!

As dori totusi sa stiu daca se poate invoca nulitatea aboluta....Argumentele ar fi ca aceasta cesiune s-a facut catre o persoana apropiata si ca s-a facut cu doua luni inainte de divort. Cert este ca se poate demonstra greu ca in momentul cesionarii nici macar nu se pusese problema unui divort. Dar asa este...Este o coincidenta fericita sau nu, dupa cum va decide justitia


sara_miu a scris:

Multumesc frumos pentru raspuns!

As dori totusi sa stiu daca se poate invoca nulitatea aboluta....Argumentele ar fi ca aceasta cesiune s-a facut catre o persoana apropiata si ca s-a facut cu doua luni inainte de divort. Cert este ca se poate demonstra greu ca in momentul cesionarii nici macar nu se pusese problema unui divort. Dar asa este...Este o coincidenta fericita sau nu, dupa cum va decide justitia


Bună ziua ce răspuns ați primit la proces?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termenul de opozitie de la cesiune este la fel la sa ca si la srl?? adela05 adela05 in situatia in care un SRL care este actionar in cadrul unui SA cesioneaza toate actiunile pe care le detine in SA catre o ps fizica (care este asociat unic in ... (vezi toată discuția)
Cesiune faneduru74 faneduru74 unde se vorbeste de cesiunea partilor sociale ? (vezi toată discuția)
Cesiune parti sociale alin_bv alin_bv Buna ziua Spuneti-mi va rog se mai poate face cesiunea de parti sociale ale unei societati cu datorii la stat ? Daca da, pana cand ? Conform OUG am ... (vezi toată discuția)