avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... preaviz inainte de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

preaviz inainte de somaj

Perioada de preaviz platit este valabila si in cazul in care am fost data in somaj la intoarcerea la serviciu din concediu pt crestere copil?Pt ca mi s-a desfacut cim exact cu prima zi in care m-am intors la serviciu si nu am beneficiat de aceasta perioada de preaviz.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:33, 20 August 2010
Trebuia sa vi se respecte perioada de preaviz de MINIM 15 zile cf. disp. art. 73 raportat la art. 74 din Codul Muncii.

Partile pot stipula in limitele normalului si legalitatii drepturi pentru partile contractante dar nu pot renunta la drepturile oferite de lege, mai ales salariatului.
Astfel, decizia de concediere in cuprinsul careia nu se mentioneaza durata de preaviz (printre altele) va putea fi atacata cu succes in instanta.
Intentionez sa cer cele 2 salarii compensatorii pe care firma trebuie sa mi le dea conform ccm la nivelul ramurii comert.Ce pot face in legatura cu perioada de preaviz de care nu am beneficiat si prin urmare nu a fost platita.Mentionez ca deja sunt incadrata in munca la alta firma.Cum ar trebui sa procedez,ce drepturi mai am?
Contractul colectiv unic la nivel national prevede la art. 74:
(1) Incetarea CIM poate avea loc – in conditiile prevazute de lege – printr-unul din urmatoarele moduri:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si conditiile limitative prevazute de lege.
(2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Imi pot cere drepturile fara sa cer anularea deciziei de concediere?Pt ca potrivit legii in mod cert a mea este nula.
(4) In cazul in care unei persoane i se desface contractul de munca fara sa i se acorde preavizul prevazut la alin. 2, aceasta are dreptul la o indemnizatie suplimentara egala cu salariul de baza pe o luna, avut la data desfacerii contractului de munca .
Art. 76. – (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin doua salarii lunare, in afara drepturilor cuvenite la zi.
Asta inseamna ca as avea dreptul la 3 salarii?In cartea de munca salariul de baza este de 886 lei.as lua salariul brut sau impozitat si cu toate celelalte contributii oprite?
1. Puteti cere salariul pe perioada de preaviz si cele doua salarii compensatorii.
2. Din salariile compensatorii vi se retin: impozit, contributia la pensie si contributia la sanatate. Nu se retine contributia la somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva ianliana ianliana este posibila renuntarea angajatului la preavizul de 20 de zile in cazul concedierii colective? in situatia renuntatii la preaviz, decizia de incetare a cim ... (vezi toată discuția)
Ce parere aveti? marianna marianna la concediere pentru desfiintarea postului, daca in preaviz imi gasesc un alt de loc de munca si cer incetarea contractului cu acordul partilor, angajatorul ... (vezi toată discuția)
Drepturile angajatului sunshin3_ana_mary sunshin3_ana_mary am si eu doua intrebari, daca ma poate ajuta cineva... prima: se poate ca o firma sa-si dea muncitorii in somaj fara sa le ofere preaviz inainte? a doua: ... (vezi toată discuția)