este posibila renuntarea angajatului la preavizul de 20 de zile in cazul concedierii colective?
in situatia renuntatii la preaviz, decizia de incetare a cim poate fi data imediat?
CCM 2007-2010
Art. 74. - (1) incetarea CIM poate avea loc - in conditiile prevazute de lege - printr-unul din urmatoarele moduri:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si conditiile limitative prevazute de lege.
(2) in cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) in perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator
In rma concedierii angajatul poate beneficia de somaj. Daca acesta nu doreste sa intre in somaj poate sa solicite desfacerea contractului de munca cu acordul partilor.
La concedierea colectiva legea nu prevede posibilitatea renuntarii de catre angajat la preaviz. Acesta se acorda ca masura de protejare a salariatului si pentru a-i da posibilitatea sa-si caute de lucru in acest timp.
Pentru a nu avea dificultati in aventualitatea unei actionari in instanta, angajatorul nu trebuie sa accepte asa ceva chiar daca salariatul insista. Acceptul angajatorului s-ar putea sa-l coste scump mai tarziu.
Daca salariatul a gasit un alt loc de munca si vrea sa plece mai repede sa faca o cerere si sa plece cu acordul partilor(art.55b din Codul muncii)