As dori sa stiu in ce conditii pot beneficia de somaj . Situatia mea este urmatoarea: sunt angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata ca inspector de asigurari la o firma autorizata dar angajatorul ma sicaneaza in ultima vreme pentru a ma face sa-mi dau singur demisia. Eu nu voi face acest lucru asteptand sa fiu concediat. Cu ce articol sau litera de lege pot fi concediat astfel sa pot beneficia de somaj in conditiile in care actualmente respect regula de contributie de 12 luni din ultimii 2 ani lucrati? Parerea mea cred este ca nu trebuie sa semnez concedierea astfel ar fi de acordul ambelor parti si consider ca nu mai beneficiez de somaj. Va rog sa-mi spuneti cum sa iau atitudine astfel sa fie in avantajul meu. Angajatorul este hotarat sa ma dea afara. Exista in lege vreun articol la care ar p[utea face referire angajatorul in concedierea mea dar sa ii dea dreptate lui si nu mie ? La ce trebuie sa ma astept? Va multumesc si daca este nevoie vin cu lamuriri ulterioare.
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie ca incetarea contractului individual de munca (CIM) sa se faca din motive neimputabile salariatului.
2. In cazul dvs. trebuie ca angajatorul sa va concedieze cu art.65(1) din Codul muncii (desfiintarea postului).
3. Decizia o semneaza angajatorul dar dvs. trebuie sa primiti un exemplar (si trebuie sa semnati de primire) cu care va prezentati la Somaj.
4. Daca veti fi concediat cum am spus mai sus veti beneficia de prevederile Contractului colectiv de munca unic la nivel national (CCMUNN) pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
5. Sa nu semnati nici o cerere de incetare a CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii) si sa nu demisionati (art.79 din Codul muncii). In ambele situatii nu veti beneficia de indemnizatie de somaj.
Mult succes!
Valeriu Tudor
Art 65 alin. 1?
helenita
Art. 65. [concedierea pentru motive obiective]
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului ... (vezi toată discuția)
Demisie
Dana Dav
Suntem cativa angajati tesa intr-o firma, iar incepand cu luna august 2010 angajatorul ne obliga sa trecem la 4 ore(modificand C.I.M). Va rog sa ne ... (vezi toată discuția)