Beneficiaza de indemnizatia de maternitate salariatele care, in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical, au un stagiu de cotizare de cel putin o luna sau fractiuni de luna totalizand minimum 22 de zile.
Stagiul de cotizare se constituie din perioadele pentru care s-a achitat CCIASS (0,85%) de catre angajator, conform art. 4 si art. 7 din O.U.G. nr. 158/2005 si art. 9 din Ordinul nr. 60/32/2006 modificat si completat de ordinul nr. 830/175/2007.
Exista posibilitatea utilizarii oricarei luni de stagiu de cotizare, in ultimele 12 luni inaintea lunii de acordare a concediului de maternitate. Stagiul de cotizare necesar pentru obtinerea prestatiei de asigurari sociale pentru maternitate poate fi constituit din oricare dintre luni, in termenul de 12 luni dinaintea lunii de acordare a concediului medical de maternitate, care este inscrisa in certificatul medical emis de medicul abilitat de lege in acest sens.
NU.....o baza legala cumva vi s-a invocat?In Ordonanta Guvernului nr.158/2005 actualizata se specifica clar conditiile in care se pot acorda concediile pentru sarcina(prenatal) si lauzie platite cu 85% cod 08 in concediul medical eliberat de catre medicul de familie sau specialist.Stagiul de cotizare este de minim o luna realizat in ultimele 12 luni inaintea acordarii concediului.Daca aveti cotizatia de minim 1 luna beneficiati de concediul prenatal.Cititi va rog O.G.158/2005 actualizata iar normele de aplicare pentru prenatal le regasiti in Sectiunea 4 art.43..redate mai jos
ART. 15
Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, la care au dreptul asiguratii, in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, sunt:
a) concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
b) concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
c) concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
d) concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale si indemnizatii de risc maternal.
ART. 43
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate. Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere. Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Mai exact din cele 126 zile,42 trebuie sa fie obligatoriu dupa data nasterii
Concediul prenatal
ada10
va rog frumos imi puteti spune si mie cat trebuie sa ai p cartea de munca lucrat pentru a beneficia de prenatal?
Am inteles ca akm sunt valabile 6 luni si nu ... (vezi toată discuția)