avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Administrator nominal / coordonator \"din umbra\"
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Administrator nominal / coordonator "din umbra"

Daca un srl are un administrator nominal X, dar activitatile acesteia, prin care se evazioneaza statul, sustragandu-se de la plata taxelor si impozitelor, sunt coordonate de un Y, cine raspunde in fata legii? Capitalul pe baza caruia se desfasoara activitatile economice este al lui Y, dar investit in mod "ascuns"...de asemenea, tot Y beneficiaza de cea mai mare parte a profiturilor din activitati ilegale. Y poate raspunde legal? Ce acuzatie i se poate aduce, in ce cadru legal se discuta speta? Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters156394 , utilizator 11:27, 22 August 2010
Daca e vorba de fapte penale , "Y" poate raspunde ca instigator.
La evaziune fiscala subiect activ nu pot fi decât acele persoane care au calitatea de administrator, director sau reprezentant legal al unei societăţi comerciale, iar infracţiunea ca atare se săvârseste în cadrul unei societăţi comerciale.
În acelaşi timp, subiect activ al unei infracţiuni poate fi orice persoană fizică în calitatea sa de contribuabil (art. 9 lit. b şi d).

Infracţiunile aflate în legătură cu cele de evaziune fiscală sunt prevăzute în art. 3, 4, 5, 6, 7 alin. 1 şi 2 şi art. 8 alin. 1 şi 2.
Subiectul activ are calitatea de contribuabil în cazul tuturor infracţiunilor care sunt în legătură cu cele de evaziune fiscală, excepţie făcând infracţiunile de la art. 7 alin. 1 şi 2, unde subiectul activ poate fi orice persoană.” (punerea in circulatie, fara drept, a timbrelor, banderolelor sau formularelor tipizate, utilizate in domeniul fiscal, cu regim special si cu regim special, falsificate)

In primul rand raspunderea este a administratorului X si apoi a lui Y, deci administratorul X poate raspunde pentru evaziune fiscala, se pare ca beneficiaza din sumele din activitati ilegale, cunoaste activitatile ilegale, le accepta.In aceasta modalitate firma s-a sustras de la plata unor obligatii fiscale fata de bugetul general consolidat si administratorul a cunoscut activitatea ilicita a operatiunilor comerciale derulate de

Y poate fi atat instigator, iar in functie de rezultatul cercetarilor, poate fi si complice,etc.

Potrivit Legii nr. 241/205 pentru combaterea si prevenirea evaziunii fiscale, constituie infractiuni de evaziune fiscala, pedepsite cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani si interzicerea unor drepturi, urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale:

− ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;

− omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;

− evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive;

− alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;

− executarea de evidente contabile duble, folosindu-se inscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;

− sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;

− substituirea, degradarea sau instrainarea de catre debitor ori de catre terte persoane a bunurilor sechestrate in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala si ale Codului de procedura penala.

Legea incrimineaza si sanctioneaza de asemenea si savarsirea urmatoarelor infractiuni, aflate in legatura cu evaziunea fiscala:

-refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente, dupa ce a fost somata de 3 ori, documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale;
-impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale;
-retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa.


Potrivit Legii nr.31/1990, administratorul societatii mai poate fi tras la raspundere penala si pentru una din infractiunile. de mai jos:
Art. 265. - Se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani fondatorul, administratorul, directorul, directorul executiv sau reprezentantul legal al societatii, care:
- prezinta, cu rea-credinta, in prospectele, rapoartele si comunicarile adresate publicului, date neadevarate asupra constituirii societatii ori asupra conditiilor economice ale acesteia sau ascunde, cu rea-credinta, in tot sau in parte, asemenea date;
- prezinta, cu rea-credinta, actionarilor un bilant contabil inexact sau date inexacte asupra conditillor economice ale societatii, in vederea ascunderii situatiei ei reale;

Art. 266. - Se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul, directorul executiv sau reprezentantul legal al societatii, care:
- foloseste, cu rea-credinta, bunuri sau creditul de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect;
Art. 275. - Faptele prevazute in prezentul titlu, daca constituie
- potrivit Codului penal sau unor legi speciale - infractiuni mai grave, se pedepsesc in conditiile si cu sanctiunile acolo prevazute.
Art. 276. - Se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 12 ani persoanele vinovate de bancruta frauduloasa, constand in una dintre urmatoarele fapte:
a) falsificarea, sustragerea sau distrugerea evidentelor societatii ori ascunderea unei parti din activul societatii infatisarea de datorii inexistente sau prezentarea in registrele societatii, in alt act ori in bilantul contabil, a unor sume nedatorate, fiecare dintre aceste fapte fiind savarsite in vederea diminuarii aparente a valorii activelor;
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 August 2010
Constantin Alexandru Radu, Consilier juridic
Foarte bun raspunsul colegului Radu Alexandru, cam complexa pentru o persoana care nu are pregatire juridica, dar, concluzia este ca raspund amandoi, in masura in care se dovedeste ca deciziile lui X au fost determinate/impuse/influientate de Y.
Va multumesc pentru raspunsuri, in special domnului consilier Radu Alexandru; raspunsul complex si complet nu este greu de inteles si imi lamureste intrebarile. Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evaziune fiscala? dragonel dragonel O societate privata de instalatii, efectueaza o lucrare fara a incheia un contract de lucrari si fara a elibera chitanta corespunzatoare sumei primite, ... (vezi toată discuția)
Ce este evaziunea fiscala? rodica_post rodica_post [b]Ce este evaziunea fiscala? [/b][u] Evaziunea fiscala reprezinta sustragerea prin orice mijloace, în întregime sau în parte, de la plata impozitelor, ... (vezi toată discuția)
Nedeclararea venitului Flavius07 Flavius07 Pe langa amenda de 500-1.000 lei ( Art. 219 (2) d. ) pentru nedeclararea venitului obtinut in 2012 din activitati independente (declaratia 201), ce alte ... (vezi toată discuția)