avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA sau SRL?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA sau SRL?

Salutare forumisti si dragi avocati :)

Fratele meu are un handicap grad I, dar este un programator f bun davada fiind si faptul ca pana la momentul accidentului a lucrat ptr o mare companie producatoare de soft din romania.

Acum el inca mai urmaza tratamente de recuperare si sta mai mult prin spitale, dar ne gandim tot mai mult sa-si continue cariera profesionala. Sansele de a se intoarce in Bucuresti si a lucra ca angajat sunt minime, datorita situatiei fizice actuale(paralizat de la gat in jos si nevoia de asistenta permanenta)

Eu nu stiu nimic legat de domeniul legislaiv, dar doresc sa-i prezint niste alternative. El zice ca este posibil si ar dori sa dezvolte produse software pe cont propriu si ulterior sa le vanda. Deja are un produs vandabil, dar nu am cautat clienti.

Daca am infiinta un PFA, se pune problema reprezentarii lui. Daca ar fi un SRL, nu stim despre ce e vb. Tot nimic nu stiu despre SA.

Ne-ati putea recomanda niste materiale de studiu ptr inceput(art de lege, linkuri, orice) ?
Aveti ceva sfaturi, recomandari de care ar trebui sa tinem cont?
Datorita climatului politic actual si a confuziei in legislatia financiara (vorbesc din ce am vazut la stiri), credeti ca ar trebui sa amanam momentul crearii unei firme?

Va multumim!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 10:09, 22 August 2010
Sigur ca vi se poate indica cateva materiale de studiu, dar sugestia mea este sa infiinteze un PFA ori Intreprindere Individuala, iar problema reprezentarii se face fie printr-un contract de mandat, fie prin procura speciala de adminstrare.
Spun asta pentru ca parcurgerea respectivelor materiale juridice v-ar putea duce la indecizie, daca nu sunteti de specialitate, iar srl-ul ori sa-ul sunt mult mai compleze in ceea ce priveste functionarea lor.
Parerea mea este ca fratele dvs. sa se autorizeze ca persoana fizica autorizata. Procedura este mai simpla si mai ieftina. De asemenea evidenta contabila este foarte simpla (partida simpla).
Va doresc numai bine
Sa infiinteze un PFA. Este cel mai avantajos. SRL-ul si SA-ul sunt dezavantajoase din punct de vedere al contabilitatii si impozitelor.
PFA, IT, norma de venit. Solutia ideala pentru dvs.
BAZA LEGALA:
- Lega nr.571/2003 Codul fiscal;
- OUG 44/2008 privind inregistrarea comerciantilor PFA,II,AF;
- Normele Anuale de Venit pentru Persoane Fizice Autorizate pentru anul 2010 conform ordinului 1847/2003

Activitatea IT = “Servicii de Informatica“  cuprinde codurile CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6203, 6209, 6311, 6312 respectiv :
5821 activitati de editare a jocurilor de calculator,
5829 activitati de editare a altor produse software,
6201 activitati de realizare a softului la comanda (software orientat client),
6203 activitati de consultanta in tehnologia informatiei, activitati de management (gestiune si exploatare) a mijloacelor de calcul,
6209 alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei, prelucrarea datelor,
6311 administrarea paginilor de web
6312 si activitati conexe, activitati ale portalurilor web)
in municipii, baza de impozitare in 2010 la care se aplica 16% pentru calcularea impozitului arata este:
21.600 RON .

Conform OUG 58/2010, art.III , veti mai datora cas 10,5%,cass 5,5% si somaj 0,5%.

NOTA:
- nu sunteti obligat sa tineti contabilitate in partida simpla.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cod caen rev2 pentru firma it specializata pe webdesign dvdalexandru dvdalexandru Buna ziua, Incerc sa infiintez un srl care sa aiba drept obiect de activitate creare + administrare + consultanta pentru website-uri. Suplimentar as dori sa ... (vezi toată discuția)
Aplicatie web de facturare drbarbu drbarbu In curand vom lansa o aplicatie de facturare bazata pe tehnologie web. Facilitatile acestei aplicatii vor fi vandute sub forma de abonamente diferentiate prin ... (vezi toată discuția)
Exemplu de activitati pe caen 6202 si 6203 andrasd andrasd Buna, Desfasor activitate in domeniul de IT, ma ocup de administrarea unui Soft ERP (contabilitate, comenzi, resurse umane, mijloace fixe, etc...) , soft de ... (vezi toată discuția)