law_and_order a scris:
Buna ziua! sunt studenta la drept in anul 4 ...
Descendentii de gradul II ... de ce nu pot veni in nume propriu atunci cand descendentul este predecedat? sau pot veni si n-am inteles eu?
Descendentii de gradul II (= nepoti de fiu/fiica ai defunctului) pot veni la mostenirea bunicului lor
atat in nume propriu
cat si prin reprezentarea parintelui lor predecedat. (fiul/fiica mortului).
Hai sa zicem: bunic, fiu, nepot ca sa ne fie mai usor.
Daca bunicul (defunctul despre a carui mostenire vorbim) a avut
un singur fiu (decedat inaintea tatalui sau) iar fiul acesta a lasat unul sau mai multi copii, atunci ...nu conteaza daca acesti copii (nepotii defunctului) aleg sa vina la mostenirea bunicului lor in nume propriu sau prin reprezentarea tatalui lor predecedat. Impart in mod egal mostenirea bunicului.
Dar daca bunicul a avut 2 fii: Fiul 1 predecedat (tatal nepotilor de mai sus) si Fiul 2, in viata, (fara copii, sa zicem) atunci nepotii nu pot sa vina la mostenirea bunicului decat prin reprezentarea tatalui lor predecedat. (urcand in locul,
gradul si drepturile ascendentului lor, pentru a culege partea care s-ar fi cuvenit acestuia daca ar mai fi fost in viata).
De ce? Pai ce s-ar intampla daca ar vrea sa vina in nume propriu? N-ar culege nimic. Pentru ca, fiind descendenti de
gradul II , ar fi inlaturati de la mostenire de unchiul lor, Fiul 2, (descendent de
gradul I) - principiul proximitatii gradului de rudenie. ;)
Daca vor ceva din mostenirea bunicului, in acest exemplu, trebuie sa se foloseasca de acest beneficu al reprezentarii, care ii ajuta sa "imprumute" gradul ascendentului lor.
Si explicatiile pot continua, pentru a intelege utilitatea reprezentarii...
Spre pilda, iata ce s-ar intampla daca ambii fii ai defuntului ar fi decedat inaintea tatalui lor, dar F1 a lasat un copil (N1), iar F 2 a lasat 3 copii (N 2, N, 3, N. 4).
Daca acesti nepoti (4 la numar) ar veni la mostenirea bunicului lor in nume propriu ar imparti mostenirea in mod egal (cate 1/4 fiecare). - principiul egalitatii.
Dar daca s-ar invoca reprezentarea, N1 ar lua jumatate din mostenire (partea care s-ar fi cuvenit tatalui sau, F1) iar N2, N, 3, si N4 ar impart in mod egal cealalta jumatate, adica atat cat ar fi luat si parintele lor daca ar fi fost in viata.