avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... este legalã concedierea mea?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

este legalã concedierea mea?

Bună ziua,
Sunt o persoană care am lucrat în sistemul bugetar, mai exact în învăţământ. Săptămâna aceasta am primit preaviz, urmând ca decizia de concediere se mi se dea la sfârşitul preavizului, adică pe 03.09.2010.
Concedierea s-a realizat ca urmare a faptului că şcoala a fost obligată, la cererea inspectoratului, să reducă 2 posturi, unul de îngrijitor şi unul de secretară.
În şcoală există 3 posturi de secretară, din care unul de secretar şef - post care nu a fost luat în discuţie.
Din celelalte 2 posturi de secretară a fost restructurat al meu pe motiv că cealălaltă secretară este necăsătorită, iar eu sunt. Mi s-a spus că ea este unic întreţinător de familie şi nu poate fi concediată.
Este legal? Oare nu conta şi vechimea în unitate, sau nu contau studiile? Poate fi considerată unic întreţinător de familie, atâta timp cât nu există familia? Aştept un răspuns dacă este posibil. Mulţumesc!

Mi s-a dat un preaviz în care se specifică cele 15 zile, preaviz la sfârşitul căruia urmează să mi se dea decizia de concediere. Motivele mi s-a spus că ţin de reducerile de personal care se fac în sectorul bugetar, inclusiv în învăţământ, s-a specificat că nu există alt post în unitate care să mi se ofere şi ca şi facilitate din partea şcolii mi s-a spus că pot absenta câte 4 ore pe zi din programul de lucru pentru a-mi căuta un loc de muncă. Nu s-au scris în preaviz criteriile pe baza cărora am avut prioritate la concediere, fapt pt. care am făcut o cerere către directorul unităţii şi am solicitat să mi se comunice aceste criterii.
Criteriul mi l-a spus un membru al Consiliului de administraţie - colega a fost considerată unic întreţinător de familie pentru că ea nu este căsătorită şi eu sunt. POATE SÃ FIE CONSIDERATÃ ÎNTREŢINÃTOR?
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 August 2010
anida1980, utilizator
Cel mai recent răspuns: anida1980 , utilizator 01:41, 22 August 2010
Depinde de pregatirea celui care a motivat aceasta alegere....si de interesul sau,desigur.

andymaurul
andymaurul, utilizator
io cred ca nu ati fost concediata legal, pentru ca:
legea nr. 53/2003
" ART. 74
(1) Decizia de concediere se comunică salariatului în scris şi trebuie să conţină în mod obligatoriu:
a) motivele care determină concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de priorităţi, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai în cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de muncă disponibile în unitate şi termenul în care salariaţii urmează să opteze pentru a ocupa un loc de muncă vacant, în condiţiile art. 64.
ART. 76
Concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută."
trebuia sa va fie data decizia, cu specificarea duratei de preaviz, in continutul acesteia.
criteriile, sunt o prostie, sunt concedieri individuale, si nu se aplica. :)
Este vorba de art.65 din Codul Muncii,si art.67 din acelasi act normativ.
andymaurul
andymaurul, utilizator
concedierea dvs. nu este nici legala si nici temeinica .
ctynn a scris:

concedierea dvs. nu este nici legala si nici temeinica .

Puteti sustine in mod temeinic si legal ceea ce afirmati?

andymaurul
andymaurul, utilizator

Alte discuții în legătură

Desfiintare post din motive ec.si de org. diaconu adriana diaconu adriana Am fost disponibilizata in urma desfiintarii postului din motive ec. si de org. Tinand seama de faptul ca unitatea dispunea de doua posturi identice cu ... (vezi toată discuția)
Este legala concedierea? anniela anniela Buna ziua! Un caz banal deja in zilele noastre: angajat la o societate in insloventa ( NU falimentara), unic intretinator de familie ( in contractul ... (vezi toată discuția)
Concediere norela norela Imi desfasor activitatea intr-o institutie a statului, iar in urma reducerii locurilor de munca din cadrul unitatii ar trebui sa plece 4 persoane . Din ... (vezi toată discuția)