avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfiintare post din motive ec.si de org.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfiintare post din motive ec.si de org.

Am fost disponibilizata in urma desfiintarii postului din motive ec. si de org.
Tinand seama de faptul ca unitatea dispunea de doua posturi identice cu aceleasi sarcini prevazute in Fisa postului ar fi trebuit sa stiu motivele care au dus la alegerea unuia din cele doua posturi.Cum as putea sa aflu acest lucru si ce trebuie sa fac?
Cel mai recent răspuns: Gabriel George Mocanu , Consultant resurse umane 14:02, 9 Decembrie 2009
Legea 53/2003 - Codul Muncii Art. 60. spune asa:
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
b) pe durata concediului pentru carantina;
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
g) pe durata indeplinirii serviciului militar;
h) pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu exceptia situatiei in care concedierea este dispusa pentru o abatere disciplinara grava sau pentru abateri disciplinare repetate, savarsite de catre acel salariat;
i) pe durata efectuarii concediului de odihna.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Puteti intreba angajatorul de ce a ales ca postul dvs sa fie desfiintat si nu al colegei / colegului.
eu sunt in aceeasi situatie si am atacat in termenul legal de 30 de zile decizia de concediere.v-as sfatui sa verificatidaca:s-a facut sau nu o evaluare profesionala,s-au avut sau nu in vedere criteriile sociale-cine are mai multi copii in intretinere,cine este eventual unic intretinator de familie-daca au sesizat sau nu AJOFM-UL pt a solicita sprijinul acestuia,daca ati beneficiat de preavizul legal.deasemenea codul muncii art 65 si contractul colectiv pe anii2007-2010 art 81.bafta multa si nu va descurajati!
Daca decizia de concediere nu contine in mod obligatoriu tot ce este mentionat la art.74 alin 1 din Codul Muncii, aceasta este nula deoarece conform art.76 din acelasi act normativ, nu este respectata procedura de concediere.
Avand in vedere ca din ceea ce ne relatati dumneavoastra din decizia dumneavoastra lipseste mentionarea ordinii de prioritate la concediere (sunt mai multe posturi de acelasi fel si cu fisa de post similara), nu este respectata procedura si puteti contesta decizia in instanta pentru a se dispune anularea acesteia si repunerea in drepturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere O persoana este concediata, cu toate ca este unic intretinator de familie. In CM scrie la Concediere ca este interzisa aceasta in urm. cazuri : ... cazuri ... (vezi toată discuția)
Decizie pentru somaj mikitud mikitud pot face unui angajat decizie pt.somaj daca acesta este in medical? (vezi toată discuția)
Concediere la intoarcerea din concediu de crestere si ingrijire copil laura gaga laura gaga Buna seara, As vrea sa stiu daca la intoarcerea din concediu de crestere si ingrijire copil anunt ca sunt insarcinata, mai pot desfiinta postul pe care il ... (vezi toată discuția)