avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 836 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere

O persoana este concediata, cu toate ca este unic intretinator de familie.
In CM scrie la Concediere ca este interzisa aceasta in urm. cazuri : ... cazuri sociale, responsabilitate familiara etc ; in CCUNN scrie printre altele: .... in ultimul rand cei care au in intretinere copii.
Concedierea a fost dispusa ca deranja persoana ( motivul reducere de costuri ) nicidecum ca s-au facut disponibilizari de personal la nivel de unitate.
As dori sa-mi confirmati daca este corecta decizia luata.Parerea mea este ca s-a gresit mult.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:52, 31 Octombrie 2010
Pentru a opera concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului este necesar sa fie indeplinite anumite conditii obligatorii pentru angajator si anume:
-desfiintarea postului trebuie sa fie efectiva
-desfiintarea postului trebuie sa aiba o cauza reala si serioasa
-desfiintarea postului trebuie sa fie definitiva
-concedierea nu trebuie sa aiba caracter colectiv
- salariatul concediat nu trebuie sa faca parte dintre cei protejati de Codul muncii impotriva concedierii.
Art.60 CM-(1) Concedierea salariaţilor nu poate fi dispusă:
a) pe durata incapacităţii temporare de muncă, stabilită prin certificat medical conform legii;
b) pe durata concediului pentru carantină;
c) pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoştinţă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
g) pe durata îndeplinirii serviciului militar;
h) pe durata exercitării unei funcţii eligibile într-un organism sindical, cu excepţia situaţiei în care concedierea este dispusă pentru o abatere disciplinară gravă sau pentru abateri disciplinare repetate, săvârşite de către acel salariat;
i) pe durata efectuării concediului de odihnă.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.
Daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege, salariatul poate face contestatie impotriva deciziei de concediere la Tribunalul in circumscriptia caruia reclamantul isi are domiciliul sau resedinta
1. Criteriile de disponibilizare, expuse de dvs., se aplica atunci cand sunt mai multi salariati pe acelasi tip de post, la acelasi loc de munca, si numai in cazul concedierilor colective.
2. Daca salariatul respectiv ocupa un post unic atunci nu se mai aplica criteriile respective.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintare post din motive ec.si de org. diaconu adriana diaconu adriana Am fost disponibilizata in urma desfiintarii postului din motive ec. si de org. Tinand seama de faptul ca unitatea dispunea de doua posturi identice cu ... (vezi toată discuția)
Concediere in concediu medical? c-levi c-levi Buna, va rog sa ma lamuriti cu urmatoarea problema: Se poate ca o persoana aflata in concediu medical sa fie concediata? Care sunt pasii care trebuie ... (vezi toată discuția)
Concediere angajata insarcinata imosoft imosoft Buna ziua, In ce conditii poate fi concediata o angajata insarcinata conform legislatiei curente in vigoare? Sti despre art 60, alin 1, lit c din codul ... (vezi toată discuția)