avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este legala concedierea?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este legala concedierea?

Buna ziua!
Un caz banal deja in zilele noastre: angajat la o societate in insloventa ( NU falimentara), unic intretinator de familie ( in contractul societatii este stipulat ca unicii intretinatori de familie vor fi disponibilizati in ultimul rand, dupa ce sunt disponibilizati cei care nu au persoane in tntretinere, cei care sunt sot si sotie...etc), cu concediul de odihna aferent anului 2009 neefectuat, i se comunica astazi formularul de preaviz pentru a fi semnat.
Este legala aceasta concediere, nu este incalcat contractul colectiv de munca de catre angajator? Daca nu, de ce? Daca da, ce poate face persoana disponibilizata?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:02, 23 Septembrie 2009
Singurul lucru pe care il puteti face este sa asteptati sa vi se comunice decizia de concediere si mai apoi sa o atacati in instanta, daca procedura a fost nerespectata, cu incalcarea CCM la nivel de unitate, precum si dispozitiile legale privind unele masuri pentru protectia angajatilor.
Apelati atunci la un avocat care sa va sprijine in demersul d-voastra.
Potrivit art. 81 alin. (1)-(2) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/29.12.2006, in cazul concedierilor colective la aplicarea efectiva a reducerii de personal, dupa reducerea posturilor vacante, masurile vor afecta in ordine:
a) contractele individuale de munca ale salariatilor care cumuleaza doua sau mai multe functii, precum si ale celor care cumuleaza pensia cu salariul;
b) contractele individuale de munca ale persoanelor care indeplinesc conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu au cerut pensionarea in conditiile legii;
c) contractele individuale de munca ale persoanelor care indeplinesc conditiile de pensionare la cererea lor.
In continuare pentru ceilalti salariati vor fi avute in vedere urmatoarele criterii minimale:
a) daca masura ar putea afecta doi soti care lucreaza in aceeasi unitate, se desface contractul de munca al sotului care are venitul cel mai mic, fara ca prin aceasta sa se poata desface contractul de munca al unei persoane care ocupa un post nevizat de reducere;
b) masura sa afecteze, mai intai, persoanele care nu au copii in intretinere;
c) masura sa afecteze numai in ultimul rand pe femeile care au in ingrijire copii, barbatii vaduvi sau divortati care au in ingrijire copii, pe intretinatorii unici de familie, precum si pe salariatii, barbati sau femei, care mai au cel mult 3 ani pana la pensionare la cererea lor.
Aceste criterii ar trebui respectate la concedierea colectiva dar, din pacate, angajatorii nu le prea respecta, mai mult, este o ocazie pentru ei sa dea in somaj persoanele pe care nu le simpatizeaza.

Decizia pe care o primiti trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu urmatoarele:
-motivele care determina concedierea;
-durata preavizului;
-criteriile de stabilire a ordinii de prioritati;
-lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenele in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in situatia in care exista locuri vacante.
Daca procedura nu este corecta cautati un avocat care sa va ajute.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Septembrie 2009
Eugenia Angelica Fortuna, Consultant resurse umane
1. Este adevarat ce se spune si in CCM la nivel de unitate si in CCMUNN dar doar daca este vorba de posturi similare.
2. Daca postul ocupat de persoana concediata este unic nu se poate aplica prevedera din CCM, inseamna sa concedieze pe altcineva de pe alt post si sa-l transfere pe salariatul in cauza pe un post pe care nu a lucrat sau pentru care nu are competentele necesare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce sa fac ? elena69 elena69 Va rog dati-mi si mie un sfat , lucrez la o fabrica de mobila si tapitarie de 4 ani ,acum patronul nu mai are comenzi si vrea sa opreasca doar 20 de persoane ... (vezi toată discuția)
Criteriu concediere costel58 costel58 As dori un punct de vedere pentru urmatoarea situatie: Societatea detine 4 puncte de lucru pe care sunt angajate 4 persoane, fiecare din acesti angajati ... (vezi toată discuția)
Este legal sa concediez un angajat care indeplineste de 2 ani conditiile de pensioanre anticipata? gbrlcostache gbrlcostache Un salariat care are 62 de ani poate fi disponibilizat in baza art.65? Conform CCM-ului la nivel de unitate ,da:\"La aplicarea reducerii de personal masurile ... (vezi toată discuția)