Sistarea starii de indiviziune poate avea loc oricand.De ce ?Pentru ca nimeni nu poate fi tinut , fara propria-i vointa, de drepturi si obligatii ce tin de proprietate comuna.
Asadar, prin imparteala, proprietate devalmasa a celor doi soti capata forma proprietatii exclusive.
"Haina " pe care o poate imbraca un partaj judiciar (caci acesta se poate derula, in lipsa sotului, plecat in strainatate )sunt atribuirea, imparteala in natura, in cazul in care bunul este comod partabil in natura , sau instrainarea bunului , prin licitatie publica (pretul obtinut va fi raportat la cota parte din dreptul de proprietate stabilit de catre instanta de judecata).
Reclamantul , caruia-i incumba probele in materia dreptului civil, va avea mai multe cheltuieli de suportat, decat paratul .
In acest sens , exista posibilitatea beneficierii de ajutorul public judiciar ( mentionand ca nu ati mai avut parte de acesta facilitate in ultimele 6 luni), daca veniturile realizate de dumneavoastra nu ating suma de 500 RON.
In cazuri de exceptie, profund fundamentate, se acorda acest ajutor, in pofida veniturilor realizate.
Taxa judiciara de timbru presupuna plata a 3% din valoarea bunurilor care compune masa partajabila(tranzactia incheiata la prima zi de infatisare permite restituirea taxei judiciare de timbru, iar cea prezentata instantei dupa aceasta zi, suma de bani injumatatita).
Condamnarea pe care a suferit-o fostul sot poate conduce la ideea ca a existat un dezinteres, in privinta intretinerii copiilor, intretinere care este fie pecuniara, fie in natura , cand prestatia poate fi asigurarea unei locuinte copiilor.
Acestia pot avea dreptul de a fi intretinuti de catre parinti pana la varsta de 26 de ani , iar instanta de judecata poate dispune atribuirea apartamentului dumneavoastra, obligandu-va la plata unei sulte, o suma de bani ce-l va despagubi pe fostul sot .
Unul dintre criteriile insemnate , in afara veniturilor obtinute in timpul casatoriei, pentru partaj , este sustinerea copiilor.
Succes.