avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj soti - cum decide instanta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj soti - cum decide instanta

Buna ziua ,

soti divortati , detinem in devalmasie doua bunuri imobile , un teren si un apartament in cota prezumata de 50% fiecare. Valoarea apartamentului ca baza de impozitare inregistrata la Primarie este de 19.000 Euro.Terenul arabil nu figureaza cu o valoare (a fost instituit un drept de proprietate pt detinere/folosinta pe o perioada mai mare de 30 ani),dar orientandu-ma dupa grila notariala valoarea terenului in suprafata de 500mp ar fi de 12.000Euro.
Am incercat sa ajung la o intelegere cu sotul la mediator, sa impartim cum doreste el cele doua bunuri...nu a fost de acord cu nimic, vrea jumatate fizic din cele doua bunuri, o camera din apartament si jumatate din teren.
Eu nu mai locuiesc in apartament ca nu se mai putea, iar el nu da voie nimanui sa se apropie de proprietatile lui.
Am fost casatoriti 25 de ani, eu am lucrat tot timpul, apartamentul mi-a fost repatizat mie dinainte de casatorie(stiu ca nu are importanta acum),dar a fost achitat in rate in timpul casatoriei; in ultimii 13 ani de cand e pensionar, am avut -am veniturile substantial mari ca ale lui-dovedite.
Ajung in instanta pentru partajare , intrebarea mea este:
Instanta va solicita evaluarea bunurilor? Ce cheltuieli pot cere in instanta sa le suporte si el?
Voi solicita terenul fiindca e mai usor valorificabil, in speranta ca pot
sa-mi ajut copilul (major)de care fostul sot in incrancenarea lui nu vrea sa stie..
Fostul sot nu are unde locui, stiu ca-si doreste apartamentul dar "numai o camera"....si o bucata de teren .Care sunt sansele mele in instanta de a obtine terenul, daca fostul sot nefiind de acord cu nimic poate obtine impartirea fizica a fiecarui bun sau poate obtine vanzarea la licitatie a bunurilor -asa cum ameninta, ceea ce nu-mi doresc.
Precizez ca eu nu detin alte proprietati, locuiesc la mama mea, am veniturile salariale mult mai mari ca pensia lui, pot sa-l despagubesc in caz de nevoie, sunt persoana cu dizabilitati. Cum sa procedez?

Va multumesc pentru tot efortul si timpul dumneavoastra de-a ne raspunde.
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 13:15, 28 Mai 2017
Bună seara. Dacă nu veți face partajul pe cale amiabila, dvs insistând sa primiți terenul iar soțul jumătate din ambele bunuri, probabil instanta va dispune vânzarea acestora prin licitație publica. Ceea ce nu va recomand.. întrucât veniturile dvs sunt superioare pensiei soțului, ați putea cere atribuirea apartamentului în natură, urmând sa plătiți sulta soțului și de asemenea ii lăsați terenul dansului. Taxele de timbru le suporta reclamantul urmând sa le recupereze la finalul procesului de la parat. Dacă instanta le acorda, integral sau parțial.
Orice proces se judeca pe baza argumentelor partilor.
O expertiza tehnica de specialitate este inevitabila.

Costurile se calculeaza in concret in raport de valoarea bunurilor.
Apartamentul nu se poate partaja pe "o camera lui". Dvs sau el trebuie sa preluati intreg apartamentul (daca nu are cumva 2 intrari separate, 2 bai, 2 bucatarii si se pot separa utilitatile , adica e comod partajabil) Terenul se poate imparti faptic in doua daca sunteti de acord ambii.Daca sotul nu are posibilitati financiare sa va achite sulta pt apartament si sa-i ramana dansului apartamentul (tot) instanta vi-l va da dvs cu sulta catre sot. (nu-l va scoate la licitatie numai in cazul in care niciunul nu-l doriti sau niciunul nu are bani pt sulta celuilalt sot. Daca apartamentul a fost achizitionat inainte de casatorie s-ar putea sa fie bun propriu, al dvs., fostul sot posibil sa aiba doar un drept de creanta pt 1/2 din valoarea ratelor platite in timpul casatoriei. Opinia mea e sa cereti dvs apartamentul si sa lasati lui terenul.
Ultima modificare: Duminică, 28 Mai 2017
ContSters429609, utilizator
Cea mai bună soluţie este vânzarea bunurilor la preţul pieţei şi împărţirea banilor obţinuţi.Expertizele, procesul, taxa de timbru, cheltuielile de judecată, etc. vă înjumătăţesc valoarea bunurilor şi pierdeţi amândoi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj nonapap nonapap Buna seara! In cazul unui divort, dupa 15 ani de casatorie in timpul caruia sotii au achizitionat un apartament cu trei camere, cum se face partajul? Mentionez ... (vezi toată discuția)
Partaj novam999 novam999 Sunt divortata de 3 ani, cu 2 copii minori(de9, respectiv 11 ani) in intretinere si nu am facut partajul pina la aceatsa data.Casatoria a durat 10 ani si in ... (vezi toată discuția)
Divort Mihai25 Mihai25 Buna ziua, sunt in divort si am apartamentul ipotecat , ipoteca semnata si de sotia mea , am facut creditul de comun acord,acum cativa ani. Daca se ajunge la ... (vezi toată discuția)